Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

9. Стаття фінансової звітності — це:

а) елемент фінансового звіту, який відповідає критеріям, визначеними П(С)БО 1;

б) сукупність економічно однорідних активів, зобов'язань, доходів чи витрат, відображених однією сумою;

в) активи та зобов'язання, які можна достовірно оцінити;

г) інше.

10. Для зрозумілості фінансова звітність повинна містити дані про:

а) підприємство, дату звітності, звітний період;

б) валютну звітність, одиниці її виміру, інформацію попереднього та звітного періодів;

в) консолідацію фінансової звітності, участь у спільних підприємствах, переоцінку статей та виправлення помилок;

г) усе назване.

Розділ 5 рахунки бухгалтерського обліку та подвійний запис

5.1. Господарські операції підприємства

Господарські операції, що відбуваються на підприємствах є дуже різноманітними. Наприклад, на підприємстві, що займається виробництвом продукції, можливі такі основні операції: придбання матеріалів, придбання необоротних активів, нарахування амортизації, відпуск матеріалів на виробництво, нарахування заробітної плати, відвантаження готової продукції, визначення витрат на її виготовлення та доходів від реалізації, визначення фінансових результатів та розподіл прибутку. Усі господарські операції в міру того, як вони відбулись, спершу відображаються в первинних документах. Відображення операцій повинно бути суцільним та безперервним і проводиться в момент здійснення операції або безпосередньо після її завершення.

Обов'язковою умовою відображення господарської операції є можливість її достовірної грошової оцінки. Наявність грошової оцінки дозволить виміряти господарські операції та провести узагальнення однорідних господарських операцій, господарських засобів та джерел їх утворення. Узагальнення здійснюються виходячи з потреб в інформації внутрішніх та зовнішніх користувачів.

За впливом на фінансову звітність усі операції можна поділити на окремі класи. Це операції, пов'язані зі зміною:

  • активів;

  • зобов'язань;

  • капіталу;

  • доходів;

  • витрат.

У бухгалтерському обліку відображаються не лише зміни наведених елементів фінансової звітності, а і їх наявність на певну дату.

5.2. Рахунки бухгалтерського обліку та відображення операцій

Початково групування господарських операцій та інформації про їх вплив на побудову фінансової звітності здійснюється на рахунках бухгалтерського обліку. Рахунок є мінімальною одиницею зберігання облікової інформації та обчислення її змін. На рахунках бухгалтерського обліку відображається наявність окремих видів активів, зобов'язань та капіталу на початок звітного періоду, зміни в них під впливом господарських операцій протягом звітного періоду, їх наявність на кінець звітного періоду, а також доходи і витрати, що виникають при цьому. Кожна господарська операція заноситься на відповідні рахунки виходячи з її економічного змісту та впливу на фінансову звітність. Для відображення всіх операцій, що відбулись у звітному періоді, використовується система бухгалтерських рахунків.

Система рахунків бухгалтерського обліку — це спосіб групування та узагальнення інформації про стан та зміни активів, зобов 'язань та капіталу підприємства під впливом господарських операцій з метою отримання достовірної та неупе-редженої інформації про них.

Рахунок є двобічною таблицею, лівий бік якої називається «Дебет» (лат. debit — винен), а правий — «Кредит» (лат. credit — вірити). Такий поділ обумовлений наявністю активів і пасивів (зобов'язання + капітал) у бухгалтерському балансі. На кожному рахунку відображаються економічно однорідні об'єкти, визначені його назвою.

Початковий залишок {сальдо) на рахунку вказує на наявність об'єкта обліку на початок звітного періоду та їх величину. Загальна сума всіх операцій, що відбулись у звітному періоді, називається оборотом. Залежно від змісту операцій, що відбулись на одному рахунку, можливі обороти за дебетом і кредитом в одному звітному періоді. Збільшення окремого об'єкта обліку завжди показують на одному боці рахунка, зменшення — на протилежному. Наявність об'єкта обліку та його стан (розмір) на кінець звітного періоду визначається кінцевим залишком (сальдо).

Окремий рахунок використовується для відображення лише одного об'єкта обліку. Для відображення сукупності всіх об'єктів обліку підприємства та змін, що відбуваються з ними, використовується План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, у якому наведено перелік рахунків, які може використовувати підприємство залежно від особливостей своєї діяльності.

Залежно від об'єктів обліку, що на них обліковуються, рахунки бухгалтерського обліку можуть мати чи не мати сальдо. Сальдо на окремих рахунках розміщується або за дебетом, або за кредитом. Окремі рахунки можуть мати одночасно дебетовий і кредитовий залишки.

Загальний вигляд рахунка бухгалтерського обліку наведено в табл. 5.1.

Таблиця 5.1

ТИПОВА ФОРМА РАХУНКА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Дебет

«Назва рахунка»

Кредит

Початкове сальдо

операції

Дата

операції

Зміст операції

Сума операції

№ операції

Дата операції

Зміст операції

Сума операції

Оборот

Оборот

Кінцеве сальдо

Спрощену форму рахунка наведена нижче:

Назва рахунка

Дт

Кт

Сальдо на початок місяця

Оборот

Оборот

Сальдо на кінець місяця