Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

17.3 Визначення заробітку за погодинної та відрядної оплати праці.

Заробітна плата за відпрацьований час нараховується всім категоріям працівників. Щоб нарахувати заробіток робітникам, достатньо знати фактично відпрацьований час (за табелем) і тарифну ставку (мал. 17.1).

Табель+Робочий час, години або дні+Кількість годин (днів)*Години Тарифна Ставка + Денна Тарифна Ставка = Погодинна заробітна плата

Мал. 17.1. Розрахунок заробітної плати за простої погодинної оплати праці

Наприклад, працівник-погодинник V розряду відпрацював у жовтні за табелем 160 годин. Годинна тарифна ставка працівника V розряду — 1,64 грн/год. Заробіток робітника за місяць 262,4 грн (1,64 х 160).

Працівникам може встановлюватися штатним розкладом, контрактом чи наказом керівника підприємства місячний оклад. Тоді заробіток визначається виходячи з розміру окладу та фактично відпрацьованих днів.

Наприклад, працівнику, що обслуговує обладнання, визначено штатним розкладом оклад 264 грн. У жовтні було 22 робочих дні. Працівником фактично відпрацьовано 21 робочий день. Його заробіток у жовтні становитиме 252 грн (264/22 х х21).

Для того щоб урахувати не тільки кількість, а і якість праці, використовують погодинно-преміальну систему оплати праці. Показники преміювання та розміри премій визначаються положенням про преміювання.

Преміювання може здійснюватися за виконання таких показників:

— виконання і перевиконання виробничих завдань;

— підвищення продуктивності праці і виробітку;

— економію сировини, матеріалів та інших матеріальних цінностей;

— зменшення простоїв обладнання;

— сприяння винахідництву і раціоналізаторству;

— інші показники.

Наприклад, преміювання працівників, що займаються обслуговуванням виробничого обладнання, здійснюється за скорочення простоїв обладнання. Норма простою обладнання з технічних причин становить 7 %. При цьому за кожний відсоток зменшення простоїв нараховується премія 2 %. Якщо простої у звітному місяці зменшились на 3 %, то премія робітникам становитиме 6 % (2 х 3). її сума при окладі 264 грн буде (продовження попереднього прикладу) 15,84 грн. Загальний заробіток робітника — 267,84 грн.

П ри відрядній формі оплати праці здійснюється вимірювання і визначається обсяг виконаних робіт у натуральному виразі кожним працівником. Для цього використовують такі первинні документи: наряди на відрядну роботу, маршрутні листи (карти), рапорт про виробіток, відомість обліку виробітку тощо. Нарахування заробітку при прямій відрядній оплаті праці здійснюється за схемою:

М

Документи обліку. Виробітку (наряди, рапорти, тощо)

Виробіток

Кількість опепапій деталей або інших видів продукції

Розцінки

Відрядна заробітна плата

ал. 17.2. Нарахування заробітної плати за прямої відрядної оплати праці.

При відрядно-преміальній системі оплати праці за результатами роботи працівникам нараховується премія. Нарахування здійснюється пропорційно до рівня поліпшення результатів роботи. При відрядно-прогресивній оплаті праці нарахування заробітної плати здійснюється за нормовану кількість продукції — за прямою відрядною розцінкою,за продукцію понад норму — за прогресивно зростаючими розцінками

Акордна система оплати праці використовується при виконанні наперед визначеного завершеного циклу робіт комплексною бригадою працівників: при проведенні капітального ремонту, будівництві тощо. Оплата праці здійснюється за весь обсяг робіт за визначеними розцінками в одиницях вимірювання кінцевої продукції із зазначенням максимального терміну виконання робіт. Після їх завершення заробіток розподіляється між членами бригади виходячи з кількості відпрацьованого часу та їх розрядів.

За зміни умов праці з незалежних від працівника причин (заміна матеріалів, технології та ін.) оформляють листок на доплату (форма П-48), у якому вказуються перелік додатково виконаних робіт, причини і винуватець доплати, час виконання додаткових робіт, розцінка за 1 годину, сума до оплати.

Для обліку часу простою використовують листок простою (форма № П-16), у якому вказуються: прізвище і табельний номер робітника, причини і винуватець простою, час простою, сума нарахованої заробітної плати. Нарахування заробітної плати робітникові за час простою здійснюється лише у випадку, якщо простій відбувся не за його вини у розмірі не нижче від 2/3 тарифної ставки присвоєного йому розряду (окладу).

При виготовленні недоброякісної продукції, що не відповідає визначеним до неї вимогам, складається акт на брак (форма П-46), або відомість про брак.

Для обліку нарахування заробітної плати та інших виплат працівникам використовується рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці». За кредитом цього рахунка відображається нарахована працівникам заробітна плата (основна і додаткова, інші нарахування), за дебетом — суми утриманих податків та платежів, виплата заробітної плати, суми інших утримань із заробітної плати.

Рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці» має такі субрахунки:

661«Розрахунки за заробітною платою»;

662«Розрахунки з депонентами».

Нарахування і виплати заробітної плати проводяться за рахунком 661 «Розрахунки за заробітною платою». За рахунком 662 «Розрахунки з депонентами» ведеться облік нарахованих, але не отриманих персоналом своєчасно сум заробітної плати.

Аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться за кожним працівником, видами виплат і утримань.