Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

128. Соц.-демограф. І міграц. Процеси як напрями моніторингу соц.-труд. Сфери.

Основ. напр-ми моніторингу соц.-труд. сфери мають стати ключ. проблеми, найбільш хвилюючі усі соц. верстви нас-ня, до яких серед інш. на суч. етапі відн-ть: (1) соц.-демограф., міграц. процеси: стан, тенденції розвитку основ. соц.-демограф. процесів; соц.-труд., демограф. проблеми біженців у районах найбільшої концентрації; масштаби і соц. наслідки нелегал. міграції, особл-ті поведінки нас-ня; масштаби, тенденції еміграції, імміграції та ін.

129. Стан зайнятості, ринка праці, безробіття як складові моніторингу соц.-труд. Сфери.

Основ. напр-ми моніторингу соц.-труд. сфери мають стати ключ. проблеми, найбільш хвилюючі усі соц. верстви нас-ня, до яких серед інш. на суч. етапі відн-ть: (2) зайнятість, ринок праці, безробіття. При цьому мон-гу підлягає: динаміка, структура зайнятості нас-ня в умовах зміни обсягів і структури в-ва; проблеми зайнятості, безробіття в регіонах з кризовою ситуацією на ринку праці; проблеми молодіж. і жіноч. безробіття; результативність заходів щодо пом’якшення соц. наслідків безробіття; поведінка різн. груп нас-ня на ринку праці, мотивація до праці у перехід.період до ринк. відносин.

130. Соц.-труд. Процеси на під-вах як складова моніторингу соц.-труд. Сфери.

Основ. напр-ми моніторингу соц.-труд. сфери мають стати ключ. проблеми, найбільш хвилюючі усі соц. верстви нас-ня, до яких серед інш. на суч. етапі відн-ть: (3) Соц.-труд. процеси на під-вах (орг-ях): оцінка фін. стану під-тв (орг-й) різн. галузей ек-ки, тенденції форм-ня зарплати основ. категорій працівників; проблеми прихов. безробіття; зайнятість, структура персоналу, плинність кадрів, (пере)підготовка кадрів на під-вах різ. галузей; труд. відносини, соц.-труд. проблеми і конфлікти на під-вах та ін.

131. Умови і охорона праці як напрями моніторингу соц.-труд.Сфери.

Основ. напр-ми моніторингу соц.-труд. сфери мають стати ключ. проблеми, найбільш хвилюючі усі соц. верстви нас-ня, до яких серед інш. на суч. етапі відн-ть: (4) умови і охорона праці: санітар.-гігієн. стан вироб. сфери; проблеми вироб. травматизму і проф. захворювань працівників; стан і проблеми охорони праці; пільги і компенсації, які виплач-ся за роботу у важк. і шкідл. умовах праці та ін.

132. Доходи, рівень життя нас-ня як складові моніторингу соц.-труд. Сфери.

Основ. напр-ми моніторингу соц.-труд. сфери мають стати ключ. проблеми, найбільш хвилюючі усі соц. верстви нас-ня, до яких серед інш. на суч. етапі відн-ть: (5) доходи та рівень життя нас-ня: рівень життя різн. соц. груп нас-ня, основ. соц.-демограф. груп нас-ня різн. регіонів країни; соц. наслідки розшарування сус-ва по рівню доходів; структура доходів і витрат різн. Соц. груп нас-ня і фактори, які впл-ють на неї; споживча поведінка нас-ня в умовах інфляції, наслідки держ. політики у сфері доходів нас-ня та ін.

133. Міжнар. Організація праці (моп) у суч. Світі: цілі, завд-ня, структура.

МОП – найважлив. орган-я світу у сфері СТВ, центр соц.-труд. законодавства, соц. Партнерства, єдин. міжнар. орг-ція, де держави-члени (171, У. – з 1954 р.) представ. 3 сторонами: урядом, представ-ми підприємців і предс-ми трудящих. Створ. в 1919р, спеціал. орг-ія ООН (Женева, Швейц-ія). Цілі: голов.-сприяння соц.-екон.прогресу,забезп-ня гід. праці, заб-ня пов. зайнятості, зрост-ня рівня життя, заохочення екон. і соц. програм, що сприяють дотриманню основ. прав людини, охороні життя і здоров’я трудящих, заохочення співроб-ва між підпр-ми і труд-ми, забезп-ня миру через соц. справедливість, підвищ-ня добробуту і поліпшення умов праці. Традиц. основ. завд-ня МОП: розробка погодженої політики і програм, спрямов.на рішення соц.-труд. проблем; розробка, прийняття міжнар. труд. норм у виді конвенції,реком-цій і контроль за їхнім виконанням; досягнення свободи об'єднання і права на ведення колект. переговорів; допомога країнам-учасницям у рішенні проблем зайнятості, скорочення безробіття і регулювання міграції; скасування усіх форм примусової праці; захист прав людини, недопущення дискримінації в області праці і зайнятості; заборона дит. праці; боротьба з бідністю, за поліпшення житт. рівня, умов праці (+розробка відпов. програм) трудящих, розвиток соц. забезпечення; сприяння проф(пере) працюючих і безробітних; розробка, здійснення програм в області покращення умов праці і виробничого середовища, техніки безпеки і гігієни праці, охорони і відновлення навкол. сер-ща; сприяння орг-ям трудящих і підприємців разом з урядами по регулюванню СТВ. Структура упр-ня МОП із пр-пу трипартизму-побудовані на 3сторон. основі(представники урядів, профспілок і підприємців). Основ. органи: Міжн. конференція праці (проводиться щорічно), Адмін. Рада (обир-ся на 3 р.), Міжн. бюро праці.