Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педпрактика Філфак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
504.83 Кб
Скачать

Форми і методи контролю за навчальною діяльністю студентів під час педагогічної практики

Студенти зобов'язані виконувати установлений на базі практики режим праці. Контроль за початком і закінченням роботи покладається на старост динамічних груп і відповідальних осіб бази практики. Основною формою контролю за діяльністю студентів-практикантів є самоконтроль у вигляді систематичного ведення групового щоденника практики, індивідуального щоденника студента-практиканта й чіткого дотримання виконання індивідуального плану.

Щотижневою формою контролю є перевірка груповим керівником практики щоденників студентів й ознайомлення з усіма опрацьованими матеріалами.

Обов'язковою формою контролю проходження практики є рубіжний контроль, який проводиться організатором практики та груповими методистами двічі за весь період. На І рубіжний контроль студенти повинні подати такі документи: журнал студента-практиканта, індивідуальну картку оцінювання за кредитно-модульною системою, по 6 поурочних планів з української мови та літератури; портфоліо з матеріалами до уроків; письмовий аналіз відвіданих уроків (5 з української мови та 5 з української літератури) та один сценарій виховного заходу з предмета (із фотографіями заходу). На 2 рубіжний контроль - журнал студента-практиканта, індивідуальну картку оцінювання за кредитно-модульною системою, по 6-8 поурочних планів з української мови та літератури; портфоліо з матеріалами до уроків; письмовий аналіз відвіданих уроків (5 з української мови та 5 з української літератури) та один сценарій виховного заходу з предмета (із фотографіями заходу), а також (на вибір) статтю до наукового збірника; відеоурок з методичним супроводом; тематичну папку до однієї з визначених тем за шкільною програмою; самостійно розроблена мультимедійна презентація із аудіосупроводом вивчений і узагальнений передовий досвід учителя-словесника (оформлений у вигляді статті); виступ на науково-методичній конференції.

Важливою формою підсумкового контролю проходженням студентами педагогічної практики є конференція, що проводиться після закінчення практики на тему: "Педагогічна практика в системі професійного становлення майбутнього вчителя-словесника загальноосвітньої і профільної школи". З кожної групи рекомендуються один-два студенти для виступу на підсумковій конференції. Підсумкова звітність має на меті узагальнення результатів, отриманих за термін проходження практики. Тема виступу визначається з урахуванням специфіки навчально-виховного процесу певної школи. У виступі аналізують позитивні й негативні сторони практики, цікаві знахідки передового досвіду педагогічного колективу школи, звертають увагу на забезпечення уроків роздавальним, ілюстративним матеріалом, на впровадження інноваційних методів проведення уроків, виховних заходів учителями та студентами-практикантами.

Особливу увагу звертають на труднощі, які відчули студенти під час підготовки і проведення уроків з певних дисциплін. Це допоможе методистам, керівникам практики врахувати і винести проблемні питання на спеціальне опрацювання під час аудиторних занять.