Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМО ДЕ ПЕ ГУ))).DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
743.42 Кб
Скачать
  1. Предметом науки ідпу є вивчення винекнення, розвиткуі зміни типів і форм держави і права, боротьби укр. Народу за утвердження в Україні державності і правової системи.

Як істор. наука ІДПУ є частиною істор. людства і загальної історії України – зберігає відносну самостійність і чітко виражений об’єкт.

З одної сторони є юр наука, з другої гуманітарна, суспільно-політична наука.

Існує схожість між ТДП і ІДПУ, з другої – відміність.

ТДП вивчає загальні закономірності виникнення і розвитку держави і права, не вивчає специфіку ІДПУ.

ІДПУ займається конкретними державно-правовоми системами.

ІДПУ використовує теоритичний матеріал ТДП, розвивається на основі ТДП.

Методологія відповідає на питання «як вивчається ІДПУ?»

Метод науки – це способи вичення дослідження дійсності, це застосування сукупних певних теоритичних принципів, логічних і спеціальних способів чи засобів дослідження чи пізнання, це наука про методи пізнання, що забезпечує дослідження.

Найважливішими принципами (чи підходами) дослідження є:

  • Принцип історизму – це основополжний принцип пізнання – вимагає, щоб кожне державне правове явищерозглядати тільки історично (в розвитку), тільки у зв’язку з ін явищами, з конкретним досвідом історії.

  • Принцип об’єктивності означаєістинне, правдиве відображення державно-правової дійсності, означає вимогу завжди спиратисьна факти, вивчення їх в істиному змісті, не підганяти наперед сплановані дії.

  • Принцип соціального підходу.

  • Принцип конкретності.

  • Принцип плюралізму (багатоаспектность, варіантність, багатоплановість, різні погляди).

  • Принцип порівняльний.

ІДПУ як наукавиконує певні функції, що характеризують її практичне і теоретичне значення:

  • Пізнавальна або інтелектуальна – виражена в пізнанні і поясненні явищ і процесів державного і правового життя укр суспільства.

  • Практично-політична. ІДПУ на основі аналізу, осмисленняузагальнюючих історичних фактів і подій, виявляє закономірності тенденцій, напрямки розвитку суспільства, допомагаєдепутатам виробляти науково-обгрунтований курс, спрогнузувати політику, не допускаючи волонтаристських і суб’єктивних рішень.

  • Світоглядна. Вивчення ІДПУ забезпечує формування наукового світогляду, місце людини у сучасному світію Одним із важливих компонентів ІДПУ є формування історично –правового рішення.

  • Виховна. Значення ІДПУ формує громадянські якості (патріотизм, свідомість, честь, обов’язок перед Батьківщиною).

  1. Укр. Народ є автохтон (з грец. Походження – місцевий)

Історія державотворення правового розвиткуна території сучасної Укр.бере свій початок від середини 1 тис. до н.е., коли у племен Пн. Причорномор»я з»являються перші держави (рабовласницькі держави, які виникли в процесі розпаду первиного ладу_

На кінці 2 на початку 2 тисячоліття до н.е.в степх Пн. Причорномор»я виникли кимерйці (одна з груп іраномовного населення, прибули на Пд. Україну з району Поволжжя).

В кимерійському суспільстві відбувається такий процес: перехід від військової демократії до станового суспільства, військово-політичне об»єднання було силене до 7ст.