Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

Роздiл 2 об’екти бухгалтерського облiку та елементи фінансової звітності

2.1. Об’екти бухгалтерського облiку

Бухгалтерський облiк ведеться окремо на кожному пiдприемствi хоча при веденнi господарської дiяльностi пiдприемства можуть мати спiльнi операцiї, що їх. поеднують. Наприклад, одне пiдприемство отримуе матерiали вiд iншого пiдприемства з оплатою в майбутньому. Ураховуючи вiдокремленiсть кожного пiдприемства, згадана операцiя на кожному з них вiдображаеться по-рiзному. Пiдприемство, що отримало матерiали, визнае збiльшення виробничих запасiв та боргiв за матерiали. Пiдприемство, що їх вiдвантажило, визнае зменьшення запасiв та зростання заборгованостi з отримання коштiв.

У сi господарськi операцiї, що вiдбулись на пiдприемствi внаслiдок минулих подiй (придбання, виготовлення, продаж, нарахування зобов’язань, визнання дебiторської заборгованостi та iншi), об’еднуються для потреб оцiнки його дiяльностi та прийняття рiшень користувачами в групи за економiчними ознаками. Групуванню на пiдприемствi пiдлягають його активи та зобов‘язання, що е на балансi на звiтну дату, його доходи та витрати. Такi основнi класи узагальнених об’ектiв облiку вiдображаються у фiнансовiй звiтностi i називаюггься «елементами фiнансової звiтностi» (мал. 2.1)

Мал. 2.1. Узагальнення iнформацii про об’скти бухгалтерського облiку та їх змiни.

Визначення деталiзованих об’ектiв бухгалтерського облiку здiйснюеться пiдприемством самостiйно виходячи з вимог окремих П(С)БО до ведення облiку та складання звiтностi та потреб користувачiв в деталiзацiї iнформацiї. Для кожного з них мае використовуватись таке правило: для потреб облiку визначений об’ект повинен бути вiдокремлений вiд iнших об’ектiв i вiдрiзнятись вiд них хоча б за однiею ознакою. Об‘ектом облiку активiв е їх одиниця або вид, зобов‘язань — окремий кредитор або постачальник. Об’ектом облiку витрат е продукцiя, роботи, послуги або вид дiяльностi, технологiчнi процеси або їх частини, якi потребують визначення пов’язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Дальша систематизацiя об’ектiв залежить вiд мети бухгалтерського облiку (див. розд. 1). Бiльшiсть груп користувачiв облiкової iнформацiї отримують необхiдну iнформацiю зi складеної фiнансової звiтностi. Отже, групування деталiзованих об’ектiв бухгалтерського облiку слiд здiйснювати таким чином, щоб можна було без додаткових вибiрок скласти фiнансову звiтнiсть.

Усi об’екти бухгалтерського облiку можна подiлити на такi групи:

  1. Господарськi засоби (майно пiдприемства).

  2. Джерела утворення господарських засобiв (калiтал i зобов’язання).

  3. Господарськi операцiї (процеси).

Групування об’ектiв облку здiйснюеться:

  • для визначення фiнансового стану пiдприемства;

  • для оцiнки його дiяльностi.

Елементами, безпосередньо пов‘язаними з визначенням фiнансового стану пiдприемства в балансi е господарськi засоби пiдприемства (активи), та джерела їх утворення (зобов ‘язання та капiтал).

Елементами, безпосередньо пов‘язаними з оцiнкою дiяльностi пiдориемства у звiтi про фiнансовi результати, е доходи та витрати, що виникають у процесi господарської дiяльностi.

Отже, предметом бухгалтерського облiку е господарськi засоби пiдприемства, джерела їх формування та господарськi операції що вiдбуваються на пiдприемствi, пов‘язанi зi змiною засобiв та джерел утворення.