Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МЕ отредатированые.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

37. Співробітництво країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (атр). Діяльність атес.

В АТР інтеграц процеси вже протягом кількох років визначають головні напрями і зміст його розвитку. Специфіка інтеграл процесів в АТР полягає в: 1)в інтеграцію включені держави, що мають різний рів економ розвитку; 2)процеси інт-ії відбув в основному на мікроекон рівні (між фірмами, корпораціями); 3)інтегр-я протікає на регіональному рівні й великою мірою на рівні окремих субрегіонів; 4)ступ організац готовності інтегр процеів поки невелика; 5)відсутнє чітке інститут оформлення даного інтегр угруповання.

АТР включ ряд субрегіон обєднань: АСЕАН, АТЕС, ПТФ, ТЕР. На суч ктапі розвитку світов ек-ки основне місце в інтеграл проц в АТР займає міжконтинентальн інтеграл конгломерат під назвою «Азіатсько-Тихоок економ спів роб-во» (АТЕС). Становлення АТЕС як суб’єкта м-н економ відносин ще не завершилося. Він формується як динамічний і впливовий екон союз, який є постійно відкрит для нов членів.

Міжурядов форум АТЕС був утворений в листопаді 1989 р (21 учасник – Австрал, Бруней, В’єтнам, Гонконг, Індонез, Канада, КНР, Респ-ка Корея, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Перу, Росія, США, Сінгапур, Таіланд, Тайвань, Філіппіни, Чилі, Японія). На частку АТЕС припад близько 60% світ ВВП. Зберігаючи формально консультант статус, АТЕС до тепер часу перетвор на дієвий і авторитетний мех.-м узгодж позицій з ключов питань ек-ки, торгівлі і інв-ій, активіз економ і техн спів роб-ва в АТР.

Найважливіші органи АТЕС – щорічні саміти глав держав і урядів і приурочувані ним зустрічі міністрів закордон справ і торгівлі, а також секторальні зустрічі міністів і наради старших посадовців (СДЛ). Проблематикою конкр напрямів економ взаємодії в АТЕС займ комітети, підкомітети, роб групи і ін органи Форуму.

Інтереси підпр кругів виражає створена при АТЕС Ділова консультативна рада, в яку вход по 3 предстаники бізнесу від кожного члена Форуму, відповідних країн, що призначаються економ лідерами. В АТЕС діє інститут голови. Викон амін-техн ф-цій покладене на секретаріат Форуму, що знаходиться в Сінгапурі.

В рамках АТЕС все ріш ухвалюються на основі консенсусу.

Головні підсумки і напрями майб діяльності АТЕС визначаються в щорічн деклараціях лідерів і заявах мін-ів закордон справ і торгівлі. Серед цих документів основоположне знач має прийняте в Богорі (Індонезія) в 1994 р декларація, що встановила як мету формув в АТР с-ми вільної і відкритої торгівлі і інв-ій – до 2010 р (для розвинен країн) і до 2020 – для ін країн. На Осакському саміті 1995 р лідери прийн Програму дій по реалізаці вказаних цілей, а також по розвитку економ і техн. Спів роб-ва.

У центрі уваги саміту АТЕС в Бруней(листопад 2000 р) були такі актуальні для регіональн і світово ек-ки процеси, як глобалізація з властивим їй ризиками і можливостями прискорення темпів економ розвитку і підвищ добробуту насел, освоєнняя новітніх ін форм і комунікац технологій, а також повяз з цим тема нової економіки.

Главные цели организации — обеспечение режима свободной открытой торговли и укрепление регионального сотрудничества.

В 1994 в качестве стратегической цели объявлено создание к 2020 в АТР системы свободной и открытой торговли и либерального инвестиционного режима. Наиболее развитые страны должны осуществить либерализацию к 2010. Каждая страна самостоятельно определяет свой статус и сроки введения новых режимов на основе индивидуальных планов действий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]