Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРія лекции.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
794.62 Кб
Скачать

81

Міністерство освіти і науки україни Історія економіки та економічної думки міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Одеський технічний коледж ОНАХТ Історія економіки та економічної думки Опорний конспект лекцій ОДЕСА 2011

Уміщені основні матеріали (тематичний план лекційних занять, перелік основних і додаткових літературних джерел, рисунки), необхідні для успішного засвоєння знань про історичний розвиток господарств та економічної думки країн Європейської цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем

Для студентів усіх форм навчання за напрямком "Економіка і підприємництво" із спеціальності "Економіка підприємства".

Історія економіки та економічної думки є обов’язковою нормативною дис-

ципліною за напрямом підготовки «Економіка і підприємництво» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за усіма економічними спеціальностями.

На вивчення історії економіки та економічної думки відведено 180 годин. Для студентів денної форми навчання передбачено 80 годин аудиторних занять, з них 56 годин – лекції і 24 годин – семінарські заняття. 100 годин відводиться на самостійну роботу студента над курсом.

Мета курсу історії економіки та економічної думки полягає у формуванні та засвоєнні cтудентом системи знань про господарський розвиток людства, основні напрямки розвитку економічної думки, вивченні матеріальних передумов і закономірностей еволюції світової економічної науки, вихованні ринкового економічного мислення студентів, закріпленні знань про закономірності розвитку економіки..

Метою вивчення історії економіки та економічної думки також є засвоєння

студентами основних методів економічних досліджень як методологічної основи у вивченні конкретних економічних дисциплін з врахуванням їх спеціалізації та майбутньої фахової діяльності.

Завдання курсу історії економіки та економічної думки полягає в одержанні студентами систематичних теоретичних знань на основі вивчення історії виникнення і розвитку господарських систем, економічних ідей та теорій у різних концепціях, формування сучасного економічного мислення і світогляду студентів і практичних навичок у їх застосуванні. Студенти мають опанувати загальні засади економічного життя суспільства на основі врахування різних альтернативних поглядів, у історичному плані з’ясувати механізм дії економічних законів і принципів та використання їх у формуванні економічної політики.

Предмет курсу історії економіки та економічної думки: зародження і роз-

виток господарських систем і способів виробництва як матеріальної основи за-

родження і розвитку економічної думки.

Міждисциплінарні зв язки: закріпити основні економічні закони, принципи і категорії, розглянуті у курсах політичної економії, макроекономіки і

мікроекономіки, виробленні вміння застосувати отримані знання на практиці .

ТЕМАТИЧНА СТРУКТУРА КУРСУ

«ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ»

Зміст