Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

72. Позичк. Капіт. Як основа кред. Віднос.

Поз. капіт. -це грош. капіт., який надається в позичку і приносить йому %. Джерелом поз.капіт. є: тимч. вільні грош. кошти у формі амортиз. відрахувань; тимчасово вільний оборотний капітал; частина прибутку, яка буде з часом викор. для розширення виробництва; тимчасово вільні грош. кошти, які призн. для виплати працівникам зарплати; грош. доходи і збереження різних класів сусп., які акумулюються кред. системою. Форм. руху поз. капіт: Г-Г1. Поз.капіт. - це особл. вид капіт., який має ряд відмінностей від ін. видів капіталу: - позичк. капіт. – це капітал власність. На відм. капіталу функціонує, тобото функт. В промисл., або в торгівлі; - позичк. капіт. – є капіталом, як товар особливого роду на відміну від ін. товарів. Власники грошей повністю відірвані від виробн.. Вони віддаючи свій капітал в позичку отрим. дохід у вигляді позички %.

73. Суть, форми та принципи кредитув.

Кредитна система(позика,борг) – це позичка в грош. або товарній формі на умовах повернення із оплатою %. В умовах розвинутої ринкової екном. кредит виступає в декількох видах і здійснюється через найрізноманітніші організаційні форми, які в сукупності утв. кредитну систему. Кредитування в ринковій економіці здійсн. за певними принципами: 1) цільовий х-тер, тобто надається під певну економ. мету(бізнесплан); 2) строковість позики; 3) поворотність позики; 4) платність кредиту; 5)матеріальна забезпеченість кредиту;

6) ринкова ефективність кредиту; 7) економ. свобода голов. суб*єктів кредитування. Кредит виконує такі ф-ції: 1) ф-ція розподілу та перерозподілу грошових коштів в процесі виробн.; 2) заміщення дійсних грошей кредитними грішми, що ств. економію у витратах обігу. Структура кредит. системи характериз. різноманіт. кредитних установ, які поділ. на 3 групи: 1) Центральний банк; 2) Банківський сектор; 3) Спеціалізовані кредитні установи. Кредити поділ. на: 1) короткотерміновий (до 1 – 2 років). 2) середньостр. (до 3-5років). 3) довгострокові (більше 5 років). За формою подання кредит буває товарний і грошовий. Форми: комерційний(купівля товарів у розстрочку); банківський (грош. позика для купівлі); держ. (держ. виступає позичальником, кредитором або гарантомз одного боку з ін. фіз.. юр. особи); іпотечний (довгострокова позика під заставу нерухомого майна); лізинговий (відносини між юр. особами, що виник. з приводу оренди майна.); міжнародний (рух міжнародного капіталу, наданого держ., банком, ін. юр. чи фіз.. особою однієї країни ін. країні.

74. Банківська система України.

Банки є центр. фігурою кред. с-ми. Саме через них здій. основні ф-ії між кред. і позич. Є банки центральні і комерц. В сукуп. і взаємодії всі банки скл. банк. с-му. У центрі банк. с-ми стоїть центр. банк. Він є емісійним, касовим та резервн. центром країни. Центр. банком в Укр. є Нацбанк. Він забезп. стаб. і збаланс. ринку екон. Укр.; пров. єдину грош. пол.; визн. курс. грн. 2-га част. банк. с-ми - комерц. банки та їх відділення. Свій кап. вони утв. за рах. депозитів(вкладів, позичок клієнтів). Правова осн. д-сті – ліцензія. Ком. банки був: універс. (акумул. грош. кошти нас., підпр., здійсн. .грош. розрах., надають. банк. посл.) Банк – установа, що акумулює грош. кошти і заощадження та здійснює кредитно – розрахункові та ін. операції.

75. Ф-ції та операції банків. Банк – установа, що акумулює грош. кошти і заощадження та здійснює кредитно – розрахункові та ін. операції. Ф-ції: 1) мобілізація тимчасово вільних грошових коштів і пертв. їх в капітал; 2) кредитування підприємств, держави, та населення; 3) випуск кредитних засобів обігу; 4) здійсн. розрахунків та платежів в господ.; 5) емісійно засновницька діяльність; 6) консультування, надання екном. та фін. інформації. Бáнківські оперáції — операції, які забезпечують функціонування і прибутковість банків. Розрізняють пасивні (залучення депозитів) та активні ( надання кредитів). Мають за мету одержання прибутку та супровод. необхідними записами в банківських рахунках та в бухгалтерських документах. Акт́ивні оперáції бáнків – банківські операції, через посередництво яких банки розміщують наявні в них грошові ресурси (видача позик, купівля цінних паперів).