Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_TsPP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
163.1 Кб
Скачать

14. Поняття неналежного і належного відповідача. Зміна неналежного відповідача

позивач повинен довести, що йому належить оспорюване право, а саме вказаний ним у позові відповідач зобов'язаний виконати покладені на нього законом або договором обов ’ язок. Належний характер сторін з'ясовується на основі аналізу структури спірних матеріальних правовідносин. Якщо в ході судового розгляду з ’ ясовується, що відповідач не є учасником матеріального правовідносини, то можливо вжиття заходів до заміну неналежного відповідача за згодою позивача.

Неналежні боку - це такі особи, які спочатку передбачалися учасниками спірного матеріального правовідносини, але, як з'ясувалося згодом, такими насправді не були.

Причини появи неналежних сторін можуть бути самі різні, але, насамперед, вони пов'язані з труднощами встановлення фактичних обставин справи, зі складною структурою матеріальних правовідносин, з можливістю неоднозначного тлумачення норм чинного законодавства. Тому для встановлення належного характеру сторін слід аналізувати структуру матеріальних правовідносин, компетенції відповідних державних органів і органів місцевого самоврядування. Заміна неналежного відповідача, залучення співвідповідачів1. Суд за клопотанням позивача, не припиняючи розглядусправи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщопозов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати запозовом, або залучає до участі у справі іншу особу якспіввідповідача. У разі відсутності згоди на це позивача судзалучає до участі в справі іншу особу як співвідповідача.2. Після заміни відповідача або залучення до участі у справіспіввідповідача справа за клопотанням нового відповідача абозалученого співвідповідача розглядається спочатку.

15. Процесуальне правонаступництво. Порядок вступу в процес і правове положення правонаступникаПроцесуальне правонаступництво - це заміна відповідної сторони, коли її матеріальні права і обов'язки в спірних або встановлених судом правовідносинах переходять до інших осіб у випадку її вибуття з цивільної справи.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони із спірних або встановлених судом правовідносин майнового, але не особистого характеру. Заміна суб'єктів матеріальних правовідносин можлива внаслідок смерті громадянина, який був суб'єктом правовідносин; ліквідації юридичної особи; уступки права чи взяття на себе обов'язку іншої особи.

в науці і судовій практиці розрізняють універсальне (повне) і сингулярне (часткове) правонаступництво.

Універсальне (повне) правонаступництво наступає у випадку смерті сторони, припинення юридичної особи, яка є стороною у справі. Сингулярне (часткове) правонаступництво настає у випадку уступки вимоги, переведення боргу або прийняття боргу на себе. Процесуальне правонаступництво можливе на будь-якій стадії процесу й у будь-якому виді провадження. Суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір. Порядок процесуального правонаступництва підкоряється визначеним правилам і проходить у визначених рамках, установлених законом. Воно можливо на будь-якій стадії процесу, тобто на тій стадії, на якій вибуває правопопередник. Заявляючи клопотання про вступ у процес як правонаступник, зацікавлена особа повинна себе легітимізувати у якості даного учасника процесу і представити відповідні докази у вигляді необхідних документів, що підтверджують перехід до нього прав і обов'язків правопопередника. Закон передбачає можливість призупинення виробництва в справі по підставах, передбачених законом.Коли правонаступництво настає у відношенні декількох осіб, суд повинен сповістити кожного з них, і їх вступ у процес обумовлено волею кожного з них. Проведення в справі відновляється шляхом винесення визначення. Сторони в процесі не тільки наділені процесуальними правами, але і несуть певні процесуальні обов'язки, які підрозділяються на загальні і спеціальні.

Загальні процесуальні обов'язки. У ряді загальних обов'язків важливе місце займає сумлінність. Володіючи широкими процесуальними правами, сторони зобов'язані сумлінно їх використовувати. У більшості випадків цей обов'язок виконується добровільно, однак на сторону, що несумлінно заявила безпідставний позов або суперечку проти позову або систематично протидіючому правильному і швидкому розгляду і вирішенню справи, суд може покласти сплату на користь іншої сторони винагороди за фактичну втрату робочого часу у відповідності із середнім заробітком.

Сторони зобов'язані підкорятися процесуальній регламентації, здійснювати процесуальні дії у встановлені законом або судом терміни, вчасно оплачувати витрати в справі, представляти процесуальні документи за встановленим законом формою. Недотримання цих вимог позбавляє сторону права здійснення відповідних процесуальних дій. Що стосується загального обов'язку сторони бути правдивою в ході процесу, то, на мій погляд, цей обов'язок має моральний, а не правовий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]