Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_TsPP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
163.1 Кб
Скачать

81.Підстави для скасування рішення із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду

1. Рішення суду підлягає скасуванню в апеляційному порядку іззакриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду зпідстав, визначених статтями 205 і 207 цього Кодексу.2. Якщо судом першої інстанції ухвалено законне іобґрунтоване рішення, смерть фізичної особи чи припиненняюридичної особи - сторони у спірних правовідносинах післяухвалення рішення, що не допускає правонаступництва, не може бутипідставою для застосування вимог частини першої цієї статті. У випадку виявлення судом апеляційної інстанції підстав для закриття провадження у справі або залишення апеляційної скарги без розгляду цей суд зобов’язаний скасувати рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку із закриттям провадження у справі чи залишенням апеляційної скарги без розгляду. Підстави і порядок закриття провадженняп о справі як в суді першої інстанції, так і в суді апеляційної інстанції однакові. Стаття 205 ЦПК містить вичерпний перелік підстав закриття провадження по справі. Вирішення питання про закриття провадження у справі і залишення апеляційної скарги без розгляду здійснюється судом в нарадчій кімнаті з постановленням відповідної ухвали. В таких ухвалах, крім інших обов’язкових реквізитів, обов’язково повинні бути вказані мотиви і підстави для закриття провадження у справі чи залишення апеляційної скарги без розгляду.

83.Сутність і значення стадії касаційного провадженняКасаційне провадження — це стадія цивільного процесу, яка передбачає перевірку судом касаційної інстанції законності судових актів, що набрали законної сили.Стадія характеризується наступними ознаками:1) об'єктами касаційного оскарження є судові акти, що набрали законної сили, у тому числі апеляційної інстанції;2) касаційне провадження порушується тільки по скаргах, у яких повинно бути зазначене, в чому полягає порушення або неправильне застосування закону;3) мета касаційного провадження — перевірка законності судових актів;4) касаційний суд не зв'язаний межами скарги, а перевіряє законність судових актів у цілому;

5) касаційне провадження здійснюється тільки Верховним Судом України;6) касаційний суд не розглядає справу по суті, не перевіряє обґрунтованість судових актів, а перевіряє їх законність, тобто правильність застосування норм матеріального і процесуального права судом першої та апеляційної інстанції.Касаційне провадження складається з наступних етапів:1) порушення касаційного провадження;2) підготовка справи до касаційного розгляду;3) попередній розгляд справи;4) розгляд справи і ухвалення рішення.

Підставою для порушення касаційного провадження, так само як і для реалізації судом касаційної інстанції відповідного повноваження, є юридичний склад, сукупність процесуальних юридичних фактів. До передумов права касаційного оскарження можна віднести наступні факти:1) наявність об'єкта касаційного перегляду, тобто рішення, що набрало законної сили, або ухвали суду першої або апеляційної інстанції;2) наявність у касатора статусу особи, яка бере участь у справі;3) волевиявлення касатора..субэкти права касац.оскарження

можна виділити наступних суб'єктів права подачі касаційної скарги: 1) сторони; 2) треті особи; 3) особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Саме в результаті їхньої діяльності може виникнути касаційне провадження з перевірки законності судових рішень. Суб'єкт права касаційного оскарження, це певний суб'єкт у цивільному процесі, участь якого містить більше гарантій для встановлення істини та захисту порушених прав і охоронюваних законом інтересів. Суб'єкт права касаційного оскарження є особа, яка має можливість вимагати у держави виконання її юридичного обов'язку щодо встановлення та забезпечення ефективного порядку касаційного перегляду справи, а цей обов'язок містить в собі проведення касаційного розгляду справи у відкритому режимі з повідомленням всіх осіб, які мають юридичний інтерес; дати учасникам касаційного провадження, можливість висловити власні доводи і пояснення щодо підстав, що стосуються касаційного перегляду справи, і обгрунтувати їх; розглянути справу повноважним судовим органом; забезпечити прийняття мотивованих ухвали (рішення) суду касаційної інстанції.Об'єктами касаційного оскарження можуть бути: 1) рішення і ухвали суду першої інстанції, що набрали законної сили; 2) рішення і ухвали суду апеляційної інстанції. Об’єктом касаційного оскарження можуть бути лише рішення місцевого господарського суду, які набрали законної сили, постанови апеляційного господарського суду, а у випадках, передбачених законодавством, — постанови Вищого господарського суду. Ухвали місцевого або апеляційного господарського суду можуть бути оскаржені у касаційному порядку у випадках, передбачених Господарським процесуальним кодексом і Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарських судів розглядаються у порядку, передбаченому для розгляду касаційних скарг на рішення місцевого господарського суду, постанову апеляційного господарського суду (ст. 111-13 ГПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]