Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

1.7. Нормативне регламентування бухгалтерського облiку

Залежно вiд традицiй, iснуючої практики ведення бухгалтеуського облiку та рiвня регламентування можна вядiляти такi його основнi моделi:

  • Британо-американська.

  • Континентальна.

  • Пiвденноамериканська.

  • Iншi.

Основною рисою британо-американської моделi е її орiентацiя на iнформацiйнi потреби iнвесторiв та кредиторiв. Бухгалтерський облiк практично не регламентуеться законодавчо. Основнi принципи розвитку цiеї моделi були розробленi в США, Великобританії та Нідерландах. У цих країнах е добре розвинутi ринки цiнних паперiв, система :система професійної освіти як бухгалтерських працiвникiв, так i користувачiв облiкової iнформації. Натриклад, у США iснють такi основнi органiзацiї, що внесли значний оклад у розвиток бухгалтсрського облiку: Рада з питань фiнансового обліку (1973 р.), Американський iнститу дипломованих бухгалтерiв-експертiв кiнець (19 ст.), Комiсiя в спрвах ринку цiнних паперiв (1933 р.), Американська асоцiацiя облiковцiв (1812— 1814 рр., інститут фiнансових працiвникiв. Перелiченi органiзадiї займаються розробкою та досконаленням стандартiв бухгалтерського облiку, вивченням та узагальненням iснуючої практики бухгалтерського облiку та їх поширенням, пiдвищенням квалiфiкацiї бухгалтерiв та сертифiкацiею професiйних бухгалтерiв.

У країнах. що використовують континентальну модель, бухгалтерський облiк значною мiрою регламентуеться законодавством. При його веденнi керуються затвердженими Стандартами та Планом рахункiв. Головна орiентацiя облiку на задоволення потреб держави в особi податкових органiв. За такою моделлю побудований облiк у бiльшостi країн Европи та в Японiї.

Пiвденноамериканська модель мае деякi риси континентальної, зокрема це орiентацiя облiкової iнформацiї на потреби державних органiв. її особливiстю е користування облiкових та звiтних даних на темпи iнфляцiї. Використовуеться бiльшiстю крїн Пiвденної Америки.

Серед iнших моделей, що набули розвитку, можна видiлити iнтернацiональну модель. Вона використовуеться країнами та окремими транснацiональними корпорацiями, якi керуються при побудовi бухгалтерського облiку та складаннi фiнансової звiтностi мiжнародними стандартами бухгалтерського облiку (МСБ0).

Має свої особливостi також iсламська модель облiку. Наприклад, в iсламських країнах забороняеться отримання дивiдендiв заради власного збагачення.

Проведений огляд моделей дозволяе скласти висновок, що облiкова система України е найбiльш наближеною до континентальної. Вона мае такi основнi риси:

  1. Правове регулювання ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi визначаеться Законом України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16 липня 1999 року )№ 996-14.

  2. При веденнi облiку окремих операцiй, групуваннi, оцiнцi та вiдображеннi операцiй у звiтностi слiд керуватись Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку П(С)БО, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України.

  3. Нагромадження та групування облiкової iнформації в межах рахункiв бухгалтерського облiку здiйснюеться вiдповiдно до Плану рахулкiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i господарських операцiй пiдприемств i органiзацiй (наказ мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.11.99 ), (№ 291).

  4. Значний вплив на побудову облікової системи податкової полiтики держави.

  5. Дiя закону «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» (далi Закон) поширюеться на всiх юридичних осiб незалежно вiд форми власностi, а також на представництва iноземних суб’ектiв господарської дiяльностi, якi зобов’язанi вести бухгалтерський облiк i подавати фiнансову звiтнiсть згiдно iз законодавством.

Законом визначено:

  • загальні положення та основнi принципи побудови бухгалтерського блiку та фiнансової звiтностi;

  • порядок державного регулювання бухгалтерського облiку та складання планової звітності;

  • порядок організації та методологiя ведення бухгалтерського облiку;

  • загальні вимоги i принципи складання фiнансової звітності.

Державне регулювання бухгалтерського сбліку фiнансової звітності здійснюеться Мiнiстерством фiнансiв України з метою:

  • створення единих правил ведення бухгалтерського облiку та фiнансової звітностi, якi е обов’язковими для всiх пiдприемств та захищають i гарантують iнтереси користувачiв;

  • удосконалення бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi.

