Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы Word_6 (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

4. Речення, в яких слова внаслідок конверсії вживаються в функції інших частин мови, а не в тій, яка звична для учнів.

5. Речення, в яких є важкі для розуміння звороти (інфінітивні, герундіальні,дієприкметникові).

6. Речення, що включають фразеологічні звороти

Синтетичне читання

Цей вид читання характеризується тим, що читач сприймає зміст тексту, не скеровуючи свої свідомі зусилля на аналіз мовної форми, в якій цей зміст виражено. Завдяки добре розвинутим навичкам читання в корі великих півкуль з максимальною швидкістю відбувається синтез зорових, слухо-моторних подразнень, їх асоціювання з відповідними значеннями, що приводить до розуміння тексту.

Між аналітичним і синтетичним читанням існує певний зв'язок. Аналітичне читання є підготовчим етапом до синтетичного. Щоб ті чи інші мовні форми не становили труднощів для розуміння, необхідно провести з учнями ряд вправ, щоб сконцентрувати їхню увагу на цих формах, навчити впізнавати їх, віддиференційовувати від інших форм, розкривати виражене ними значення. При читанні оригінальних або мало адаптованих текстів на основі знань та навичок, набутих у школі, синтетичне читання і аналітичне тісно переплітаються. Для розуміння певних уривків тексту не потрібно свідомих аналітичних зусиль, інші ж потребують певних міркувань, за допомогою яких відбувається перехід від мовної форми до змісту. Тому дуже важливо навчити учнів легко переходити від одного типу читання до другого [9, c.530].

Синтетичне читання здійснюється на матеріалі текстів, в яких лексико фразеологічний та граматичний матеріал в основному знайомий учням. Проте в них можуть бути і деякі лексичні одиниці, які стають зрозумілими на основі контексту та завдяки наявності в них засвоєних словотворчих елементів. При правильному розвитку навичок синтетичного читання такі труднощі майже не сповільнюють його.

Синтетичне читання може відбуватися як читання про себе і вголос. Основною метою навчання є розвиток навичок читання про себе, яке є найефективнішим засобом сприймання інформації, що міститься в тексті,, але час від часу слід практикувати і читання вголос, щоб перевірити правильність техніки читання і в разі потреби провести належну коректувальну роботу.

52.Навчання спеціальним рецептивно – продуктивним вправам

Вправи третьої групи є умовно-комунікативними, продуктивними, частково детермінованими. Це рецептивно-продуктивні умовно-комунікативні вправи, очікуваний продукт мовленнєвої діяльності студентів – продуктивний, частково детермінований. На відміну від попередньої групи вправ у них відсутнє репродуктивне мовлення студентів. Метою вправ є формування вмінь продуктивного говоріння. Під час рецептивної фази студенти дивляться фрагмент, в якому відсутнє мовлення дійових осіб. Під час продуктивної фази студенти повинні створювати власні монологічні висловлювання, що складатимуть мовлення персонажів фрагмента.

Приклад рецептивно-продуктивної умовно-комунікативної вправи, що виконується після перегляду фрагментa з опорою на вербальне завдання. Мета – формування вміння доводити запропоновану тезу із формулюванням власних аргументів. Очікуваний продукт мовленнєвої діяльності студентів – продуктивний, частково детермінований.

Комунікативне завдання: You are the director of the film. Today you are working on the role of Scarlett with the performing actress. In order to describe this character you've chosen some words from the script, in which the protagonist characterises herself. So, listen to the words of Scarlett and prove them:

Аудіоряд:

Scarlett: Named after Scarlett O’Hara, but much less trouble.

Опора: positive traits (of character), negative traits (of character)

Четверта група вправ - це рецептивно-продуктивні комунікативні вправи, спрямовані на формування вміння продукувати монологи з елементами різних композиційно-мовленнєвих форм, що виконуються в опорі на фрагмент фільму, в якому частину подій випущено. Студенти продукують висловлювання, пов’язані з подіями фрагмента. Очікуваний мовленнєвий продукт студентів – продуктивний, частково детермінований.

Приклад рецептивно-продуктивної комунікативної вправи. Мета – формування вміння породжувати висловлювання, випущене у фрагменті фільму. Очікуваний продукт мовленнєвої діяльності студентів – продуктивний, частково детермінований.

Комунікативне завдання: You are a scriptrwriter of the film. There are many scenes in the film where the actors are not speaking. Score for sound the scene:

Carrie is hidden behind the sofa. Speak of what she might be thinking at that moment.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]