Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы Word_6 (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

16. Система вправ для навчання діалогічного мовлення

До системи вправ для навчання ДМ включаютьпя 4 групи вправ:

І група - вправи для навчання “реплікування”.

П група - вправи на засвоєння ДЄ різних видів.

III група - вправи на створення мікродіалогів

IV група - вправи на створення діалогів різних функціональних типів.

І група вправ

Мета вправ І групи - навчити учнів швидко й адекватно реагувати на подану вчителем репліку. До І групи входять умовно-комунікативні рецептивно-репродуктивні та репродуктивні вправи - на імітацію, підстановку, відповіді на запитання, повідомлення або запит певної інформації. Типові режими роботи вчителя та учнів у процесі виконання вправ цієї групи: учитель - клас\клас - учитель; учитель - учень1, учитель - учень2 і т.д. Наприклад. Тема „Дозвілля”, підтема „Театр”

Учитель: Я театрал і цікавлюсь різними театральними жанрами і різними напрямами в музиці. Я скажу вам, чим саме я цікавлюсь. Скажіть, що ви цікавитесь тими самими жанрами, що й я.

T: I’m interested in opera and ballet.

P: I’m interested in opera and ballet too.

II група вправ. Мета 2 групи вправ - навчити учнів самостійно вживати різні види ДЄ. До 2 групи включаються умовно-комунікативні рецептивно-продуктивні вправи на обмін репліками. Основний режим роботи - „учень1 - учень2″, тобто робота учнів в парах.

Учитель: До нашої школи приїхали гості - ваші ровесники з Великобританії. Ви хочете скласти для них культурну програму. Скажіть своєму іноземному гостю, чим цікавитеся ви, а він\вона повідомить про свої уподобання.

P1: I’m interested in variety show.

P2 (a foreign guest): I’m interested in folk music.

ІП група вправ. Мета вправ III групи - навчити учнів об’єднувати засвоєні ними ДЄ у мікродіалоги. До 3 групи входять комунікативні рецептивно-продуктивні вправи нижчого рівня, які допускають використання штучно створених вербальних опор. Є три види таких опор: мікродіалог - підстановча таблиця, структурно - мовленнєва схема мікродіалогу та його функіональна схема. Опори допомагають учням долати труднощі, що виникають у процесі поєднання ДЄ.

Доцільно перед виконанням вправ цієї групи дати послухати учням мікродіалоги-зразки.

IV група вправ. Мета 4 групи вправ - навчити учнів створювати власні діалоги різних функціональних типів. Вправи 4 групи комунікативні рецептивно-продуктивні. При виконанні вправ цієї групи допускаються лише природні опори - театральні\концертні афіші, розклади руху потягів, план-схеми міст, географічні карти, слайди, малюнки тощо.

У навчанні діалогічного мовлення учнів можна виділити такі рівні формування діалогічних навичок і вмінь: підготовчий - навички реплікування; перши - уміння поєднувати репліки у різні види ДЄ; другий - вміння будувати мікродіалогди з використанням засвоєних ДЄ на основі запропонованих навчальних КС; третій - вміння створювати власні діалоги різних функціональних типів на основі запропонованих КС.

17. Основне поняття «говоріння».

Говоріння - продуктивний вид мовленнєвої діяльності, за допомогою якого (разом з аудіюванням) здійснюється усне вербальне спілкування. Змістом говоріння є висловлення думок в усній формі. У основі говоріння лежать проізносітельние, лексичні, граматичні навички. У більшості методів навчання говоріння є одним знайважливіших напрямів викладання. По більшій чи меншій ролі програмування висловлювання розрізняють ініціативну (активну) мова,реактивну (у відповідь) мова, репродуктивну (стохастичну) мова.

Психологічна структура акту говоріння включає чотири фази:

1) спонукальної-мотиваційну, при якій проявляється потреба людини у спілкуванні під впливом певного мотиву і при наявності певної мети висловлювання;

2) аналітико - синтетичну, представлену у вигляді згорнутих розумових дій з програмування та формулювання думок (тут функціонує механізм внутрішнього оформлення висловлювання, який забезпечує вибір слів і граматичне прогнозування);

3) виконавчу - звукове та інтонаційний оформлення думки (на початковому етапі навчання перехід програми висловлювання до її виконання відбувається через рідну мову;

4) контролюючу, завдання, якому - сигналізувати про можливі помилки і сприяти їх виправлення; контроль передбачає наявність у мовця еталон, який формується у результаті мовної практики і звірення власної промови з еталоном.

Основні принципи навчання говорінню

Говоріння - надзвичайно багатоаспектне і складне явище. По-перше,воно виконує в житті людини функцію засобу спілкування. По-друге,говоріння - це один з видів людської діяльності. По-третє, важливо пам'ятати, що в результаті діяльності мовлення виникає його продукт --вислів. І як діяльність, і як продукт говоріння має певними ознаками, які служать орієнтиром в навчанні, тому що підказують, які умови треба створити для розвитку мовлення, а такожє критеріями оцінки результатів навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]