Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

17.7. Розрахунок середньої заробітної плати для інших виплат

Сума виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю визначається множенням середньоденного заробітку на кількість днів, що мають бути оплачені за середнім заробітком за останні 6 місяців. Середньоденна зарплата визначається за формулою:

(17.2)

де:

Сд3 — середньоденна зарплата;

Зп — заробітна плата за фактично відпрацьовані дні 6 місяців;

Д — доплати, отримані за 6 місяців;

1/6 ВН — 1/6 винагороди за підсумками роботи за рік;

Ф в.д— фактично відпрацьовані дні за 6 місяців.

У випадку, якщо заробітна плата, встановлена законодавством як розрахункова величина для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, вона визначається множенням середньоденної заробітної плати, розрахованої за формулою 17.3, на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді. Середньомісячна кількість робочих днів визначається діленням на 6 сумарної кількості робочих днів за останні шість календарних місяців згідно з графіком роботи підприємства. Для цього можна скористатися формулою:

(17.3)

де: Л — сума виплат за тимчасовою непрацездатністю

Рд — сума робочих днів за 6 останні місяців

Нд — фактично невідпрацьовані дні, за які нараховуються виплати.

На визначені розрахункова суми середньоденних виплат можуть накладатись обмеження.

При нарахуванні виплат із соціального страхування складається кореспонденція: Дебет 652 «Розрахунки за заробітною платою»; Дебет 654 «Розрахунки за індивідуальним страхуванням»; Кредит 661 «Розрахунки за соціальним страхуванням». Допомога з тимчасової непрацездатності виплачується залежно від розміру страхового стажу в таких розмірах:

— 60 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що мають страховий стаж до 5 років;

— 80 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що мають страховий стаж від 5 до 8 років;

— 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що мають страховий стаж понад 8 років;

— 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, віднесеним до 1—4 категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, одному з батьків, що доглядає.

Право на допомогу при тимчасовій непрацездатності мають за ст. 4.1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 № 2240-Ш усі застраховані працівники підприємств та члени їхніх сімей, особи, що працюють на умовах трудового договору (контракту), тощо.

У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими народженням та похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

1) допомога з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

2) допомога з вагітності і пологів;

3) допомога при народженні дитини;

4) допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

5) допомога на поховання;

6) забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування, до дитячих оздоровчих закладів та ін.)

За ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11 січня 2001 року № 2213-ІП допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам фондом соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності починаючи з шостого дня непрацездатності до часу відновлення працездатності або призначення інвалідності.

Допомога за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на підприємстві, оплачується власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи та організації.

Нарахування допомоги здійснюється виходячи із середньої заробітної плати за останні шість місяців.

При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомоги з тимчасової непрацездатності враховуються всі види заробітної плати в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу), на які нараховуються внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.