Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

81.Основні напрями організації праці на підприємстві.

Організвція праці – це спосіб поєднан. виробник із засобами виробниц. з метою створен. сприятл. умов для одержання високих кінцевих результ. Орган. праці є об’єк. необхід. і невід. складовою труд. діял. людини.

Основні напрями (складові) ОП на під-ві:

  • Поділ і кооперув. праці. Передбач. наук.-обгрун. розпод. працівників за певними труд. ф-ями, поєд. праців. у певні вир-чі колек.

  • Організ. та обслуг. роб. місць., які сприяють раціон. використ. роб. часу.

  • Нормування праці, що передбач. визнач. норм затрат праці на вир-во продукцї і надання послуг як основу для ОП .

  • Організ. підбору персоналу (план. перс-лу , найман. пер-лу, підвищен. кваліфік. т ін.).

  • Оптиміз. режимів праці і відпочинку.

  • Раціоналіз. Трудових процесів, прийомів і методів праці на основіузагал. прогрес. досвіду.

  • Поліпшен.умов праці, що передбач. зведен. до мін. шкідлив. вир-ва, формув. сист. охорони й безпеки праці.

  • Зміцнен дисцип праці, підвищ. творч. актив. праців.

  • Мотивація й оплата праці.

82. Органiзацiя працi на макро- I мезорiвнях.

В економiцi краiни можна видiлити такi форми подiлу працi:мiж галузями економiки(макрорiвень),в серединi цих галузей(мезорiвень), а також всерединi пiдприeмств (мiкрорiвень) . На макроекономiчному рiвнi створення передумов ефективного функцiонування працi здiйснюeться у межах суспiльноi органiзацii працi.

Використання ресурсiв працi на мiкрорiвнi здiйснюeться в рамках органiзацii працi на пiдприeмствi.

В умовах конкуренцii виробникiв головним завданням органiзацii працi на пiдприeмствi e забезпечення максимального випуску продукцii за умов мiнiмальних витрат усiх виробничих ресурсiв, в тому числi й працi.

Слiд урахувати, що мiнiмiзацiя трудових витрат маe певнi межи: економiчнi, соцiальнi, психологiчнi.

Організація праці на підприємстві являє собою визначений порядок побудови та здійснення трудового процесу, який утворює систему взаємодії працівників із засобами виробництва та один з одним для досягнення завчасно поставленої мети трудової діяльності. Сутність організації праці на підприємстві має атрибутивний зміст та функціональний зміст, які слід відрізняти. Зміст організації праці на підприємстві може бути згрупований в слідуючи елементи: розподіл праці, кооперація праці, організація робочого місця, організація обслуговування робочого місця, установлення прийомів та методів праці, установлення міри праці, планування та облік трудової діяльності. Створення сприятливих умов праці, підбір, підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, установлення форм та систем оплати праці, підтримка високої дисципліни праці.

83. Характеристика складових організації праці на під-ві.

Див. питан. 81.

Поділ праці на під-ві передбачає спеціал окремих працівн на виконан певної частини спільної роботи. Види поділу праці: технологіч, поопераційний, функціон, професій, кваліфікаційн.

Технолог пердбач поділ вир-чого процесу за видами, фазами, циклами.

Пооперац означає закріплен за праців окремих операцій для скорочення вироб циклу.

Функціонал відбувається між різними категоріями праців.

Професійний відбувається між групами робітників заознакою технологіч однорідності виконуваних ними робіт і залежить від предметів і знарядь праці.

Кваліфікаційний зумовлюється різними ступенями складності виконуваний роібт.

Кооперація-це організов виробнича взаємодія між окремими працівниками, колективами бригад, служб у процесі праці для досягнення певного вир-го циклу.

Форми кооперації:

1.Всередині суспільства;

2.всередині галузі;

3.всередині під-ва.

Організ робочого місця – система заходів щодо його планування, оснащ засобами та предметами праці, розміщення в певному порядку, обслуговування і атестац. План. роб місця передбач

Розміщ у просторі матеріал елементів вир-ва(устаткування та робітника). Ф-ї організ роб місць: енергетична; транспортно-кладська; підготовчо-технологічна; інструментальна; налагоджувалбна; міжремонтна; контрольна; облікова.