Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

96. Міжнарод. Поділ праці …

Міжнародний поділ праці: концентрація виготовлення окремих видів товарів у тих країнах, де їх виробництво є економічно вигідним у зв'язку з географічним розташуванням, кліматом та наявністю природних ресурсів, а також ресурсів праці і капіталу; Міжнародний поділ праці виникає між країнами, що захищені своїм державним суверенітетом. Форми. МПП: загальний (ґрунтується на галузевій спеціалізації окремих країн); частковий ( грунтується на спеціалізації у виробництві готових виробів - взуття, меблі, трактори); одиничний (грунтується на подетальній спеціалізації – шини, двигуни).

97. Понят. Міжнарод. Торг. Та її місце в системі міжнарод. Економ. Віднос. Торг. Та платіжні баланси.

Міжнародна торгівля — торгівля між резидентами різних держав. При міжнародній торгівлі товарами відбувається переміщення товарів через митні кордони різних держав. При міжнародній торгівлі послугами клієнти та ті хто надають послуги є резиденти різних країн. Результатом міжнародної торгівлі є виникнення світового ринку та міжнародний поділ праці. Торгове́льний ба́ланс  — відображає співвідношення вартості експорту й імпорту країни за певний відрізок часу, як правило, за рік. Якщо вартість експорту перевищує вартість імпорту, то він є активним, а при зворотному співвідношенні - пасивним. Стан торгового балансу значною мірою визначає економічне становище країни. У разі збігу вартості експорту та імпорту створюється нетто-баланс. Та частина зовнішньої торгівлі, яка не оплачується в поточному році, входить у самостійний торговий баланс, який визначає співвідношення вимог і зобов’язань з експорту та імпорту, і в розрахунковий баланс. Платіжний баланс - співвідношення між валютними надходженнями в країну і платежами держави за кордон протягом певного часу; статистичний звіт про результати зовнішньоекономічної діяльності країни за певний період, зазвичай за рік.

99. Валютні віднос.. Міжн. Валют. Сист.

Міжнародні валютні відносини сукупність економічних відносин між країнами, юридичними і фізичними особами,  міжнародними економічними, фінансово - кредитними організаціями з приводу функціонування і розвитку валюти. Органи міжн.вал.сист.-міжн.вал.орг. і міжн.банк.орган. Отож,міжн.вал. відн.-це компл.відн.,що виник.в проц.обміну товар.і послугами,а також ін.видами екон.звязкі між кр.

100. Перехідні економ. Системи…

Змістом перех. екон. є формув. нових елем. їх системоутвор., яке дає можлив. зайняти новому панівне місце в ієрархії підсист. та сист. в цілому. Основні риси: 1)мінлива, нестаб., нестаб. 2) існув. особлив. перех. екон.форм; 3) особл. харак. суперечностей- суп. нового і старого. 4)історичн., що обумовл. особл. екон. розв. окрем. країн.

101. Криза та розпад …

Ком. - адм. сист. господар., яка панув. в колишн. союзі характ. одержавл. екон., обмеж. товар. виробн., централіз планування велося від досягнутого і стало екон. недоцільн., оск воно не відпов. зміні потреб як виробн., так і особ. і не могло забезпеч. дотрим. оптимальн. пропорцій відтворюв. процесу,що привело до кризи екон.у 80 рр. Тому було необх.відійти від централіз. планування до розв. різних форм господар. Також прич.реформув.: поступове зниження темпів екон. зрост., зниж. темпів зрост. п\п, зрівнялівка товарів.