Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

Розділ 8 облікові регістри та форми бухгалтерського обліку

8.1. Основи організації бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно — з дня реєстрації підприємства і до його ліквідації.

Організацією бухгалтерського обліку на підприємстві займаються його власники. Самостійно вести облік і складати фінансову звітність вони можуть лише за умови, що вона не повинна оприлюднюватися за чинним законодавством. У всіх інших випадках веденням обліку займаються штатні бухгалтери, спеціалісти з бухгалтерського обліку, зареєстровані як підприємці бухгалтерські або аудиторські фірми.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві несе власник (власники).

Підприємство має право самостійно:

  • визнати облікову політику;

  • вибрати форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів бухгалтерсько го обліку, порядку і способу занесення інформації в них з дотриманням єдиних засад;

  • розробляти систему і форми управлінського обліку, визначати права праців ників на підписання бухгалтерських документів;

  • затверджувати правила документообігу і технологію опрацювання облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

  • може виділяти на окремий баланс філії та інші підрозділи з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити виконання всіма підрозділами та служ бами правомірних вимог бухгалтера щодо порядку оформлення та подання до облі ку первинних документів.

Головний бухгалтер чи особа, що веде бухгалтерський облік, повинна:

  • забезпечити дотримання єдиної методології ведення обліку, своєчасно скла дати і подавати фінансову звітність;

  • організувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • оформляти матеріали, пов'язані з нестачею чи псуванням активів підприємства;

  • забезпечити перевірку бухгалтерського обліку на підрозділах та філіях під приємства.

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві здійснюється для отриман ня інформації про наявність та оцінку майна, зобов'язань, розмір отриманих дохо дів та витрат. Система бухгалтерського обліку повинна бути побудована таким чи ном, щоб після закінчення звітного періоду можна було без значних зусиль сформувати фінансову звітність.

Фінансова звітність складається після закінчення звітного періоду, який ще на зивають обліковим періодом. Обліковий період на підприємствах триває з початку року (дати заснування) до 31 грудня поточного року (дати ліквідації підприємства). Для потреб складання проміжної звітності звітний період поділяють на квартали. Підприємство також може складати місячну звітність.

Протягом звітного періоду в системі бухгалтерського обліку збирається, опрацьовуєть ся та групується економічна інформація про всі господарські операції, що відбулись. Про цес опрацювання облікової інформації складаєіься з таких основних етапів, що повторю ються в кожному обліковому періоді (мал. 8.1) і становлять цикл обробки інформації.

М

Первинний облік

Зведений облік

Складання фінансової звітності

алюнок 8.1. Основні етапи облікового процесу