Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

35. Соц Партнерство в органiзацii.

Система соцiального партнерства об'eднуe можливостi держави, пiдприeмцiв i профспiлок для досягнення соцiального миру, сприяe створенню належних умов для економiчного розвитку краiни, позитивно впливаe на формування i використання трудових ресурсiв. Пiд час ведення колективних переговорiв, укладання договорiв та угод, взаeмних консультацiй i контролю а також вирiшення колект. спорiв , беруться до уваги загальнi принципи i деякi специфiчнi. Упроцесi здiйсн. колект. переговорiв партнерство повинно грунтуватися на: -основi трипартизму (представництва уряду або виконавч. органiв влади, ПФС, пiдприeмцiв); -рiвностi сторiн на переговорах i недопустимостi ущемлення прав працiвн. i пiдприeмцiв; -довiрi у вiдносинах; -знаннi i повазi щодо прав i обовязкiв один до одного; -вiдкритостi i доступностi переговорiв; -умiннi слухати партнера; -додержаннi культури полемiки, дискусii; -обовязковостi i надiйностi завершувати переговори домовленiстю. Укладання Кол. Дог. Повинно грунт на: -дотриманнi норм законодавства; -рiвноправнiсть сторiн; -вiльний вибiр i обговорення питань, якi становлять змiст КД; -добровiльнiсть взяття зобовязань; -бiльша вигода для трудiвникiв пiд час прийняття даних КД. Упроцесi вирiшення кол спорiв необхiдно дотримуватися: -прiоритетнiсть примирювальних методiв, якi повиннi застосовувати примирювальнi комiсii та арбiтраж; -використання страйку як крайнього засобу вирiшення труд. Спору; -прагнення сторiн до скорiшого урегулювання конфлiкту i пiдписання угоди.

36. Оцінка стану соціального партнерства в Україні і напрями його розвитку.

Соціальне партнерство-с-ма відн. між найм. праців. і власником засобів в-ва ,при якій визнаються розбіжності ек. інтересів різних соц.груп і право кожної із них відстоювати свої інтереси через пошук компромісів ,шляхом взаєморозуміння та співробітництва в умовах соц.миру.Згідно зпринципами розробленими МОП ,СП має ґрунтуватись на демократичних засадах :свободі ,справедливості ,плюралізмі ,бажанні сторін досягти взаєморозуміння та наданні можливостей брати участь у прийняті спільних рішень.

Становлення в Укр. ек ринк. типу об’єктивно обумовило необхідність роздержавлення ств. , розвиток їх на договірних засадах , на принципах соц.партнерства .

С-ма соц. Партнерства в Укр. Тільки-но започатковується . Основні її елементи будуються з огляду на досвід країн з розвинутою економікою ,деяких конвенцій та рекомендацій МОП

Ств-ння сучасної с-ми соц.партнерства –це завдання не одного –двох років .

Після проголошення незалежності Укр. В державі почалась активна робота над створенням сучасної с-ми соц.партнерства . Нині її формування ще продовжуються , хоча основні елементи (сфери дії, зміст колект.договорів і угод ,сторони переговорів,і процедура вирішення конфліктів )вже визначенні і закріпленні рядом законодавч.актів ,зокрема З-на У. “Про колект.договори і угоди”, “Про оплату праці”

С-ма соц.партнерства в Укр.передбачає проведення переговорів між основними соц.силами суп-ва та укладання угод і колективних договорів.

Оцінюючи стан договірного регулювання ств в Укр. ,слід враховувати ,що с-ма соц.партнерства в Укр. Проходить етап становлення і не всі ств відрегульовані у ній належним чином, через недосконалість законодавства, відсутність традицій розв’язання проблем у соц.-трудовій сфері на принципах соц.партнерства.

Але все ж утворенні певні органи соц .партнерства, відпрацьовуються процедури ведення переговорів , удосконалюється правова і нормативно-методична база. Значні зміни відбуваються в суспільній свідомості стосовно ролі і значення договірного регулювання ств.

Збільшується к-ть укладання генеральних угод ( на нац.рівні) Якщо на перших етапах генеральні угоди укладались між урядом і профспілковими об’єднаннями , то з 1997 р. ведення переговорів і укладання генеральної угоди здійснюється за участю роботодавців.

В остані роки все більшу регулюючу роль у сфері оплати праці відіграють галузеві угоди.ВІДБУВАЄТЬСЯ РОЗШИРЕННЯ ПРАКТИКИ ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН на галузевому рівні, а також наповнення галузевих угод якісно новим змістом.

Певні позитивні змінни мають місце в практиці укладання колективних договорів підприємств. Особливо це стосується підприємств ,які мають задовільний фінансовий стан. На таких підприємствах розширюється зміст колективного договору , у якому закріплюються усі складові організації з/п на рівні підпр-ва (структурного підрозділу)

Але крім здобутків у договірному регулюванні з/п ,слід віділити і те ,що воно потребує суттєвого вдосконалення ,пов’язаного з якісними наповненнями змісту угод і договорів ,що укладаються на різних рівнях соц.партнерства. Чимало положень генеральної угоди нагадують більше протокол про наміри , ніж забов’язання сторін ,які і справді могли б поліпшити ситуацію у сфері праці.