Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_TsPP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
163.1 Кб
Скачать

19.Повноваження представника в суді

1. Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти ця особа. 2. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності.

3. Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначаються статтями 248 - 250 Цивільного кодексу України. 4. Про припинення представництва або обмеження повноважень представника за довіреністю має бути повідомлено суд шляхом подання письмової заяви або усної заяви, зробленої у судовому засіданні.

5. У разі відмови представника від наданих йому повноважень представник не може бути у цій самій справі представником іншої сторони. Загальні повноваження - це такі процесуальні дії, які має право здійснювати будь-який представник, виступаючи від імені довірителя, незалежно від того, чи обумовлені вони в довіреності. До їх числа відносяться повноваження по знайомству з матеріалами справи, зняття копій з матеріалів справи, заяви відводів, поданням доказів, участі в дослідженні доказів та інші, пов'язані з можливістю участі в судовому процесі (ст. 35 ЦПК).

Спеціальні повноваження - це такі повноваження, які представник має право здійснювати тільки при вказівці на них в довіреності. обсяг повноважень судового представника залежить від двох фактичних обставин: від обсягу повноважень довірителя і від того, якими повноваженнями довіритель наділив повіреного. Практично у всіх інших випадках повноваження представника засвідчуються довіреністю

18. поняття та види представництва. Особи що можуть бути представниками. Особи які не можуть бути представникамизакон надає їм можливість брати участь у справі не тільки особисто, а й опосередковано через інших осіб – представників. Потреба в правові допомозі не є єдиною причиною участі у справі представника. В деяких випадках ведення справи з допомогою представника обумовлене неможливістю особистої участі особи з об’єктивних причин (в зв’язку з віком, хворобою, обмеженням у дієздатності, недієздатністю тощо).процесуальне представництво – це врегульована цивільними процесуальними нормами форма надання допомоги, в тому числі правової, однією особою (представником) іншій (особі, яку представляють) шляхом вчинення представником в межах наданих йому повноважень від імені та в інтересах останньої комплексу процесуальних дій у зв’язку з розглядом та вирішенням цивільної справи. Види представництва: За ступенем обов’язковості представництво в цивільному процесі можна умовно поділити на два види: 1. обов’язкове – виникає на підставі закону, адміністративного чи судового акту;

2. факультативне – виникає на підставі цивільно-правової угоди. За підставами виникнення розрізняють законне та договірне представництво:

1. договірне – підставою його виникнення є волевиявлення сторін, при якому представника і особу, чиї інтереси він представляє, пов’язує договір доручення або трудовий договір (таке представництво здійснюється адвокатами, юрисконсультами по справах своїх організацій тощо); 2. законне представництво – підстави його виникнення передбачені законом (наприклад, ст. 172 СК передбачає, що повнолітні мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники). За ознаками особи, в інтересах якої здійснюється представництво, його можна поділити на такі види: 1. представництво фізичних осіб – підставою такого представництво є закон або цивільно-правова угода; 2. представництво юридичних осіб – таке представництво базується, як правило на трудовій угоді. 1. Представником у суді може бути адвокат або інша особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність і належно посвідчені повноваження на здійснення представництва в суді, за винятком осіб, визначених у статті 41 цього Кодексу. 2. Одна й та сама особа не може бути одночасно представником іншої сторони, третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору або беруть участь у справі на другій стороні. 1. Не можуть бути представниками в суді особи, які діють у цьому процесі як секретар судового засідання, перекладач, експерт, спеціаліст, свідок. 2. Судді, слідчі, прокурори не можуть бути представниками в суді, крім випадків, коли вони діють як представники відповідного органу, що є стороною або третьою особою в справі, чи як законні представники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]