Як дорадчий орган при Мiнiстерствi фінансiв України створено Методологiчну раду з бухгалтерського облiку, яка складаеться з висококвалiфiкованих науковців, спеціалiстів мінiстерств та інших центральних органiв виконавчої влади підприемств, представникiв федерацiї професійних бухгалтерiв та аудиторiв України, Аудиторської Палати України та іншихих громадських органiзацiй.

Метою дiяльностi Методологiної ради є:

  • органiзацiя розробки та розгляду проектiв нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та інших нормативно-правових актiв щодо уведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi;

  • удосконалення органiзацiйих форм та методiв бухгалтерського облiку в Україні;

  • методологiчне забезпечення впровадження сучасної техмології збору та обробки облiково-економiчної інформації;

  • розробка рекомендацiй щодо вдосконалення системи пiдготовки, перепiдготовки та підвищення квалiфiкацiї, бухгалтерів.

Нацiональне положення (стандарт,) бухгалтерського облiку (П(С)БО) — це нормативно -правовий акт, затверджений Мiнiстерством фiнансiв України, що визначае принципи та методи ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi, що не суперечить мiжнародним стандартам.

Мiнiстерством фiнансiв України зареестрованi i пiдлягають реестрацiї такi П(С)БО (табл. 1.2):

Табл. 1.2

Перелі П(С)БО та дати їх затвердження

№ з\п

Назва положення (стандарту) бухгалтерського обліку

Дата затвердження

1

Загальні вимоги до фінансової звітності

03,99

2

Баланс

03,99

3

Звіт про фінансові результати

03,99

4

Звіт про рух грошових коштів

03,99

5

Звіт про власний капітал

03,99

6

Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах

05.99

7

Основні засоби

11,2000

8

Нематеріальні активи

11,2000

9

Запаси

10,99

10

Дебітори

10,99

11

Зобов`язання

01,2000

12

Фінансові інвестиції

04,2000

13

Фінансові інструменти

11,2001

14

Оренда

07,2000

15

Дохід

11,99

16

Витрати

12,99

17

Податок на прибуток

12,2000

18

Будівельні контракти

04,2001

19

Обеднання підприемств

07,99

20

Консолідована фінансова звітність

07,99

21

Вплив зміни валютних курсів

08,2000

22

Вплив інфляції

02,2002

23

Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін

06,2001

24

Прибуток на акцію

07,2001

25

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

02,2000

26

Виплати працівникам

10,2003

27

Діяльність що припиняеться

11,2003

Основою для складання наведених П(С)БО послужили Мiжнароднi стандарти бухгалтерського облiку, розробленi комiтетом з Мiжнародних стандартiв облiку (Великобританiя) та затвердженi за процедурами, визначеним Мiжнародною федерацiею бухгалтерiв (МФБ) (США). Мiнiстерство фiнансiв продовжуе розробку ряду П(С)БО, в яких буде висвiтлюватися порядок розкриття, оцiнки та вiдображення низки господарських операцiй та враховано особливостi окремих видiв дiяльностi.

Комiтет з мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку (КМСБО) був створений з метою розробки унiверсальних стандартiв бухгалтерського облiку, якi б могли використовуватись низки всiх кранах свiту. На сьогодні КМСБО розроблено i затверджено 39 МСБО, а також дано 18 тлумачень до МСБО. КМСБО діє вiдповiдно до Конституції, затвердженої членами комiтету 11 жовтня 1992 року. Конституція визначае такi основнi цiлi КМСБО:

  1. Розробка міжнародних стандартiв бухгалтерського облiку, яких будуть дотримуватись при складаннi фiнансових звiтiв усi країни, та сприяння запровадженню.

  2. Вдосконалення та гармонізація норм та стандартiв бухгалтерського облiку.

Членами КМСБО можугь буги представники всіх професiйних бухгалтерських органiзацiй, що е члентами Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв.

Мiжнародна Федерацiя бухгалтерiв була створена 1977 року. Основна мета діяльності — пiднесення престижу та розвиток бухгалтерської професiї, пiдвищення квалiфiкацii бухгалтерiв-практикiв.

