Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_TsPP.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
163.1 Кб
Скачать

86. Повноваження суду касаційної інстанції

Повноваження суду касаційної інстанції — це сукупність його прав та опив'яіків щодо здійснення встановлених зако­ном процесуальних дій j перевірки судового рішення, яке на­брало законної сияй та с предметом перевірки за касаційною скаргою.При розгляді справи в порядку касаційною провадження повноваження сулу визначаються його основними «.жданнями; всебічної перевірки законності акту суду, забезпечення виправ­лення судом першої та (або) апеляційної інстанцій порушень чакону. У зв'язку з ним, ЦП К містить детальний перелік під­став, за яких иосштн чжться тс чи інше рішення суду каса­ційної інстанції.ВІДПОВІДНО до ст. 336 ЦПК, за наслідками розгляду каса­ційної скарги на рішення суд касаційної інстанції маг право:відхилити касаційну скаргу і залишити рішення суду беззмін;повністю або частково скасувати рішеним і передати справу на поний розгляд до суду першої або апеляційної інстанції;

скасувати рішеним апеляційного суду і залишити в склі рішення суду першої інстанції, що було помилково скасо­ ване апеляційним судом;

скасувати судові рішення і закрити провадження в справі або залишити заяву без розгляду;

скасувати судові рішення і ухвалити нове або зміїний рі­ шення, не передаючи справу на новий розгляд. При перегляді ухвали суду в касаційному порядку суд каса­ційної інстанції наділений такими повноваженнями: відхилити касаційну скаргу і залишити ухвалу без змін;скасувати ухвалу і передати питання на розгляд суду пер­ шої або апеляційної інстанції;змінити або скасувати ухвалу і вирішити питання по суті;скасувати ухвалу і залишити в силі ту, що була помилково скасована апеляційним судом.

Перелік підстав для ухвалення того чи іншого рішення, по­становления ухвали судом касаційної інстанції закріплено у ст.ст. 337-342 ЦПК.Відповідно до ст. 344 ЦПК за результатами розгляду спра­ви судом касаційної інстанції постановляється ухвала або ріііісііня. Причому ухвала не може передбачати зміну рішеним суду першої або апеляційної інстанції чи ухвалення нового рішення по справі без передачі справи на новий розгляд.Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового рішення або зміни рішення1. Суд касаційної інстанції має право скасувати судовірішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщозастосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи незастосовано закон, який підлягав застосуванню. 1. Суд касаційної інстанції має право змінити рішення по суті справи, ухвалити нове рішення, непередаючи її на новий розгляд за наявності двох умов одночасно: 1) якщо обставини справи встановлено повно і правильно; 2) якщо порушено або неправильно застосовано закон.

Повне і правильне встановлення судом обставин справи має місце тоді, коли у справі з'ясовані усі обставини, що мають значення для справи; доведені усі обставини, що мають значення для справи, які суд вважає встановленими; висновки суду, викладені у рішенні, відповідають обставинам справи.Порушення і неправильне застосування закону має місце тоді, коли суд застосував закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосував закон, який підлягає застосуванню. 2. Зміна рішення може полягати в доповнені або зміні окремих частин рішення: мотивувальної або резолютивної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]