Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

31.Міжнародний профспілковий рух: його еволюція і сучасний стан.

Серед громадських органiзацiй найважливаiше мiсце належить профспiлкам. Профспілки є однією з громадських організацій, які створюються трудящими для захисту своїх соціальних, економічних і професійних прав, для вираження інтересів найманих працівників, для боротьби за соціальну справедливість, з метою сприяння створенню для людини відповідних умов праці та життя.

Критерії вступу до профспілки: професія (Данія, Ісландія, Великобр); галузь економіки (Німеч, Франція, Італія, Норвегія, Швеція); підприємство – кожне підприємство має свою профспілку (Японія, Швейцарія). Мета профсп. – підвищення рівня зарпл., збереження робочих місць для членів профспілки, участь трудящих в управлінні виробництвом і розподілі виробленого продукту, покращення умов праці. Протиріччя: збільшення рівня зарпл. Може призвести до безробіття; різниця в зарплатах працівників різних галузей; техніко-технологічне переозброєння вир-ва - зменшення ручної праці - скорочення чисельності працівників; профспілки поступово втрачають свою роль через децентралізацію і індивідуалізацію трудових відносин. Страйк – один з засобів впливу профспілок на роботодавців (одноденні і багатоденні). Члени профспілки роблять регулярні внески до страйкового фонду.

Профспiлки як захисники i виразники iнтересiв найманих працiвникiв покликанi виборювати i захищати соцiальнi, економiчнi та професiйнi права робiтникiв i службовцiв,

боротися за соцiальну справедливiсть, сприяти створенню для людини належних умов працi й життя.

Поглиблення міжнародної інтеграції→ створення мжн проф. руху

32.Сучасний стан профспілкового руху в Україні.

Вирішальним моментом розвитку соціально-трудових відносин є формування представницьких структур - професійних спілок та об'єднань роботодавців. Профспiлки e однieю з громадських органiзацiй, якi створюються трудящими для захисту своiх соцiальних, економiчних i професiйних прав, для вираження iнтересiв найманих працiвникiв, для боротьби за соцiальну справедливiсть, з метою сприяння створенню для людини вiдповiдних умов працi та життя. В 1994 р. створено Федерацiю профспiлок Укр. В Укр. Ще не прийнято закон про профспiлки. Iхня дiяльнiсть може регулюватися Конст. Укр. та Законами Укр. „Про зайнятiсть”, „Про оплату працi”, „Про колективнi договори та угоди”.

Профспілки, на відміну від західноєвропейських країн, не стали соціально однорідними і включають представників як з боку працівників, так і власника. Що дає можливість сумісній дії обох груп. Україна широко використовує досвід Польщі з її найрозвиненішим робітничим рухом, у якому здійснилася соціальна інтеграція сильних демократичних профспілок і рад трудових колективів та керівництва державних підприємств на базі спільності інтересів в умовах тиску урядової політики. Якщо спеціалісти міжнародних фінансових організацій розцінюють це явище переважно негативно. В Україні практично відсутня реалізація політики профспілок через політичні партії. Але все ж таки можна помітити зростання їхньої політичної ролі при формуванні політики в органах законодавчої влади.

Проблема- профспілки самі часто конфліктують між собою