Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка підприемства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
27.62 Кб
Скачать

Економіка підприємства

Тема: «система планування на підприємства»

  1. Сутність, значення, і основні принципи планування діяльності підприємства.

  2. Види планування.

  3. Методи планування на підприємстві.

  4. Система оперативного планування на підприємстві.

  5. Стратегічне планування, його сутність, цілі і основні етапи.

  6. Особливості та зміст тактичних планів.

  7. Бізнес план підприємства, його значення і зміст.

1.Сутність, значення, і основні принципи планування діяльності підприємства.

Планування є процесом визначення цілей, що їх підприємством передбачає досягти за певний період а також способів досягнення таких цілей.

Планування об’єднує структурні підрозділи підприємства спільною метою, надає всім процесам однонапрямленості і скоординованості, що дає змогу найбільш повно і ефективно використовувати наявні ресурси комплексно, якісно та своєчасно вирішувати різноманітні завдання управління.

За нових умов господарювання й переходу до ринкового регулювання підприємство самостійно здійснює весь комплекс панової роботи.

Надання самостійності підприємству означає не тільки відмову від регламентації «зверху» всієї його діяльності і надання підприємству широких прав, щодо визначення та реалізації виробничої програми шляхів розвитку виробництва, мотивації праці, а й усвідомлення можливості безперервного вивчення ринку та готовності нести відповідальності за кінцеві результати господарювання. Все це має відбитися в планах діяльності підприємства. Відкрита система підприємства, як його нова якість, за ринкових умов і пряма залежність від взаємодії, попиту, та пропонування зумовлюють необхідність створення такої системи планування та управління підприємством, яка здатна швидко й ефективно реагувати на ринкові потреби.

Існують також специфічні принципи планування:

  1. Цільова напрямленість (ціле покладання)

  2. Системність

  3. Безперервність

  4. Збалансованість

  5. Оптимальність використання ресурсів

  6. Адекватність об’єкту та предмету планування

Найважливішим принципом планування є вибір та обґрунтування цілей кінцевої мети та результатів діяльності підприємстві.

Ефективність і реальність планів значною мірою залежить від ступеню реалізації принципу системності. Системний підхід передбачає, щоб планування охоплювало усі сфери діяльності підприємством, усі тенденції, зміни та зворотні зв’язки в його системі. Цей підхід треба використовувати для обґрунтування і розв’язування планових завдань на будь-якому рівні управління. За допомогою системного аналізу можна відповісти на такі важливі питання:

  1. Визначення цілей та їх субординації

  2. Можливість знайдення альтернативних шляхів та способів досягнення цілей ( цілі можуть різнитися за складністю, термінами реалізації, соціальними наслідками.

Принцип безперервності означає:

  1. Підтримання безперервної планової перспективи,формування й періодичну зміну горизонту планування. Періодичну зміну горизонту планування, що залежить від загальних соціально-політичних та економічних передумов, темпів науково технічних прогресу, тривалості впливу управлінських рішень, вірогідності передбачення майбутнього.

  2. Взаємопогодження довго-середньо-короткострокових планів.

  3. Своєчасне коригування перспективних і поточних планів, виходячи з одержаних сигналів щодо зовнішніх (регіон, економіка вцілому) та внутрішніх (у середині самого підприємства) змін умов господарювання.

Використання ресурсів підприємства має орієнтуватись на потреби, умови, та кон’юнктуру ринку, інтисифікацію виробництва, запровадження досягнень науково технічного прогресу, максимально повну реалізацію наявних резервів як суто виробничих так і організаційних.

Збалансованість – це необхідна та достатня кількість на необхідність між взаємозв’язаними розділами й показниками плану, це визначальна умова обґрунтованості планів, реальності їхнього виконання. Головним їх проявом є відповідність між потребами в ресурсах та наявності таких.

Принцип адекватності системи планування щодо об’єкту та умов його діяльності виходить із того, що оскільки ринкове середовище зумовлює постійну зміну номенклатури продукції підприємства, його виробничої та організаційної структури, технології та факторів виробництва, то методи планування, показники та розділи планів, організація самого процесу їхньої розробки підлягають постійному перегляду а за необхідності застосування поліпшених або принципово нових методів та процедур планування.