Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

14.9. Облік витрат майбутніх періодів

Підприємство може в одному обліковому періоді здійснити оплату за активи чи послуги, які будуть використані в наступних облікових періодах. Використання ак тивів чи послуг в майбутніх періодах повинно принести підприємству економічні вигоди. У міру отримання економічних вигід воно визнає за принципом зіставності наперед здійснені витрати.

Витрати, здійснені в поточному обліковому періоді, які будуть визнані в наступ них облікових періодах називають витратами майбутніх періодів. До таких витрат відносять: сплачену наперед орендну плату, сплату страхового полісу, передплату періодичних видань, витрати на підготовку та освоєння виробництва та ін.

Узагальнення інформації щодо здійснених у звітному періоді витрат, які підлягають віднесенню на наступні періоди, здійснюється на рахунку 39 «Витрати май бутніх періодів». За дебетом рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів» відобража ється фактичне здійснення витрат, за кредитом — їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Приклад. Підприємство орендує склоплавильну піч для виготовлення виробів зі скла за договором оренди. Орендна плата за місяць становить 1500 грн 01.07 була наперед сплачена орендна плата за 6 місяців у сумі 9000 грн в т.ч. ПДВ.

За проведеними операціями в бухгалтерському обліку будуть здійснені запи си, грн:

1. 01.07 сплачено авансом грошові кошти за оренду:

Дебет 371 «Розрахунки за виданими авансами» 9000

Кредит 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 9000

Одночасно відображено податковий кредит з ПДВ:

Дебет 641 «Розрахунки з податків» 1500

Кредит 644 «Податковий кредит» 1500

2. Списана на витрати виробництва виробів зі скла сума орендної плати за липень (31.07):

Дебет 23 «Виробництво» 1500

Дебет 644 «Податковий кредит» 300

Кредит 371 «Розрахунки за виданими авансами» 1800

3. Віднесена на витрати майбутніх періодів сума наперед сплаченої орендноїплати:

Дебет «Витрати майбутніх періодів» 7200

Кредит 371 «Розрахунки за виданими авансами» 7200

4. Списана на витрати виробництва виробів зі скла сума орендної плати за серпень (31.08):

Дебет 23 «Виробництво» 1500

Дебет 644 «Податковий кредит» 300

Кредит 39 «Витрати майбутніх періодів» 1800

Витрати майбутніх періодів можуть бути довгостроковими або поточними за лежно від терміну списання сум на витрати передбачених облікових періодів. Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами. Витрати майбутніх періодів відображаються окремо в III розділі активу балансу «Витрати майбутніх періодів» через особливості їх визнання та списання.

Розділ 15 облік грошових коштів та їх еквівалентів

15.1. Зміст грошових коштів та їх еквівалентів

До грошових коштів підприємства відносять не обмежені для використання гроші та грошові документи на поточних та інших рахунках у касі підприємства, а також еквіваленти грошових коштів.

Не відносять до грошових коштів та їх еквівалентів такі, що обмежені у використанні: «заморожені» кошти на рахунках на невизначений термін, грошові документи та поточні інвестиції, які проблематично обміняти без втрат на грошові кошти. Якщо підприємство має обмеження на використання певних сум грошових коштів на період, що перевищує дванадцять місяців, те смороду обліковуються в складі необоротних активів і відображаються на рахунку 18 «Інші необоротні матеріальні активи».

Вільні грошові кошти підприємства зберігаються на рахунках у банках: поточних — у національній та іноземній валютах — та на інших рахунках у банку та в касі підприємства. В Україні існує обмеження на зберігання грошових коштів у касі та використання готівки. Суми в касі можуть зберігатися ними лише в розмірах, установлених банком.

Граничний розмір суми грошових коштів, які можуть зберігатись у касі підприємства, називається лімітом каси. Більшість розрахунків між підприємствами здійснюються через установи банків безготівковим способом.

Валютні кошти обліковуються за видами валют та в перерахунку на національну валюту України. Перерахунки проводяться на дату операції або на дату складання фінансової звітності за курсом НБУ.