Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МЕ отредатированые.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

42. Організаційна структура єс. Законод та виконавчі органи єс.

ЄС має наступні органи наднац регулювання: Європейська Рада, Європ Комісія, Рада Міністрів ЄС, Європейський парламент, Європ Рахункова палата.

Інституції ЄС: Три головні законодавчі інституції ЄС: 1. Європейський парламент (ЄП) - представляє громадян ЄС і безпосередньо ними вибирається; 2. Рада Європейського Союзу (РЄС) – представляє країни-члени ЄС; 3. Європейська Комісія (ЄК) – представляє інтереси Союзу в цілому. „Інституційний трикутник” виробляє політику та закони (директиви, законодавчі акти та рішення), чинні на всій території ЄС.

Європейська Рада

формально не належить до інституцій Союзу, однак лишається “останньою інстанцією” ухвалення багатьох рішень і уособлює міждержавний складник Європейського Союзу

Функцією ЄР є надання Союзу імпульс необхідний для його розвитку та визначає загальні напрямки його політики

До складу Ради входять глави держав та урядів країн Європейського Союзу

Зустрічі відбуваються щонайменше двічі на рік

Головні завдання: 1) визначає середньо та довгострокову стратегію розвитку та функціонування Європейського Союзу, 2) координує напрямки діяльності Союзу, 3) координує та визначає головні цілі діяльності Європейського Союзу на міжнародній арені.

Рада ЄС (Рада Міністрів). Функції: головний орган ухвалювання рішень ЄС. Бельгія (Брюссель) та Люксембург. Керівництво: здійснює країна-президент, яка змінюється що півроку. Склад: По одному міністрові від кожної країни Союзу (міністр бере участь залежить від питань порядку денного), кожні шість місяців у Раді відбувається ротація голів.Функції Ради ЄС:

1)Приймає європейські закони. 2)Координує загальну економічну політику держав-членів ЄС. 3)Заключає міжнародні угоди між ЄС та однією чи більше країнами або міжнародними організаціями. 4)Схвалює бюджет ЄС (разом з Європарламентом). 5)Розроблює спільну зовнішню політику та політику безпеки ЄС, що базується на керівних принципах, сформульованих Європейською радою. 6)Координує співпрацю між національними судами та силами поліції у кримінальних справах.

Існують наступні ради: Рада із загальних питань та зовнішніх відносин; Міністри закордонних справ; Міністри економіки й фінансів; Екофін; Міністри сільського господарства; Рада з питань сільського господарства та рибальства.

Європейська Комісія (Брюссель) Склад: 27 Комісарів, по одному від кожної країни Союзу. Виконує роль уряду ЄС, виконавча влада. Функції ЄК: 1) Ініціює нові законопроекти і надсилає їх до Парламенту та Ради; 2) Здійснює керівництво та втілює політику та бюджет ЄС. 3) Забезпечує дотримання європейського законодавства. 4)Контроль за дотриманням європ права.

Кожна країна делегує по одному кандидату до ЄК. Президент ЄК затверджується Європарламентом і призначається ЄР (Євр Радою). Термін повноважень – 5 років. Є колегіальним органом. Ріш приймаються більшістю голосів, яка несе політ відпов-ть перед європарламентом і європ радою.

Європейський Парламент (працює у Франції (Страсбург) , Бельгії (Брюссель) та Люксембурзі), 732 члени - законодавчий орган ЄС, обраний прямим голосуванням

Президент - обирається на 2.5 роки, а склад парламенту – на 5 р.

Функції ЄП

1) Разом з Радою здійснює законодавчу функцію і, як орган, обраний прямим голосуванням, виступає гарантом демократичної законності європейських законів. 2) Здійснює демократичний нагляд за діяльністю інституції ЄС, зокрема Комісії. Парламент уповноважений схвалювати чи відхиляти кандидатури комісарів і має право не схвалювати діяльність Комісії в цілому. 3) Разом з Радою він здійснює контроль за втіленням бюджету ЄС і таким чином впливає на витрати ЄС, він затверджує чи відхиляє бюджет в цілому. 4) Обирає незалежного амбуцента – «уповноваженого з прав людини».

732 члени Парламенту обираються в 27 державах – членах ЄС на 5-річний термін. Вибори до Парламенту відбувається не на основі їх національності, а на основі приналежності до певних політичних груп.

Рахункова палата (Люксембург) – створ у 1977 р. До складу вход по 1 представнику від кожн країни. Повноваження: перевірка звітності і правомірності платіжнх операцій органів ЄС; перевірка раціон-ті витрачання бюдж коштів.

Європ. Суд

Вкл 27 суддів та 8 генеральних адвокатів, призначен на 6 років. Судді обирають зі свого складу голову на 3 роки, тобто кожні 3 роки – ротація складу. Завдання: тлумач договору про заснув європ співтовариства та деяких частин договору про Євросоюз (Маастрихтський договір 1992-1993). Викон функції: констит суду, амін суду, цивільн суду, арбітражн суду, експертної інстанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]