Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

8.3. Помилки в бухгалтерському обліку та порядок їх виправлення

В облікових регістрах підчищення й необгрунтовані виправлення тексту не до пускаються.

Але при заповненні первинних документів, облікових регістрів та складанні фі нансової звітності в бухгалтерському обліку можуть виникати помилки. Особливо часто вони виникають на підприємствах, що недостатньо забезпечені обліковими працівниками за умови, що бухгалтерський облік ведеться вручну. В такому випад ку помилки часто виявляються не при перевірці первинних документів чи запов ненні облікових регістрів, а лише при інвентаризації чи складанні фінансової звіт ності. Основні типи помилок: описки, помилки в таксуванні та визначенні підсумків, помилки в кореспонденції рахунків, недотримання подвійного запису, неправильне перенесення інформації в облікові регістри, помилки в облікових ви мірниках тощо.

Порядок виправлення помилок залежить від часу, їх виявлення. Помилки мо жуть бути виявлені у звітному періоді або після завершення звітного періоду.

Якщо помилки виявлені у звітному періоді їх виправлення здійснюється такими способами:

  • коректурним;

  • сторно;

  • доповнюючих (додаткових) записів.

Коректурний спосіб виправлення помилок використовується для первинних до кументів та облікових регістрів, підсумки з яких ще не перенесені в Головну книгу. Неправильний запис закреслюється однією лінією так, щоб його можна було про читати, і над закресленою інформацією вказують правильну. Виправлення застере-жується особою, що здійснила його написом «Виправлено» та підписом.

Спосіб сторно (червоного сторно) використовується у випадках, якщо запис у документах чи регістрах здійснений у сумі, більшій ніж потрібно, або якщо він пов ністю помилковий. Виправлення помилки здійснюється ручкою червоного кольору, що означає необхідність її вирахувати. Наприклад, у наряді на відрядну роботу бу ло вказано про нарахування робітнику Іванюку В.І. заробітної плати за тиждень ро боти 1260 грн замість 260 грн. Отже, на суму 1000 грн слід зробити запис червоним кольором.

Якщо в облікових регістрах за звітний рік після запису підсумків у Головну кни гу виявлені помилки, вони виправляються способом сторно. Цей спосіб передбачає складання бухгалтерської довідки, в яку помилки (сума або кореспонденція рахун ків) заносяться червоним чорнилом, пастою кулькових ручок в дужках, а правиль ний запис вноситься чорнилом або пастою кулькових ручок темного кольору.

Доповнюючі (додаткові) записи здійснюються, якщо операція занесена в пер винні документи чи облікові регістри у сумі, меншій ніж потрібно. Наприклад, фа ктично на собівартість виготовленої у звітному періоді продукції було витрачено матеріалів на суму 12 620 грн, бухгалтер склав проведення на 12 600 грн. В даній ситуації слід зробити додаткове проведення:

Витрачені матеріали на виробництво, грн:

Дебет 23 «Виробництво» 20 Кредит 20 «Матеріали» 20

Усі виправлення помилок повинні бути санкціоновані та застережені. Не допус кається самовільне і непомітне виправлення помилок у документах та регістрах.

Виправлення помилок минулих років оформляється бухгалтерською' довідкою, де наводиться зміст помилки, сума та кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку, якою виправляються помилки. У місяці складання бухгалтерської довідки її дані за писуються до відповідного регістру бухгалтерського обліку і Головної книги.

Помилки, здійснені у попередніх звітних періодах, виправляються способом кори гування нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду. Наприклад, через помилки при нарахуванні амортизації до фінансової звітності попереднього звітно го періоду вона була віднесена в сумі 36 280 грн замість 38 460 грн. У результаті проведених коригувань нерозподілений прибуток зменшиться на 2180 грн. Порів няльна інформація про вплив помилки на фінансову звітність наводиться у приміт ках у тих періодах, в яких вона була здійснена.