Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

63. Зношув. Осн. Капіталу. Амортизація.

У процесі кругообігу осн. капіт. зазнає фіз.. (матеріального) і морального зношув.. Фіз. зношув. - це матеріальне зношув. машин, обладнання, комп'ютерів, інструментів, будівель і споруд та інших засобів праці в результаті поступової втрати окремими елементами своїх техніко-виробничних властивостей, своєї спожив. вартості. Фіз. зношув. є наслідком впливу виробн. навантажень, атмосферних умов, змін у будові матеріалу, з якого виготовл. знаряддя праці. В економ. значенні фіз.. зношув. — це процес перенесення вартості на готов. продукт тією середньою мірою, якою осн. капітал втрачає свою спожив. вартість. Крім фіз.. зношув., основний капітал зазнає і морального зношув.. Моральне зношув. - це передчасна втрата засобами праці (машинами, обладнанням, комп'ютерами, інструментами) частини вартості через конструктивне старіння, винайдення нових засобів праці незалежно від фіз. зношув.. Матеріальною основою моральн. зношув. є науково-технічний прогрес. Існують дві форми моральн. зношув.. Перша форма полягає у втраті місткості засобів праці внаслідок підвищення продуктив. праці. Тобто, коли старі засоби праці втрачають частину первісної вартості, то нові засоби праці такої самої конструкції виробляються дешевше внаслідок зростання суспільної продуктивності праці в галузях, що їх виготовляють. У результаті на готовий продукт переноситься їхня менша вартість. Амортизація - це процес поступового перенесення вартості засобів праці у міру зношування на вартість виробленого продукту і використання цієї вартості для подальшого відтворення (заміщення, відновлення) засобів праці.

64. Суспільні та індивід. витрати виробн. Витрати виробництва – це сукупні витрати живої та уречевленої праці в засобах виробництва, при виробництві конкретного виду продукції. З теоретичної точки зору витрати виробництва поділяються на суспільні та індивідуальні. Суспільні витрати – це витрати які відповідають вартості продукції, тобто вони лежать в основі еквівалентного обміну товару на товар. Індивідуальні витрати – це витрати конкретного підприємства на виробництво конкретного виду продукції. Індивідуальні витрати відповідають собівартості продукції.

65. Класифікація витрат на виробництво

Витрати - грошове вираження витрат виробничих факторів, необхідних для здійснення підприємством виробничої і коммерційної діяльності. Вони проявляються в показниках собівартості виробництва і продукції. Виділяють індивід. витрати виробн., які являють собою витрати конкретного господарюючого суб*єкту. Понесені витрати на виробн.. відповідного об*єму будь-якої продукції є сусп. витратами. Сукуп. витрат живої та уречевленої праці необхідної та додаткової на виробн.. сусп.. продукту скл. сусп.. витрати виробництва. Розглядають також альтернативні витрати в грош. формі є економ. витратами. Економ. витрати вкл.. в себе зовн. (явні) і внутр. (не явні) витрати. Зовн. пов*язані з тим, що фірма закуповує для виготов. даного товару. Зовн. або явні витрати повністю повинні відображатися в бухгалтер. обліку, тому це їх наз бухгалтер. витратами. Не явні витрати – це витрати пов*язані з викорис. власних ресурсів фірми. Сума явних і неявних витрат наз. економ. витратами. Деяку частину витрат відносять до безповоротніх

(витрати на рекламу). Постійні витрати – це ті, які не залежать від об*єму виробн.. продукції.