Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

84.Організ. Праці на робочому місці.

Робоче місце – це зона труд діяльнос праців, або групи осіб, оснащена усім не обхід для успіш здійснення роботи. Це первинна ланка вир-ї сист, яка може ф-ти самост. Організ робочого місця – система заходів щодо його планування, оснащ засобами та предметами праці, розміщення в певному порядку, обслуговування і атестац. План. роб місця передбач

Розміщ у просторі матеріал елементів вир-ва(устаткування та робітника). Ф-ї організ роб місць: енергетична; транспортно-кладська; підготовчо-технологічна; інструментальна; налагоджувалбна; міжремонтна; контрольна; облікова. Велике знач має технолог та організ оснащен роб місць. Роб місця класиф за такими парамет: професія та кіл-ть виконав.(індивідуа та колектив роб місця), ступінь спеціаліз (універсальні та спеціалізовані), рівень механіз(з ручними, машин-руч, машин, автоматиз та апарат туд процес), кіл-ть устаткув(одно верстатні, багатоверстат), характер розміщ у просторі(стаціонарні та рухомі).

85 Умови праці: сутність і значення . Умови праці у самому загальному розумінні уявляють собою сукупність чинників – сил зовнішнього середовища, які впливають на працездатність, здоров’є людини у процесі праці.

В термін “умови праці” люди укладають різні поняття (розмір оплати праці, тривалість робочого часу, важкість праці тощо). Отож для точного визначення цього поняття необхідно усі чинники, які впливають на людину, її працездатність, класифікувати.Умови праці — це сукупність взаємозв'язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соці­альних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розви­тку продуктивних сил суспільства, які визначають стан вироб­ничого середовища та впливають на здоров'я і працездатність людини. Умови праці поділ на соціально-економічні, які розгляд у широкому розумінні і характер відношення до них суспільства, а також виробничі, або умови праці безпосередньо на робочих місцях, у вижчому розумінні. умови праці як складне об’єктивне суспільне явище , яке формується в процесі виробничої діяльності під впливом взаємопов’язаних факторів соціал-економ, техніко-організац, та природно-кліматичного характеру, що суттєво впливають не тільки на здоровя, працездатність людини та її ставлення до праці, на продуктивність праці, та інші економічні результати виробництва, а й на рівень життя, всебічний розвиток людини. Вплив умов праці:1) на здоровя та працездатність 2)на ставлення до праці та задоволеність нею 3)на ефективність праці та інші економ показники ;4)на рівень життя і розвиток людини Виділяють такі елементи умов праці , які безпосередньо визначають ці умови на робочих місцях: санітарно-гігіенічні; естетичні, психофізіологічні, технічні, соціально-психологічні.

86Умови праці та фактори їх формування. Умови праці — це сукупність взаємозв'язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соці­альних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розви­тку продуктивних сил суспільства, які визначають стан вироб­ничого середовища та впливають на здоров'я і працездатність людини. Виділяють такі групи факторів , які впливають на формування умов праці:1)соціально-економічні фактори, дія яких обумовлює характер умов праці: нормативно-правові; соціально-психологічні; економічні; соціально-політичні;2) техніко- організаційні, що впливають на формування умов праці на робочих місцях, дільницях, цехах: предмети та продукти праці; засоби праці; технологічні процеси; організаційні форми виробництва, праці управління.3)природні фактори, дія яких обумовлена особливостями природного середовища: географічні; біологічні; геологічні.