Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

76. Аграрні відносини та їх специфіка.

Агр. відн. - це сист. екон. відносин, що виник.між людьми з приводу викор. землі, виробн., розпод., обміну та спож. с\г прод. В основі агр..відн.лежать форми власн.на землю. Особл. с\г: - земля найгол. спосіб вир.; - земля одночасно може виступати як засіб праці так і предметом праці. Земля в с/г як осн. засіб виробн., має таку властивість, якщо з нею вірно поводитись, то її продуктивність постійно зростатиме; - землю неможливо кількісно збільшити; - виробн. залежить від прир. - клім. умов; - для с\г характерно не співпадання часу виробн. і роб. періоду. В с\г дод. прод. поділ. на 2 частини: 1.типовий .дод. продукт, який утв. у всіх галузях; 2.надлишк. дод. прод., що утв. в окремих зонах на основі диференціююч. прир. фактор. Спостер. особл. кругообігу основн. і оборот. фондів. Вони не завжди проход. стадії обігу.

77. Земельна рента та орендна плата.

В рин. екон. с\г в класичній формі харак-ється наявністю 3-х класів: 1) зем. власник, який надає свою землю у оренду. 2) орендатор – підприємець, який інвестує свій капітал, наймає роб. силу. 3) наймані с\г працівники, які ств. вартість та дод. вартість. Підпр.-оренд. виплачує зем. власнику зем. ренту. Зем. рента – це сума грошей, яка скл. частину дод. вартості зверх середнього прибутку. Зм. рента випл. у формі оренд. плати. Орендна плата вкл. земельну ренту, % на раніше вклад. капіт., а також амортизацію даного капіт. Зем. рента виступає в таких формах: диференціальна рента (в с\г ств. дод. прибуток над серед. прибутком, саме за таких умов орендатор зможе виплатити ренту земельному власн. і сам отримати сер. прибуток); абсолютна (це різниця між варт. с\г продукції і її сусп. ціною виробн.); монопольна (це різн. між ринк. ціною певної с\г продукції і її варт.)

Орендна плата за користування землею - встановлений за взаємною згодою орендодавця та орендаря розмір плати за користування земельною ділянкою, що є предметом оренд

78. Диференціальна рента № 1 і 2.

В с\г утв. надприбуток, так як і в промисл.,тобто це різниця між сусп. і індивід .ціною виробн. Але в промисл. надприб. має тимч. характ. В с\г він може існувати постійно. Причиною цього є своєрідна моноп. на землю, як на об’єкт господар. Таким чином, прич. утв. дифер. ренти і 1,і 2 порядку є моноп. на землю,як на обєкт господар. Отож, дифер. Рента - це різн. між сусп. ціною виробн.,що визнач. затратами виробн. на гірших землях і індив. ціною виробн. .на кращ. і серед. землях. Умовою дифер.р. 1 є наявність не однак. за родючістю земель,тобто прир. родючість,а також не однак. місце розташ. від ринку збуту. Умов. дифер. р. 2 є різна продукт. додатково вкладен.кап. в одну і ту ж ділянку землі. Тобто, це екон. родючість або інтенс. ведення с\г виробн. Диферента 1 – те, що дано природою; Диферента 2 – інтенсивна праця господарства.

79. Монопольна та абсол. Рента.

Моноп. рента - це різниця між ринковою ціною даного с\г продукції і її вартістю. Причиною утв. моноп. ренти, це моноп. ціна, яка перевищує вартість с\г продукції. Умовою утв. моноп. ренти є обмеженість земель особливого роду, якості. Джерелом утв. є дод. вартість. Абсол. рента - це різниця між варт. с\г продукції і її сусп. ціною виробн. Джерелом є дод.праця найм. с\г робітників. Умовою утв. абсол. ренти є більш низька органічна будова в с\г в порівняні із середньою будовою сусп.. капіталу.