Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_TsPP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
163.1 Кб
Скачать

17. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, їх процесуально-правове становище.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. — це треті особи, які беруть участь у справі на стороні позивача або відповідача з метою захисту своїх суб 'ектинних прав та інтересів.Додатковими ознаками третіх осіб без самостійних вимог є:

виступ у процесі на стороні позивача або відповідача;специфічний спосіб захисту своїх прав, свобод та охороню- ваних законом інтересів.

Юридична заінтересованість третіх осіб пов'язана з можли­вим реіресиим позовом, своєчасним запобіганням порушенню своїх прав. Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, захищає свої права, свободи та законні інтереси шляхом захисту су­б'єктивних прав сторони, на боці якої вона виступає. Для вступу в процес по справі подається заява із зазначенням мо­тивів вступу і посиланням на докази. Така заява не підлягає оплаті судовим збором і повинна бути подана до закінчення судового розгляду справи.

Третя особа без самостійних вимог може вступити у про­цес за власною ініціативою, приіяіунаїися до участі у справі за клопотанням сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, або з ініціативи суду (ст. 35 ЦПК). Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користу­ються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'яз­ки особи, яка бере участь у справі (ст. 27 ЦІ1К), а також ін­шими правами н обов'язками, визначеними процесуальним за­коном.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору — це особи, які вступають у вже розпочатий процес, якщо рішення по справі може вплинути на їх права або обов'язки по відношенню до однієї із сторін.Характерні риси третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: така особа не є суб'єктом спірного матеріального правовідношення, існуючого між позивачем і відповідачем; підстава участі в справі третьої особи — матеріально-правова заінтересованість (можливість регресу, інший інтерес); третя особа може вступити у справу за власноюініціативою або бути залученою до неї згідно з ухвалою суду; треті особи діють у процесі самостійно, вони незалежні від сторін, не повинні погоджувати з ними свої дії; рішення суду не зачіпає суб'єктивних прав третіх осіб, тому має преюдиціальне значення; вступ до справи третьої особи не тягне за собою розгляду справи спочатку (ст.35 ЦПК); третя особа не може пред'явити зустрічний позов. Такий позов не може бути пред'явлений і до неї.Третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, необхідно відрізняти від співпозивача або співвідповідача. Відмінність третьої особи від співучасника полягає в наступному: третя особа без самостійних вимог, яка бере участь у справі на стороні позивача, відрізняється від співпозивача тим, що перебуває (ймовірно) в матеріально-правовому відношенні тільки з позивачем. Що ж до відповідача, то третя особа, яка-бере участь у справі на стороні позивача, жодних матеріально-правових зв'язків з ним не має. Співпозивач, на відміну від третьої особи, завжди пов'язаний (в першу чергу) з протилежною стороною, тобто з відповідачем;

третя особа без самостійних вимог, яка бере участь у справі на стороні відповідача, відрізняється від співвідповідача тим, що перебуває (імовірно) в матеріально-правовому відношенні тільки з відповідачем. З протилежною стороною, тобто позивачем, у третьої особи, на відміну від співвідповідача, немає (навіть імовірно) матеріально-правових зв'язків. Співвідповідач, на відміну від третьої особи, завжди пов'язаний з протилежною стороною, тобто позивачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]