Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

24. Методи регулювання соц-труд вiдносин в умовах централiзованоi плановоi та ринковоi економiки

В умовах централiз плановоi економiки вiдносин у сферi працi виходили з того, що однieю стороною були робiтники i службовцi, iнтереси яких представляли професiйнi спiлки як складова державноi полiтичноi системи, а iншого – eдиний державний власник в особi адмiнiстрацiй державних пiдприeмств i органiзацiй.

В економiцi ринкового типу мають використовуватись такi методи регулювання соц-труд вiдносин:

1. норм-правовi: застосування норм, що мiстяться в законах, постановах уряду, указах Президента, iнших норм акта, якi затверджуються органами держ влади та мiсц самоврядування;

2. програмно-цiльовi: розроблення та застосування програм у соц-труд сферi, якi заледновiд рiвня реалiзацii подiляють на нац, регiон (територ), галузевi та програми виробничого рiвня (пiдпр, органiзацiй)

3. адмiн-розпорядчi, органiзац-упорядкувальнi: застосов на рiвнi пiдпр й органiз та покликанi регламентувати взаeмовiдносини в системi: роботодавець-адмiн, адмiн-найманi прац, керiвник-пiдлеглi прац, а також взаeмовiдносини мiж працiвниками, якi пов'язанi рiзними формами подiлу та кооперацii працi.

4. договiрнi, викор в соц-труд сферi, пов'яз з проведенням консультацiй, переговорiв мiж соц партнерами та укладанням системи угод i договорiв на рiзних рiвнях соц-труд вiднос

5. погоджувально-арбiтражнi, посередницькi, примирнi: мета – запобiгання трудовим конфлiктам та залагоджування iх без соц потрясiнь i руйнiвних процесiв

6. партисипативнi: запровадження сучасних форм i методiв участi найманих працiвникiв в управлiннi вир-вом, у прийняттi та реалiз орган-управлiнських рiшень.

25.Критерії оцінювання рівня розвитку соціально-трудових відносин.

Критерієм розвиненості СТВ виступає показник якості трудового життя (ЯТЖ)

ЯТЖ - це сукупність властивостей, які характеризують умови праці в широкому їх розумінні (умови виробничого життя) й дозволяють урахувати ступінь реалізації інтересів працівника та використання його здібностей (інтелектуальних, творчих, моральних, організаційних тощо).

Одним з показників якості життя є індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) який розраховують як середню арифметичну з показників очікуємої тривалості життя (ІЖ), рівня освіти (Іо), та реального душевого ВВП (Ід). Кожен з цих показників розраховують за формулою:

Дф – Д min

І = ----------------

Д max - Д min

Де І – індекс даного виду; Дф – фактичне значення показника; Д min та Д max - відповідно, значення показника яке прийнято за мінімальне та максимальне.

Іж + Іо + Ід

ІРЛП = -----------------

3

Найкращих показників ІРЛП досягли в 1990р. Канада, Японія, США, Нідерланди, Фінляндія.

26.Становлення нових за структурою та змістом соціально-трудових відносин як складова реформування української економіки.

Формування в Україні СТВ обумовлено такими обставинами:

  1. Прийняття закону “Про колективні договори та угоди” (1993 р) за умов лише народження нових форм власності та механізмів господарювання.

  2. До тепер не надано правове визначення понять “найманий працівник”, ”роботодавець”.

  3. Інтереси працівників представлять на переговорах профспілки, які нерідко конфліктують між собою.

  4. Роль держави визначена в процесі договірних відносин, але немає достатніх механізмів її реалізації.

  5. Практика застосування СТВ потребує вирішення питань про обов’язковість прийнятих в Генеральній угоді норм на усіх рівнях управління економікою, а норм тарифних угод – для усіх підприємств галузі або розташованих на цій території.

Сутнiсть регулювання процесу становлення СТВ в нашiй краiнi повинно включати: 1) формування i освоeння всiма суб’eктами СТВ eдиноi системи понять (мови спiлкування); 2) iдентифiкацiя соц.-ек. процесiв з точки зору iнтересiв сторiн; 3) формування системи показникiв, якi вiдображають процеси взаeмодii суб’eктiв СТВ; 4) дослiдження досягнень iнших краiн в цiй сферi, узагальнення i оцiнка ефективного або негативного проблемн. досвiду.

В умовах реформування економіки потребують подальшого вдосконалення соціально-трудові відносини в частині захисту прав працюючих на безпечні та здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, а це, в свою чергу, зумовлює необхідність оновлення законодавства про працю. Основні особливості становлення нових соціально-трудових відносин має визначати перетворення одного типу найманого працівника на інший: працівник, залежний від держави, перетворюється на більш-менш вільного, відповідного економіці ринкового типу. В сферу програмно-нормативноi регламентацii СТВ включенi такi осноiвнi напрями: 1) умови працi (оплата, охорона працi тощо); 2)соцiальна полiтика (пенсiйне забезпечення, соц. страхування, мед. страхування, виплати соц. допомоги, полiтика пiдтримання рiвня життя i полiтика диференцiацii); 3) зайнятiсть (регiстрацiя безробiтних, проф. переорieнтацiя); 4) мiграцiйна полiтика; 5)демографiчна полiтика.