Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

46. Причини та шляхи ств. Монополії.

Причини виник. монополій пов'язані передусім із змінами в технолог. способі виробн. Передумовою цих змін була промислова револ. кін. XVIII – поч. ХІХ ст., технічні винаходи, поява нових галузей промисл. та швидкий розв. виробн. в багатьох із них, насамперед, у легкій промисловості. 1) Централізація виробн. – це збільш. масштабів виробн.. продукції в результаті об'єднання кількох підприєм. в одне і заг. управ. 2) Централізація капіталу – це збільшення розмірів капіталу, внаслідок об'єднання або злиття раніше самос. капіталів. Наприк.: утвор. акціонерних компаній. 3) Внаслідок дій держави; 4) Поява акціонерної капіталіс. власності, коли індивід. приватна власність перетвор. на гальмо продукт. сил. 5) Кризові явища в економіці.

47. Антимонопольна політика.

Антимоноп. Політика - комплекс заходів, розробл. і впровадж. у багат. країнах світу, що спрям. на обмеж-я діяль-ті моноп., створ-я закон-ва. Закони забор. утвор. моноп.; обмеж-я конкур-ї, торгівлі; злиття компаній.

48. Ф-ції та роль держави в ринк. економ

Ри́нкова еконо́міка — вид організації економіки, за якого продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку. Ф-ції держ. в ринковій економ. – законодавча;

- стабілізуюча; - розподільча. Держ. регул. здійсн. через правові регулятори, адмін.. регулятори, економ. регулятори, як основні.

49. Особл. Станов. Ринк. Віднос. В Укр.

В усіх країнах є свої підходи, відмінні особливості ринкових відносин господарювання. Разом з тим у всіх розвинутих ринкових моделях є спільні риси, до яких відносяться: - наявність різноманітних форм власності; - перевага вільних цін на товари і послуги; - розвинута система вільної конкуренції; - певна система державного регулювання економіки. Україна не повинна нікого копіювати, повторювати, а має будувати таку модель ринкової економіки, яка найбільше відповідає особливостям нашого розвитку, структурі економіки, географічному положенню. Таким чином, Україні важливо обрати правильний шлях переходу до ринку. Найпоширенішими з них є: еволюційний, прискорений (або "шокової терапії"), жорсткого регулювання. Еволюційний перехід до ринку ґрунтується на поетапному і поступовому впровадженню ринкових відносин. Модель "шокової терапії" передбачає одночасне і швидке введення усіх атрибутів ринку, стрімкий перехід від неринкових до ринкових відносин. Модель жорсткого регулювання переходу до ринку ґрунтується на державному регулюванні цін, на найважливіші товари і доходи населення. Перехід до ринкової економіки потребує також докорінних організаційних перетворень, проведення цілеспрямованих реформ.

50. Ринок засоб. Вироб. Та наук.-тех. Прог.

Свобода економ. діяльн. господарюючих суб*єктів, їхня самостійність залежить від забезпеченості засобів виробн., можливості вільної реалізації продукції, вст. на неї цін, укладення договорів. Ринок існує у формі оптової торгівлі засобами виробн., тобто торгівлі більш-менш великими порціями. Засоби виробн.. продаються на товарних біржах (сировина, знаряддя праці). Оптова торг. вкл.. в себе як безпосередні комерційні зв*язки між підприємств.-виробн. й підприємств.-споживачами, так і зв*язки між ними через посередника – товарну біржу, ярмарки, аукціонів. Науко́во-техні́чний прогре́с — це поступальний рух науки і техніки, еволюційний розвиток усіх елементів продуктивних сил суспільного виробництва на основі широкого пізнання і освоєння зовнішніх сил природи.

51. Рин. тов. нар. спожив. та рин. послуг. Ринок товарів нар. спож-я: признач. для задов-я фізіол. і соц. потреб людини. він відображає виробн., спож-я, попит і пропоз-ю товарів. На спожив. ринку відбув. обмін товарів особистого спожив. (їжа, одяг, взуття). Продав. тут є фірми та окремі товаровиробники, що виробляють ці товари і надають послуги. Ринок послуг - це система обміну, де основним товарним об"єктом виступають різноманітні види послуг. Послуга - це продукт праці, створений в результаті угоди про купівлю - продаж, у якого відсутня речова форма.