Членами МФБ є професiйнi бухгалтерськi органiзацiї iз близько 150 країн свiту, у тому числi України, що стала асоцiйованим членом МФБ у травнi 2000 року.

Міжнародні стандарти бухгалтерського облiку мають унiверсальний характер i можуть використовуватись при побудовi облiку та фiнансовоiї звiтностi без змiн або служити основою для розробки нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку, як це сталося в Українi.

Для кращого розумiння стандартiв Мiнiстерством фiнансiв України буде здiйснюватися їх тлумачення.

Наведенi положення (стандарти) бухгалтерського облiку використовуються всiма пiдприемствами, органiзацiями та установами України. Банки та бюджетні органiзайії використовують у своїй дiяльностi лише окремi положення (стандарти), що обумовлено специфiкою їх дiялыюстi. Окрiм нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку Мiнiстерством фiнансiв затверджено також План рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i господарських операцiй пiдприемств i органiзацiй (наказ мiнiстерства фiнансiв Украiни вiд 30.11.99 № 291).

План рахункiв - це систематизований перелiк рахункiв бухгалтерського облiку, необхiдних для вiдображення дiяльностi пiдлриемств, органiзацiй та установ.

Усi пiдприемства (окрiм банкiв та бюджетних органiзацiй) зобов’язанi користуватися цим перелiком при вiдображеннi операцiй в облiку.

Контрольні тести до розділу

1. Господарська операцiя — це:

а) дiя або подiя, що викликае змiни у структурi активiв та зобов’язань, власному капiталi пiдприемства;

б) будь-ака дiя або подiя, що вiдбуваеться на пiдприемствi;

в) подiя, пов’язана зi змiною активiн пiдприемства:

г) подiя, пов’язана зi змiною власного капiталу.

2. Метою бухгалтерського облiку е:

а) складання фiнансової звiтностi;

б) реестрацiя операцiй на рахунках;

в) надання користувачам повної, правдивої та неупередженої iнформацiї про фiнансове становище, результати дiяльностi та рух грошових коштiв пiдприемства.

3. Основнi ознаки фiнансового облiку:

а) iнформацiя, отримана з фiнансового облiку, е комерцiйною таемницею для користувачiв;

б) звiтнiсть складаеться щотижня;

в) отримана i систематизована iнформацiя передаеться користувачам;

г) використовуються натуральнi вимiрники.

4. Управлiнський облiк це:

а) система пiдготовки й обробка iнформацй про дiяльнiсть пiдприемства для внутрiшнiх користувачiв;

б) система пiдготовки й обробки iнформацiї про дяльнiсть пiдприемства для зовнiшних користувачiв;

в) складання кошторисiв витрат;

г) визначення фiнансового результату дiяльностi пiдприемства.

5. Інформацiя фiнансового облiку е:

а) вiдкритою для всіх користувачiв;

б) комерцiйною таемницею пiдприемства;

в) вiдкритою для ДПА;

г) вiдкритою для менеджмекту.

6. Облiкова iнформацiя надаеться користувачам для того, щоб:

а) прийняти обгрувтованi економiчнi рiшення;

б) провести аналiз дiяльностi пiдприемства;

в) накласти фiнансовi санкцiї;

г) провести санацiю пiдприемства.

7. Для пiдприемств, що оприлюднюють фiнансову звiтнiсть:

а) ведення бухгалтерського облiку;

б) ведення податкового облiку;

в) ведення управлiнського облiку;

г) ведення статистичного облiку.

8. Сертифiкований аудитор може здiйснювати такi види дiяльностi:

а) ведення бухгалтерського облiку;

б) пiдтвердження фiнансової звiтностi;

в) надання консультацiй;

г) все назване.

9. Дiяльнiсть професiйного бухгалтера пiдлягае:

а) лiцензуванню;

б) сертифікації

в) включенню до реестру професiйних бухгалтерiв;

г) нiчого з вищеназваного.

10.Спiльні пiдприемства з часткою iноземного капiталу ведуть бухгалтерський облiк:

а) у доларах США;

б) у гривнях;

в) у нацiональнiй валюті країни iнвестора;

г) евро.

11. Дiя Закону про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Україні поширюеться на:

а) акцiонерні товариства

б) приватнi пiдприемства;

в) командитнi пiдприемства;

г) усi названi.