Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы Word_6 (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

44. Комунікативні функції монологічного мовлення

Інформативна – повідомлення інформації

Впливова – переконання когось в правильності тих чи інших думок, поглядів, переконань

Емоційно-оціночна – вираження власного ставлення до подій, явищ, вияв власних емоцій

45. Опори у розвитку діалогічного мовлення

Є три основні види опор: мікродіалог – підстановча таблиця (переважно у слабких класах), структурно-мовленнєва схема мікродіалогу та його функціональна схема. Опори допомагають учням долати труднощі, що виникають у процесі поєднання ДЄ (діалогічних єдностей – структурних одиниць діалогу). Вибір опори залежить від рівня підготовки класу в цілому, та окремих пар учнів. Згадані опори можуть використовуватись лише під час роботи в парах на місцях. Поступово їх необхідно усувати. Також опорами на ранніх етапах навчання ДМ можуть бути малюнки, підстановці таблиці та всілякі картки залежно від контексту діалогу.

Мікродіалог – зразок може бути записаний на магнітну стрічку. Доцільно давати прослуховувати перед виконанням вправ на початкових етапах

Мікродіалог – підстановча таблиця. Складається з 2 колонок. 1 – Якась незавершена лексико-граматична структура, 2 – варіанти для вибору.

Структурно-мовленнєва схема мікродіалогу представляє собою діалог, де замість крапок учням необхідно вставити свої варіанти.

Функціональна схема пропонується у вигляді таблиці. Наприклад

Партнер 1: Пропозиція(кудись піти) +повідомлення(про свої смаки)+запитанн(про смаки партнера)

Партнер 2: Повідомлення(про свої смаки)+пропозиція(куди піти)

Партнер 1: Згода+Повідомлення(який саме буде концерт\вистава)

Партнер 2: Вдячність+вираження сподівання(на те, що концер сподобається)

46. Визначення поняття «читання». Читання як ефективний вид мд

Читання є рецептивним видом мовленнєвої діяльності, який включає техніку читання і розуміння того, що читається, і відноситься до письмової форми мовлення. У зв'язку з цим виділяють змістовий та процесуальний аспекти діяльності читця. Змістовий аспект читання залежить від процесуального і полягає в досягненні розуміння інформації, яка сприймається читцем, завдяки декодуванню графічних знаків та смислових зв'язків тексту.

Подібно іншому виду рецептивної діяльності — аудіюванню, читання базується на розпізнаванні мовних одиниць письмового тексту. В залежності від міцності засвоєння мовного матеріалу та рівня сформованості механізмів зорового сприймання процес розпізнавання може здійснюватися швидко і безпосередньо, або в уповільненому темпі з елементами пригадування.

Читання іноземною мовою як комунікативне уміння та засіб спілкування є, поряд з усним мовленням, важливим видом мовленнєвої діяльності та найбільш розповсюдженим способом іншомовної комунікації, яким учні середньої школи мають оволодіти згідно з вимогами чинної програми та Державного стандарту з іноземних мов. Читання стало важливим засобом спілкування та пізнання. Завдяки читанню, яке робить доступною будь-яку інформацію, передається досвід людства нагромаджений у найрізноманітніших сферах трудової, творчої, соціально-культурної діяльності. Уміння читати дає можливість випускникам школи у своїй подальшій роботі та навчанні користуватися літературою на іноземній мові для пошуку інформації за фахом, задоволення своїх читацьких чи творчих інтересів, удосконалення умінь усного мовлення і т. ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]