Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

83. Кін. Сусп. Продукт, чистий продукт та нац.. Дохід.

Кінце́вий проду́кт — це частина сукупного суспільного продукту, що являє собою всю масу виробленої за певний період готової продукції. Його обчислюють так: із сукупного суспільного продукту треба вира­хувати проміжний продукт. Це сировина, матеріали, паливо, електроенергія, вироблені в цьому році і витрачені у цьому ж році для виробництва іншої продукції. За своїм речовим змістом кінцевий продукт складається: а) з готових до особистого споживання предметів споживання; б) з готових до виробничого використання засобів праці (тобто лише частини засобів праці без предметів праці). КСП = ССП – Мз + Ам. Чист.сусп.продукт, показ. лише новостворену вартість. ЧСП=ССП-Мз (мат.затр.) Нац. дохід – це величина ВВП зменшена на сусу амортизаційних витрат нарахованих за рік і на суму непрямих податків і держ. субсидій. Це чистий зароб. дохід сусп.. за рік, величина НД залежить від кількосіт працюючих та їх продуктивності в праці. НД по варт.: НД=v+m; НД = НП(необх. продукт) + ДП(дод. продукт); за функц. признач.: НД=ФС(фонд спожив.)+ФН(фонд нагром.)

84. Нац. Багатство країни. Ввп, внп.

НБ-це один із показників економ. могутності .країни, який в грош. виразі являє сукуп. спожив. вартостей, нагромадження сусп. за весь попер. період розвитку станом на відповідну дату, тобто НБ-це все те,чим розпор. сусп. на даний момент.

Виділяють активне (об’єкти влас. по віднош. яких суб. здійсн. свої права власн. До них відн. будівлі, маш., земля, цін.пап. т.д.) і пасивне (заборгов. або зобовяз. по погаш. своїх боргів). НБ розраховане на основі балансів. Величина НБ розрах. Як сумарна різниця між активами пасивами. ВВП – один із найважливіших показників розв. економіки, який х-зує кінцевий результат виробничої діяльності економ. одиниць. ВНП – сукупність усіх виробл. у країні товарів та народних послуг за рік незалежно від розташування нац.. підприємцем.

85. Суть процесу нагромадження.

Нагромадження – це використання частин дод. продукту для розширення виробн. А сума дод. продукту, виділена для нагромадження в процесі розподілу та перерозподілу нац. доходу, утв. фонд нагромад. Суб*єктами нагромадж. виступають держ., госпрозрахунки держ. підприємства, кооперативні та приватні підпр., тобто всі господ. юр. особи. Фонди нагромадж.: - номінальні – кошти призн. для розширення виробн., поповнення капіталу; - реальні – це натур. форма нагромад. В сусп.. формується 2 фонди: - фонд нагромад.; - фонд споживання. Основне дж. нагромадж. – це дод. продукт. Він використ. для розширеного виробн., будівництва об*єктів соц..(шкіл,лікарень) культурного призн., а також для ств. страхових запасів та сусп.. резервів.

86. Фонд нагромадж. Та фонд спожив.

Фонд нагромадж. – частина нац.. доходу, яка використав. для розшир. виробн., будівн. об*єктів соц.. та культурно – побут. призн., а також для ств. сусп.. резервів і строкових запасів. Нагромадж. здійсн. завдяки капітальним вкладенням. Капіт. вкладення вкл.. фонд амортизації нагромадж. – це приріст оборотних фондів і фонду оплати праці для нових працівників. Фонд нагромадж. є дж. розш., відтвор. і збільшення нац.. багатства. Суть ФС-це та част. тов. і послуг,що спожив. колективно і частково повинно забезп. вирівнюв. реальн. доходів різних членів сусп. ФС іде на задов.. потреб членів сусп.