Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

22. Суть і ф-ції грошей.

Грошітовар, що викон. роль заг. еквіваленту. Сутність грош. полягає в тому, що вони є заг. еквівалентом, а в їх ф-ціяї виражаються визначені економ. відносини, у які вступають між собою товаровиробники при обміні товарів за допомог. купівлі – продажу. Ф-ції: 1). міра вартості - вартість товару відобр. в грошах і наз. ціною; 2) засіб обігу (купівля); 3). накопичення скарбів – можуть виконувати переважно повноцінні гроші, тобто такі, що самі мають вартість (сума вкладу); 4) засіб платежу обмін на основі векселів (отримання стипендії, кредит); 5) світові гроші - обіг г. за межами країни. Цінні папери також є грошима.

23. Закон вартості та його ф-ції.

Суть закону вартості полягає в тому, що виробн., і реалізація товарів здійснюються у відповідності з їх сусп. вартістю. Закон вартості викон. три ф-ції: 1) стимулюючу (обмін товарів за сусп.. вартістю стимулює товаровиробн. постійно зменш. індивід. витрати виробн.; 2) розподільчу (полягає в тому, що через механізм цін він сприяє поділу праці за різними галузями відповідно до сусп.. потреб. 3) диференціюючу ( закон вартості активно впливає на соц. диференціацію товаровиробн., перетворюючи певну частину з них на таких, хто збільшує масштаби виробн. і на таких хто розорюється і виштовхується з ринку).

24. Грошовий обіг і його закони.

Грош. обіг – це рух грошей у процесі обороту товарів надання послуг, погашення боргових зобов*язань та ін. грош. боргових платежів. Основою грош. обігу є товарний обіг. Грош. обіг поділяється на готівковий і безготівковий. Готівковий обіг – являє собою сукупність платежів наявними грішми. Грош. обіг має осн. закон – це закон кількості грошей необх. для обігу.

Кг = Ц- К +П – ВП : ШО

К – сума цін товарів проданих в кредит

ВП – взаємопогасаючі платежі

Шо – швидкість обігу грош. одиниці

Ц – ціна товарів призн. для реалізації

25. Сутність інфляції та прич. Виникн.

Інфляція – це поруш. законів грош. обігу викликане диспропорціями в процесі сусп.. відтворення та політикою держ., що виявляється у знеціненні грошей, тобто, інфл. – це знецінення паперових грошей, що знах. в обігу, тобто падіння купівельної здатності грошей. Конткретні прояви інфляції: - загал. підвищення товарних цін і відповідно падіння купівельної сили грошей; - підвищення курсу іноз. валют і падіння курсу валюти тієї країни де відбув. інфляція. В розв. інфляційного процесу спостерігається 2 етапи: - темпи знецінення папер. грошей відстають від темпів росту паперово грош. маси.; - темпи знецінення паперових грошей випередж. Темпи росту папер. грошової маси. Причини: 1) надмірне збільшення пропозиції грошей;

2) обмеження пропозиції, що зазвичай викликає зростання цін на сировинні товари;

3) надлишковий спожив. попит в економіці;

4) інфл. в ін. країнах за суттєвих обсягів імпорту, підвищення цін на імпортні товари;

5) девальвація нац.. валюти (збільшує ціну імпортних товарів, погіршує економ. очікування);

6)зростання очікувань щодо зростання цін в майб.