Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60 questions-60 ans.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
730.62 Кб
Скачать

51. Культурне життя в Укаїні у другій половині 40-х – на початку 50-х рр. Хх ст. Культурно – ідеологічні процеси.

Цей період характеризується напруженням сил народу у відбудові зруйнованого окупантами народного господарства і впровадженням політики морально-політичних репресій. Тривала окупація деформувала духовне життя в Україні, послабила загальнолюдські цінності та гуманістичні ідеали. Посилила жорстокість і безправ’я, завдала великої шкоди не лише матеріальній базі культури, але й забрала життя учених викладачів, учителів і різних діячів культури. Першочерговою справою у повоєнний період почалася робота учбових закладів. Виняткова увага приділялася закладам народної освіти, проблемі педагогічних кадрів, яких спочатку навчали в учительських інститутах, а після 1950 - педагогічні для викладання в 5-10 класах, і педагогічних училищах для молодших класів. До початку 50-их років, в західну Україну було направлено 35 тис учителів зі Східної України. У 1946-47 тут було створено 22 вузи. У повоєнні роки розширилася мережа науково-дослідницьких установ, збільшилася кількість кадрів. З 1945 по 1950 кількість цих установ збільшилася майже вдвічі. У1949 розгорнулося дослідження атомного ядра. Були критиковані і звинуваченні у націоналістичних ідеях всі доробки в історії України, що були надруковані УАН-ом. Постійного контролю були зазнавали діячі літератури. Відомі діячі цього періоду - Довженко, Сосюра, Малишко, Тичина, тощо. Культурно ідеологічні процеси – це відбудова, продовження культу особистості, насадження комуністичних ідей.

52. Культура і духовне життя в Україні за часів хрущовської «відлиги»: основні тенденції та характерні ознаки

Найбільш визначальним кроком у цей період став ХХ з’їзд КПРС, на якому Хрущов виступив з критикою Сталіна. Це був перший крок до лібералізації суспільства. В освіті було прийнято обов’язково 7-річний шкільний курс, а для тих хто не могли здобути освіту вдень були відкриті вечірні школи. Було приділено увагу підвищенню кваліфікації робітників навчальних закладів. В науці українські вчені брали участь у запуску першого штучного супутника Землі у 1957 році, Польоту в космос Гагаріна. В літературі головними особистостями були Довженко, Сосюра, Малишко, Тичина, тощо. Розвивалися театр, кіно і музика.

53. Українська культура в 70-80-х рр. Ідеологічний диктат

В 70–80-х роках відбулося загальне розчарування в соціалістичних ідеях, дискредитація офіційної ідеології постала як наслідок офіційної культури. Підвищується інтерес населення до нетрадиційної культури, релігії, ідеалістичних немарксистських вчень, західного способу життя і мислення. Незважаючи на несприятливі умови розвитку, українська культура у 80-х роках продовжує розвиватися, адже саме в цей період були створені умови пробудження української свідомості, накопичення національно-культурного потенціалу, відновлення історичного методу при аналізі питань походження українського народу, його древніх коренів. Внаслідок цього відбуваються зміни в образотворчому мистецтві (авангардистські течії і національна тематика), музиці (український рок, фестиваль «Червона рута»), кіно (звернення до історичної тематики). У процесі відродження української культури гідну роль відіграють «шістдесятники», загартовані у протистоянні офіційній ідеології. У 80-х роках починають повертатися до творчості реабілітовані українські письменники. (Везде льют воду! =) )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]