Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МЕ отредатированые.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

32.Дефіцит пб: причини, наслідни та особливості надзвичайного фін.

Для утримання постійної рівноваги платіжного балансу треба підтримувати на незмінному рівні обсяг резервів. Якщо поточні диспропорції автономних угод не компенсуються операціями з резервами, вони коригуються ринковими силами, і часто – в напрямку скорочення обороту зовнішньої торгівлі. Додатне сальдо автономних угод нейтралізується підвищенням валютного курсу і скороченням чистого експорту переважно за рахунок зменшення експорту. Від'ємне сальдо автономних угод компенсується зниженням обмінного курсу та збільшенням чистого експорту, в тому числі – за рахунок скорочення імпорту.

Отже, у короткостроковому періоді нерівновага платіжного балансу припустима. Але при пасивному платіжному балансі слід запобігати збільшенню дефіциту автономних операцій і дефіциту фінансування платіжного балансу. Дефіцит фінансування платіжного балансу є перевищенням дефіциту автономних операцій над обсягом валютних резервів або над бажаним обсягом їхнього скорочення.

Наслідками дефіциту фінансування платіжного балансу можуть бути:

• збільшення товарних кредитів;

• зростання неплатежів і зовнішньої чистої кредиторської заборгованості підприємств країни;

• збільшення іноземних і внутрішніх позик та процентних ставок по них;

• прискорене зростання чистого зовнішнього боргу і сум його обслуговування;

• припинення імпортних поставок через відмову постачальників;

• передача виробленої продукції, землі, майна, акцій та інших активів нерезидентам в рахунок погашення заборгованості.

Для попередження кризи платіжного балансу необхідно підтримувати обсяг валютних резервів на достатньому рівні. Достатнім вважається обсяг валютних резервів, здатний забезпечити оплату імпорту країни протягом  3-х місяців.

При недостатньому обсягу резервів обов'язковими умовами попередження дефіциту фінансування платіжного балансу є фінансова дисципліна держави й контролювання умов оплати експортно-імпортних поставок. Фінансова дисципліна держави означає утримання уряду від збільшення бюджетного дефіциту, перебирання на себе приватних зобов'язань, зокрема від надання гарантій та пільг по зовнішніх угодах, відмову від субсидування імпорту. Мета контролю за розрахунками – забезпечення балансу валютних надходжень і платежів у автономних розрахунках по експорту й імпорту, запобігання втечі капіталу через експортно-імпортні операції.

На рівновагу платіжного балансу впливають різноманітні кон'юнктурні, сезонні, циклічні, структурні та інші фактори. Найважливішими довгостроковими факторами є структурні особливості національного господарства: галузева структура, ефективність, експортно-імпортна орієнтація виробництва; якість та імпортомісткість продукції, місце країни в міжнародному поділі праці; ступінь її залежності від певних ринків збуту та постачання, схильність населення до споживання імпортних товарів та послуг. Основними чинниками короткострокового впливу є зовнішні шоки й заходи економічної політики, які діють на платіжний баланс через реальний обмінний курс, процентні ставки, заощадження та інвестиції.

ДОПОЛНИТЕЛЬНО :

Фактори впливу на платіжний баланс та його регулювання:

Такими факторами, що впливають на платіжний баланс, виступають:

1)нерівномірність економічного і політичного розвитку країн та міжнародна конкуренція;

2)циклічні коливання економіки;

3)підвищення закордонних державних витрат, пов’язаних з мілітаризацією економіки і

військовими витратами( характерно для США);

4)посилення міжнародної фінансової взаємозалежності країн (фінансова глобалізація)

5)зміни в міжнародній торгівлі (коливання цін на різні види експортної продукції)

6)вплив валютно-фінансових факторів( курсові співвідношення резервних світових валют євро

та долара) та внутрішні курсові зміни

7)негативний вплив інфляції

8)торговельнополітична дискримінація окремих країн

9)надзвичайні обставини (стихійні лиха, неврожаї тощо).

Економічні фактори, що впливають на платіжний баланс держави

Характеристика економічних факторів

Економічні фактори- Спосіб впливу

Темп інфляції- В результаті надмірного підвищення цін товари та послуги, що виробляються в середині в країні, стають надмірно дорогими для покупців – нерезидентів. В силу цього підвищення скорочується рівень експорту. Одночасно із-за підвищення рівня цін імпортні товари стають все більш принадливими для покупців в порівнянні з товарами, що виробляються в цій країні. Це сприяє збільшенню обсягу імпортних операцій.

Реальний ріст ВВП- Високі темпи росту ВВП ведуть до збільшення обсягів імпорту товарів та послуг, Ця тенденція пояснюється тим, що високі темпи росту ВВП означають, що підвищується рівень прибутків в середині країни, частина яких може бути використана на імпорт. Низькі темпи росту ВВП, навпаки, приведуть до зниження рівня імпорту товарів та послуг.

Процентні ставки- Рівні процентних ставок впливають на потоки капіталу, що вливаються в ринок облігацій і використовуються для інвестицій в грошовий ринок. Якщо в країні підвищуються процентні ставки, то можна чекати збільшення притоку капіталу для інвестицій в облігації з високою прибутковістю та в інші інструменти грошового ринку. І навпаки, якщо процентні ставки знижуються, то можна чекати відтоку капіталу, тому що фінансові центри інших країн стають більш принадливими для інвесторів.

Валютний курс “спот”- Валютний курс “спот” впливає на :

-Відносну вартість імпортних товарів в порівнянні з вартістю товарів, що вироблені в середині в країні.

-На відносну вартість експортних товарів в порівнянні з товарами інших країн (в країнах – імпортерах). Високий курс іноземної валюти перешкоджає проведенню імпортних операцій та сприяє проведенню експортних операцій. І навпаки, низький курс іноземної валюти створює сприятливі умови для імпорту та перешкоджає експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]