Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60 questions-60 ans.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
730.62 Кб
Скачать

57. Стан освіти та науки в Україні за роки незалежності.

За роки незалежності України зроблено суттєві кроки в розбудові національної системи освіти:

- розроблена нова законодавча база освітньої галузі;

- створено вітчизняні підручники і педагогічну пресу;

- розширено масштаби україномовної освіти;

- зроблено вагомі кроки щодо входження української освіти в Європейський і світовий освітній простір. Зокрема, приведено у відповідність до міжнародних вимог освітньо-кваліфікаційні рівні та ступневість освіти, розроблено держстандарти освіти, укладено угоди про співпрацю з більш як п’ятдесятьма країнами світу, у 2005 р. Україна приєдналась до Болонського процесу.

Рівень освіти населення в Україні є одним з найвищих серед країн Центральної та Східної Європи. Так, валовий показник охоплення навчанням у 2003 р. в Україні становив 79,6%. Кількість студентів вищих навчальних закладів на 10000 населення збільшилася з 316 осіб у 1990 році до 512 у 2003 р.

З іншого боку, на якості освіти в Україні негативно позначаються:

  • недофінансування галузі (навчальні заклади не отримують від 40 до 60% необхідних для їх нормального функціонування коштів);

  • низький рівень заробітної плати освітян, зниження престижності науково-педагогічної праці, що ускладнює кадрову проблему у сфері освіти;

  • недостатня забезпеченість підручниками та навчально-методичною літературою;

  • низький рівень матеріально-технічної, особливо комп’ютерної, бази навчального процесу.

Таким чином, наукова та освітня сфера стають сьогодні стратегічно важливими факторами розвитку держави. Держава має стати основним інвестором, менеджером і фінансистом національної науково-інформаційної, культурної й освітньої структур. + от себя что-то -_-

58. Характерні ознаки релігійного життя в Україні за роки незалежності.

На початку 90-х років в Україні розпочався період, виявами якого стали відродження релігійного життя, виникнення значної кількості релігійних общин, реставрація та відновлення храмів тощо. Це було зумовлено декількома чинниками, зокрема зняттям заборон на релігійне життя, забезпеченням державою свободи совісті та загостренням суспільних проблем.

Численні соціологічні дослідження свідчать про зростання релігійного чинника в суспільному житті українців, посилення релігійності населення (нині кожен третій громадянин України вважає себе віруючим). Релігійну ситуацію в країні до 2000 року, характеризувало зростання кількості конфесій, течій та релігійних громад.

Водночас у духовній сфері існують і проблеми. Однією з найболючіших є глибокий розкол у православ’ї, яке в Україні поділене на три конфесії:

1) Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП);

2) Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП);

3) Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Непоодинокими є конфлікти між греко-католиками і православними та всередині православної конфесії. Приводом до міжконфесійних зіткнень найчастіше стають поділ сфер впливу, боротьба за лідерство.

Особливостями релігійного життя незалежної України є, по-перше, порівняно високий рівень релігійної активності населення: в Україні на кожну релігійну общину припадає в середньому 2387 осіб; по-друге, територіальна нерівномірність поширення релігії: тривала роз’єднаність українських земель, перебування в складі держав із різним соціальним устроєм, культурою, особливостями духовного розвитку позначилися не тільки на ареалі поширення релігії, її конфесійній палітрі, а й на інтенсивності релігійного життя; по-третє, активний перехід віруючих із одних конфесій в інші: якщо на момент проголошення незалежності в Україні до православ’я належало 70% загальної чисельності релігійних громад, протестантизму — 27%, а кількість римо-католицьких не перевищувала 2%, то нині православні віруючі становлять лише 52% загальної кількості релігійного населення країни, прихильники протестантизму — 25, а прибічники двох гілок католицької церкви (УГКЦ та РКЦ) — 21%.

Сучасна релігійна ситуація характеризується відродженням та активізацією діяльності церков національних меншин. Останнім часом виникло багато релігійних об’єднань, що належать до «нетрадиційних культів». Зокрема, набули поширення Корейська методистська церква, релігійні громади буддистів, даосистів та ін. Так, за деякими даними, в одному лише Києві діє до 140 незареєстрованих об’єднань.

Отже, сучасному розвиткові релігії в Україні притаманні такі ознаки:

— помітне зростання релігійного чинника в суспільному житті;

— посилення релігійності населення;

— швидке збільшення кількості релігійних громад;

— поліконфесійність, розширення спектра конфесій, напрямів і тлумачень;

— глибокий розкол у православ´ї;

— політизація релігійної сфери, міжцерковні конфлікти;

— територіальна нерівномірність поширення релігійних організацій;

— відродження та активізація діяльності церков національних меншин;

— поява в релігійному спектрі країни значної кількості нетрадиційних культів.

59))Після здобуття Україною незалежності в 1991 р. почався новий етап розвитку українського суспільства.Серйозно впливає на всі сфери суспільного життя економічна криза, яку переживає наша Україна в кінці ХХ століття

Статус української мови як державної закріпила Конституція України. У 1999 р. в більш ніж 60 % середніх навчальних закладів викладання здійснювалося державною мовою, за винятком декількох регіонів.

