Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МЕ отредатированые.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

33. Сутність, рівні та фактори м-н регіон інтеграції (мрі).

МРІ – якісно новий етап розвитку і форма прояву інтернаціоналізації господар життя, що передбачає зближення, взаємне пристосування і переплетення всіх структур нац госп-в.

Існує 2 підходи до трактув інтеграції:

1.Інт-я як система відносин – означає відсутність будь-яких форм дискримінації іноз партнерів у кожній з нац ек-к;

2. Інт-я як процес означає стирання відмінностей між економ суб’єктами, представниками різних країн.

М-н інт-я здійсн на 2 рівнях:

- на мікрорівні – інт-я підпр-в(суб’єктів господарювання);

- на макрорівні – інт-я нац госп-в.

На мікрорівні розрізн горизонт і вертик інт-ю. Горизонт. – при злитті підпр-в, що виробляють однакову чи подібну продукцію, при цьому часто створ спільний збутовий простір (придб Криворіжсталі). Вертик – обєдн підпр-в, що беруть участь у одному технологічному циклі: 1) інтегр вниз – приєдн до металург комбінату збагачувальної фабрики; 2) інтегр вгору – приєдн до метал комбінату маш-буд заводу; 3) невиробн і вгору – приєдн збутових компаній; 4) невиробн вниз – приєдн постач компаній.

На певному етапі мікроінт-ії виникають ТНК.

На макрорівні відбув інт-я країн шляхом обєднання нац господарч комплексів у єдине ціле.

Фактори розвитку МРІ: 1) економ розвиток країн, їх регіонів в умовах нерівномірного розподілу ресурсів; 2) закономірності НТ прогресу, де наука відіграє все більшу роль; 3) тенденції демогр розвитку; 4) наявність і необхідність вирішення глоб проблем (енергет, продовольчих, еколог, використ Світового океану та космосу, еокном зростання та народонаселення, екон безпеки та роззброєння); 5) різке скороч відстаней за рах розвитку трансп-комунікац мереж. Ринкова уніфік-я економ розвитку.

34. Форми і типи м-н регіон інтеграції (мрі). Відмінності між різними формами інтегр угруповань.

МРІ – якісно новий етап розвитку і форма прояву інтернаціоналізації господар життя, що передбачає зближення, взаємне пристосування і переплетення всіх структур нац госп-в.

Розрізняють такі форми МРІ:

1. Зона преференційної торгівлі – група країн з пільговим торгівельним режимом, коли 2 або більше кр зменш тарифи на імпорт у взаємній торгівлі, тобто створ певні преференції. (Система Британського Співтов-ва).

2. Зона вільної торгівлі, де для країн-учасниць діє пільговий торг режим за рахунок ліквідації внутр тарифів при їх збереженні для ін країн (Європ асоціація вільн торгівлі).

3. Митний союз – угода 2 або кількох кр, що передбачає усунення внутр тарифів та встановлення спільного зовн тарифу (Бенілюкс). Митний союз перетворюється у спільний ринок з усуненням будь-яких обмежень на переміщення товарів, послуг, а також виробничих факторів – капіталу і робочої сили.

4. Спільний ринок – у такому союзі забезпеч вільний рух товарів, капіталів і роб сили при збереж тарифної політики, притаманної митному союзу. Побудова спільного ринку повинна завершитися створенням справді єдиного економічного, правового та інформаційного простору і дати імпульс для переходу до якісно нової сходинки економічної інтеграції – економічного союзу.

5. В економічному союзі вільний рух факторів і результатів виробництва доповнюється гармонізацією внутрішньої та зовнішньої економічної політики. В країнах-учасницях функціонує, як правило, єдина грошова одиниця. Ознаками економічного союзу є: 1) ліквідація будь-яких торгівельних обмежень і проведення єдиної зовнішньоторговельної політики; 2) вільне переміщення товарів, послуг, капіталу та громадян; 3) жорстка координація (по суті – єдність) економічної, фінансової та соціальної політики. (Бенілюкс (з 1960), США, СРСР (до 1991)).

6. На основі економічних створюються і політичні союзи, в яких поряд з економічною забезпечується й політична інтеграція. Економ і політ союз – передбач поряд з попередн факторами інт-ії також узгоджувати екон і валютну політики, координув політ рішення.

Типи МРІ: торгівельна зона (форми 1-3: зона префер торг, вільн торг, митн союз) і виробнича інтеграція (вкл. форми 4-6).

Ефективність МРІ досягається за рахунок: *усунення бар’єрів та дискримін в рухові товарів, послуг, капіталу і роб сили, *стандартиз та уніфік у виробн-комерц сфері, *ефект синергії(масштабу).

Форми міждержавної координації створюють умови для інтеграції і у сфері виробництва. Рівні, форми та типи міжнародної економічної інтеграції тісно взаємопов'язані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]