Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ЕТ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
91.99 Кб
Скачать

102. Прич. Виникн. Та сутн. Глоб. Пробл.

Вин.глоб.проблем пов’язані як з конкретн.сферою життєд.людства, так і з конкр.соц-екон.станов. Заг. проблеми людст.: збер. миру на землі; погірш.навк.серед.; необх. спільного мирного освоєння космосу, освоєн.запасів Світового океану; бор.із епідеміями і хвороб., пр. безробіття.Отож,комп.пробл.,які вийшли за межі окр.д.і охопл. інтер.всього людства наз.ГПЛ. Глобалізац.світ.екон.-це складні багатоаспектна пробл.,за якою прихов.безліч явищ та процесів, а також проб,що зачіпають людство. Розв.глобалістика-це см ост.гал.знань про найзаг. планетарні пробл. суч. та майб.розв.люд.цивіліз. ГПЛ вплив.на струк. відтворення, на динам.екон. процесів. Глоб. пробл. под.за такими озн.на 3 гр.: 1.пр.,які вин.у сфері взаємод. природи і люд.;2.пр.сусп.взаємовідн.,а саме між д., подолан. екон. відсталості баг. Країн світу;3.розв.люд.,забезп. її майб. 87.Промисловий цикл та його фази

Промисловий цикл — це сукупність постійних фаз національної економіки — розширення та скорочення обсягів виробництва. Його ще називають циклом ділової активності або кон'юнктурним циклом.

Економічний цикл (у класичному трактуванні) включаєтакі фази: кризу, депресію, пожвавлення та піднесення,

Криза — це різке порушення існуючої економічної рівноваги в наслідок диспропорцій у процесі відтворення, що різко зростають. Відбувається зниження попиту на товари і виникнення надлишку їх пропонування.

Депресія — це фаза циклу, яка виявляється в застої виробництва. На цій фазі відбувається просте відтворення, виробництво не збільшується, проте, і не зменшується.

Пожвавлення — це фаза відновлення, яка розпочинається з незначного зростання обсягу виробництва (у відповідь на зростання попиту) і помітного скорочення безробіття.

Піднесення (зростання) — це така фаза циклу, коли обсяг виробництва перевищує обсяг попереднього циклу і зростає високими темпами. Будуються нові підприємства, підвищується зайнятість, збільшується попит на капітальні й споживчі блага, доходи та прибутки, стрімко зростають ціни й процентні ставки, курси акцій та інших ціннихпаперів, активізується комерційна діяльність, прискорюється обіг капіталу.