Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

92.Дкржавний бюджет як основна ланка фін.

Державний бюджет — основний загальнодержавний фонд централізованих коштів.

Державний бюджет являє собою централізований фонд грошових ресурсів, необхідний для виконання функцій держави. Ці функції зводяться до перерозподілу коштів та контролю за їх ефективним використанням. У цьому сенсі функції бюджету схожі з функціями фінансів, що зрозуміло, оскільки бюджет лише частина цілого. Разом з тим, стосовно до державного бюджету прийнято виділяти такі функції, пов'язані з державним устроєм:

(1) втручання в економіку;

(2) підтримання державного апарату управління;

(3) правоохоронні органи і судоустрій;

(4) медицина, охорона здоров'я та освіта;

(5) оборона країни.

93. Податкова система країни.

Податки-це обовязк. платежі, які сплач. фіз. і юр. особами. Голов. умова виникн. подат. – це ств. держ. Сукуп. сплачув. подітків, правових форм та засобів їх організ. утв. сист. оподаткування. Вона вкл. загальнодерж податки і місцеві платежі та збори. Усі под. поділ. на 2 групи: прямі (переважно прибуткові) і непрямі(податки на споживання). Прямі под. поділ. на: реальні (земля, буд., промисл. і торг. установи) і особисті (податки на майно). Непрямі п. – мито, акцизи, фіскальні монополії, ПДВ. Форми опод.: лінійне - процентна ставка не змін. в залежності від будь-якого рівня прибутку, що оподатков.; регресивне-процентна ставка зменш. при збільш. велич. прибутку; прогресивне – проц. ставка збільш., якщо збільш. велич. прибутку. Ф-ії п.: стимулююча, розподільча, регулююча.

94. Світ. Господ. Як глобал. Сист. Виробн.

Світов. господ. – глобальна система господарств держав та недержавних утворень, що пов'язані міжнародним поділом праці і взаємодіють між собою у різних формах. Характеризується:

- зростанням інтернаціоналізації економ. на основі поглиблення міжнародного поділу праці;

- ств. багатогранної системи міжнародних економ. відносин.; - формування міжнаціональних механізмів регулювання економ. взаємовідносин між країнами. Етапи розквіту: 1) 19ст. - поч. 1-ої світ. – стан зародження світ. ринку на мануфактурну стадію розвитку капіталізму; 2) 1-а світ. – поч. 2-ої світ. – стан переходу капітал. країн до машин. виробн.(промисл. революц.). 3) 2-га світ. - 1960р. – зростання світ. торгівлі.;

4) 60 -80 роки.; 5) 90-ті роки. Глобальне господарство — сфера життєдіяльності людства і загальнолюдського глобального суспільства, господарство глобального суспільства. До її складу входять народні господарства (національні економіки) окремих країн світу.

95. Етапи станов. Та розв. Світ. Господ.

1 етап — зародження світового господарства в XVI-XVIII століттях на основі виникнення світового ринку та розвитку економічних відносин; 2 етап — формування світового господарства на основі розвитку великої машинної індустрії та транспорту; 3 етап — становлення нового виробництва, посилення економічної інтеграції, зміна структури світовій торгівлі, формування провідних галузей господарства.