Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педпрактика Філфак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
504.83 Кб
Скачать

Змістовий модуль і. Навчальна діяльність

Педагогічна практика є органічною складовою підготовки студентів спеціальності 7.02030301 „Українська мова та література" денної форми навчання і проводиться відповідно до навчального плану.

Педагогічна практика – складова частина навчально–виховного процесу-займає одне з центральних місць у професійній підготовці вчителя загальноосвітньої школи. Вона забезпечує поєднання теоретичної підготовки майбутніх учителів з їх практичною діяльністю в педагогічному закладі, сприяє формуванню творчого ставлення майбутнього спеціаліста до педагогічної діяльності, визначає ступінь його професійної здатності і рівень педагогічної спрямованості. Педагогічна практика в старшій ланці загальноосвітньої школи дає можливість студентам продовжити знайомитися з реальною системою навчально-виховної роботи у школі, з досвідом планування й проведення вчителями уроків, позакласної роботи з предмета. Зміст і характер діяльності студентів спеціалітету під час педагогічної практики вирізняється різноманітністю й самостійністю, у порівнянні з практикою у середній ланці загальноосвітньої школи, вона має бути максимально наближена до реальної професійної діяльності вчителя.

Під час педагогічної практики поглиблюються й закріплюються знання студентів з мовознавчих і літературознавчих дисциплін та методик навчання української мови й української літератури, психології, педагогіки, а також виробляються навички педагогічної праці, удосконалюються сформовані методичні вміння. Студенти вчаться спостерігати й аналізувати уроки української мови та української літератури, творчо використовувати досвід кращих учителів школи. У процесі педагогічної практики майбутні вчителі-філологи оволодівають уміння проводити уроки української мови та української літератури різних типів, використовуючи ефективні методи й прийоми навчання як систему цілеспрямованих дій для організації пізнавальної та практичної діяльності учнів старшої ланки загальноосвітньої школи. Під час педагогічної практики розвиваються гностичні, проективні, конструктивні, організаційні й комунікативні вміння майбутніх фахівців, їхнє педагогічне мислення, науково-творча самостійність і професійно-креативні здібності.

Мета і основні завдання навчальної діяльності студентів під час педагогічної практики

Мета: оволодіння студентами сучасними методами та формами  організації навчально-виховного процесу, формування у майбутніх учителів-словесників професійних компетенцій, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо застосовувати їх у практичній діяльності, сприяння виробленню в студентів-філологів умінь і навичок моделювати й проводити традиційні уроки, різні види позакласної роботи з елементами інтерактивних технологій, наочності, виконувати повний аналіз уроку, проведений україністом, виховувати потребу систематично поповнювати свої знання й творчо засвоювати їх у практичній діяльності, брати участь у методичній роботі, виконувати спостереження за рівнем мовного та літературного розвитку учня, здійснювати експериментальне дослідження з проблем курсової роботи.

На практиці студенту надається можливість визначитися у правильності обраної для себе сфери діяльності, з’ясувати міру відповідності особистих якостей професійним вимогам.