Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

60. Попит, пропозиція та рівновага ринку. Еластичність.

Попит та пропозиція — економічна модель, що описує процес ціноутворення на ринку. Ця модель вводить поняття попиту та пропозиція в якості універсальних характеристик ринку та доводить, що, за умовами певних припущень, ці характеристики урівноважуються та приводять до встановлення певної ціни на даний товар. При цьому попит — представлена на ринку потреба в товарах, а пропозиція — кількість товару, який є на ринку або може бути доставлений на нього. Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Еластичність попиту — це показник, що виражає коливання сукупного попиту, викликані пониженням цін на товари і послуги. Еластичним називається попит, що сформувався за умови, що зміна його об'єму перевищує відсотковий вираз зниження цін.

Ko — коефіцієнт еластичності попиту

Q — відсоток зміни кількості продажів

P — відсоток зміни ціни.

Пропозиція характеризує можливість і бажання продавця (виробника) пропонувати свої товари для реалізації на ринку за певними цінами. Еластичність пропозиції — показник, що відтворює зміни сукупної пропозиції, які відбуваються у зв'язку зі зростанням цін.

Km- коефіцієнт еластичності пропозиції

G — відсоток зміни кількості пропонованого товару

F — відсоток зміни ціни

61. Кругообіг капіталу.

Засоби виробн., які викор. у виробництві можна розглядати з двох сторін: 1) як умову вигот. матеральних благ, тобто як елемент продукт. сил.

2) як об*єкт привласнення, тобто носій відносин власності в залежності від сусп.. умов привласнен.

і викор. засобів виробн., вони приймають відповідно соц..-економ. форму, або форму капіталу, або форму виробн. фондів незалежну від соц.. економ. форми, засоби виробн.. постійно знаход. в русі. В процесі руху вони проходять 3 стдії: дві в сфері обігу і одну в сфері виробн. Таким чином послідовне перетв. промисл. капіталу (фондів підприємств.) із однієї форми в ін. і проходж. ними 3-х стадій наз. кругообігом капіт.

Рух капіталу не обмежується 1 кругообігом, кругообіг капітал. весь час повтор. кругообіг капіталу (фондів) взятий не як окремий акт, а як періодично відновлювальний процес наз. оборотом капіталу (фондів).

62. Осн. І оборотний капіт. Фірми.

Основний – це та частина виробничих фондів, яка функціонує в процесі виробн.. довгий час, зберігає натур. форму і переносить свою вартість на продукцію по частинах по мірі зношування. Осн. капітал поділ. на активну (машинне обладнання) і пасивну частину (будівлі, споруди). В процесі використ. осн. виробн.. фондів відбув. їх зношення. Розгл. 2 види знош.: фізичне – це матер. зношення машин, будівель, це знош. викликане, як використанням осн. фондів у виробництві так і під дією сил природи; і моральне знош. осн. фондів озн., що фіз.. вони, це можуть функціонувати, а економ. себе уже не виправдовують. Причиною мор. знош. є НТП. На кожному підприємств. Крім осн. виробн.. фондів функц. і оборотні фонди. Оборот. капітал – це та частина яка повн. Спожив. в одному виробн.. циклі, і повн. переносить свою вартість на вигот. продукт.