Вища освіта---введена система акредитації. Найбільші навчальні заклади отримують статус Національних. Крім державних, з'являється велика кількість комерційних вузів.

Космічні програми «Морський старт», «Глобалстар»Спектр», «Марс-96», «Шатл-97», «Океан», «Природа». Запрацювала національна українська станція в Антарктиді.

Управління економікою:Державне фінансування науки скоротилося в чотири рази,Погіршення умов життя і роботи стало головною причиною того, що в 1992—1996 рр. за кордон виїхали тисячі наукових співробітників.

Розділення культури на елітарну і масову. Американізація культури відчувається в кінематографі (виробництво власних фільмів значно скорочене), популярноій музиці, літературі(Сучасну літературу творять письменники нової генерації Юрій Андрухович(Поетичні збіркиНебо і площі» (1985) ,«Пісні для мертвого півня» (2004) Оповідання:«Трициліндровий двигун любові» (Харків: Фоліо, 2007). 2001 — лауреат премії ім. Гердера (Фонд Альфреда Тьопфера, Гамбурґ, Німеччина))Олександр Ірванець, Оксана Забужко, Юрій Олійник, Микола Рябчук, Юрій Покальчук, Юрій Винничук, Кость Москалець, Наталка Білоцерківець, Василь Шкляр, Євгенія Кононенко(Є членом Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. поетична збірка «Вальс першого снігу» (К.: Спілка письменників України, 1997) Творчість:книга оповідань «Колосальний сюжет» (К.: Тов-во «Задруга», 1998) ,роман «Імітація» (Львів: Кальварія, 2001)), Іван Малкович, Богдан Жолдак, Сергій Жадан, Ігор Павлюк та інші. Твори багатьох з них користуються попитом в Україні та за кордоном, перекладені багатьма мовами світу.)

Музика Станом на 2008 рік в Україні діють 9 національних і 2 державних колективи. З них 10 базуються у Києві, один — в Одесі:Національний симфонічний оркестр України ,Національний одеський філармонійний оркестр ,Національна заслужена академічна капела України «Думка»і т.д. Окрім того, діє багато муніципальних колективів, колективів при обласних філармоніях, будинках органної та камерної музики тощо. Дві творчі спілки музичного профілю станом на 2008 рік мають національний статус. Це:Національна спілка композиторів України та Національна всеукраїнська музична спілка . В Україні проводяться міжнародні музичні конкурси виконавців-інструменталістів (фортепіанні — пам'яті В.Горовиця та на Батьківщині Прокоф'єва), диригентів — ім. С.Турчака, хорових колективів — ім. М.Леонтовича, вокалістів — ім. Соломії Крушельницької, бандуристів — ім. Гната Хоткевича та інші. На сучасній українській сцені представленні майже всі музичні напрями: від фолку до acid джазу. Активно розвивається клубна культура. Руслана, яка синтезувала у своїй музиці фольклорні мотиви карпатського регіону, стала переможницею конкурсу Євробачення-2004, виборовши для України право на проведення наступного конкурсу — Євробачення-2005. На Євробаченні-2007 відзначилась Вєрка Сердючка, посівши другу сходинку.

Театри Сьогодні в Україні працюють театри в усіх обласниїх центрах України, проводяться фестивалі театрального истецтва «Київ травневий» у Києві, «Золотий Лев» у Львові, «Тернопільські театральні вечори. Дебют» у Тернополі, «Херсонеські ігри» у Севастополі, «Мельпомена Таврії» у Херсоні, «Різдвяна містерія» в Луцьку, «Інтерлялька» в Ужгороді. Серед провідних режисерів — Р. Віктюк, А. Жолдак, акторів — А. Хостікоєв, Н. Сумська.

За рівнем життя Україна займає 95-е місце в світі, а понад половина населення живе нижче межі бідності).Мода України живе за світовими законами, і двічі на рік, починаючи з 1997 року, в Києві відбувається український тиждень pret-a-porter «Сезони моди», заснований РІА «Янко», журналом «Єва» та Домом моди «Сергій Бизов» УКР. Дизайнери: Михайло Воронін, Ольга Громова(феномен поєднання таланту дизайнера й менеджера нової формації), Віктор Анісімов(майстер "колекцій-перформансів"),Богуцька Роксоляна ,Гасе Айна Анісімов, Віктор,Бабенко Анна

СПОРТ Андрій Шевченко (1976 р.н .) – п ’ятиразовий чемпіон України, кращий гравець Ліги чемпіонівсезону 1998-1999 рр . (призначений спеціальною комісією УЄФА. Яна Клочкова (1982 р .н.) – одинадцятиразова чемпіонка Європи, триразова чемпіонка світу, чотириразова олімпійська чемпіонка (Сідней-2000, Афіни-2004). боксери Володимир і Віталій Клички. Утретє поспіль українська збірна з Олімпійських ігор привозить 23 нагороди. Так було 1996 року в Атланті, 2000 року у Сіднеї і 2004 року в Афінах.

Громадська організація як один із видів об'єднання громадян, передбачений Законом України «Про об'єднання громадян»[1]:

Об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]