Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

52. Товарні біржі.

Това́рна бі́ржа — організація, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які проводять виробничу і комерційну діяльність, і має на меті надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торгівельних операцій. Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власний розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням. Товарна біржа не вдається до комерційного посередництва і не має на меті одержання прибутку. В даний час діяльність товарних бірж регулюється ЗУ «Про товарну біржу». Закон спрямований на врегулювання відносин по створенню і діяльності товарних бірж, біржової торгівлі. Види: - товарні біржі;

- товарно-сировинні; - валютні; - фондові;- біржі праці.

53. Фінансовий ринок.

Фінансовий ринок – це сукуп. обмінно – перерозподільних відносин, пов*язаних з процесами купівлі – продажу фінан. ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінан. діяльності. Призн. фінан. ринку полягає в забезпеченні підприєм. належних умов для залучення необхідних коштів і продажу тимчасово вільних ресурсів. Об*єктами відносин на фін. ринку є: цінні папери; фінан. послуги; грошово – кредитні ресурси. Суб*ктами: держ.; підприємства різних форм власності; окремі громадяни. Функц. фінан. ринку: - мобілізація тимчасово вільних фінан. ресурсів; - прискорення обороту капіталу;

Види фінан. ринків: валютний ринок; грошово – кредитний ринок; фондовий ринок (ринок цінних паперів) – первинний, вторинний ринок.

54. Фондова біржа.

Фонд. біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товар., яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльн. відповідно до чинного законод., статуту і правил фондової біржі. Фон. біржа набуває прав юр. особи з моменту її реєстрації.

55. Перв. Та вторин. Ринок цінних папер.

Первинний ринок цінних паперів - це ринок, що обслуговує випуск (емісію) і первинне розміщення цінних паперів. На такому ринку учасниками завжди виступають емітенти та інвестори. Ринкова взаємодія між ними може бути безпосередньою або здійснюватися через брокерів і дилерів. Первинні ринки є тимчасовими ринками і здебільшого – не біржовими. На первинному ринку відбувається розподіл вільних грошових коштів за галузями й сферами національної економіки. Критерієм цього розміщення за умов ринкової економіки слугує дохід, що приносять цінні папери. Первинний ринок цінних паперів передбачає обов'язкове існування вторинного ринку. Вторинний ринок є ринком, де відбувається купівля-продаж раніше випущених цінних паперів. Головною метою вторинного ринку є забезпечення цінності паперів, тобто створення умов для найширшої торгівлі ними. До вторинного ринку належать біржовий та позабіржовий ринки цінних паперів. Біржовий ринок - це торгівля цінними паперами, здійснювана на фондовій біржі.