Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать
  1. Порядок зняття з обліку юридичних осіб - платників податків

При ліквідації:У 3-денний термін від дати внесення відомостей про процес припинення діяльності до ЄДРПОУ подаються:

  1. Заява про припинення платника податків

  2. Оригінал довідки про взяття на облік

  3. Заява про зняття з обліку як платника ПДВ

  4. Оригінал свідотства платника ПДВ

  5. Копія наказу про ліквідацію, про утворення лікв комісії, ліквідаційної картки органів статистів

-Складання ліквідаційного балансу і подача в податкову протягом 10 днів

-Рішення податківців про проведення документальної позапланової перевірки на предмет заборгованості /розпочинається протягом 1 міс/ +30 дн. на перевірку

За результатом перевірки:

-Якщо заборгованість відсутня – прийм рішення, платник зніматься з обліку- не раніше граничного строку подачі декларацій

-Заборгованість відсутня, але платник не подавав протягом року декларацій і розрахунків, док бухг звітності, установчі док суперечать з-ву, відсутність за місцезнаходженням – ріш про зняття з обліку приймається судом

-Встановлено факт заборгованості перед бюджетом – повідомлення ліквідаційній комісії про наявність боргу, платнику податків (якщо лікв філія), або СПД.

Платник знімається з реєстрації після отримання довідки про проведення зняття з реєстрації у єдиному банку даних АБО При зміні місця знаходження платника: Платник іде з 2 заявами в 2 інспекції.

  1. Облік податкових надходжень

Податковий обов’язок - обов’язок обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку до бюджету у встановлені строки. ПО виникає за кожним податком і збором. ПО вважається виконаним коли визначена сума податку була сплачена в бюджет у встановлені строки.

Строк сплати податків та зборів обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівками на подію, що повинна настати або відбутися. Строки встановлюються для кожного податку і збору окремо. Зміна строку можлива у 3 формах:розстрочка, відстрочка, ПК.

Але зміна строку сплати не скасовує діючого і не створює нового податкового обов’язку.

Варіанти визначення сум податкових та грошових зобов’язань

  1. Платник самостійно обчислює суму податку грошового зобов’язання або пені, про що зазначає у поданій ним податковій ао митній декларації. В цьому випадку зобов’язання вважається узгодженим у день подачі декларації. Строк подачі декларації залежить від звітного періоду для кожного окремого податку.

  2. Контролюючий орган самостійно визначає суму грош зобов’язань , зменшує або збільшує суму бюджетних відшкодування,зменшує або збільшує розмір об’єкта оподаткування податку на прибуток або суму ПДВ.

Податківці можуть це зробити, якщо:

1)платник не подає у встановлені строки податкову чи митну декларацію

2)у результаті перевірки платника встановленно факти заниження або завищення податкового зобов’язання

3)судом визнано платника винним в ухиленні від сплати податків

4)на митниці в результаті контролю визначено заниження або завищення зобов’язань у митних деклараціях

5)в результаті контролю та перевірок щодо утримання податків у джерела виплати, у тому числі под. агента, встановлено факти порушення податкового законодавства(нарахування, утримання, сплата ПДФО в бюджет)

6)контролюючий орган відповідальний за нарахування зобов’язань платника.

Платнику податків за кожним окремим податком надсилається окреме рішення, в якому окрім донарахованою суми вказ штрафні санкції. Податкове рішення вваж врученим якщо його передали під розписку платнику або надіслали поштою з повідомленням про вручення. У цьому випадку платник не несе відповідальності за своєчасність,повноту і достовірність нарахування такої суми. Але несе відповідальність за своєчасну і повну сплату узгодженого зобов’язання.

Строки сплати податкового обов’язку:Якщо зобов’язання податківцями було донараховано за наслідками порушення податкового законодавства, зобов’язання потрібно сплатити протягом 10 днів з дня отримання податкового повідомлення рішень або оскаржити у цей же строк. Якщо не з вини платника, то податок необхідно сплатити у визначені законодавством строки, якщо вони не встановлені, то протягом 30 календарних днів.

Усі рішення податківців платник має оскаржити в адміністративному чи судовому порядку. Для цього необхідно подати письмову заяву протягом 10 днів з дня отримання податкового повідомлення рішення(при донарах з вини платника) або 30 днів(якщо не пов’язано з порушенням законодавства). Рішення прийняті ДПСУ оскарженню в адміністративному порядку не підлягають, але можуть бути оскаржені в суді. ПЗ самостійно визначене платником оскарженню не підлягає. Скарга розглядається на кожному рівні протягом 20 днів, але не більше 60 днів, про що платника мають повідомити в письмовій формі. Якщо протягом 20 днів платнику не надіслали рішення за скаргою або повідомлення про продовження розгляду скарги, то скарга вважається задоволеною на користь платника повністю.

Рішення, що оскаржується вважається неузгодженим. Процедура оскарження в таких випадках закінчується:

  1. В день наступний за днем граничного строку для оскарження рішення податківців.

  2. В день отримання платником рішення про повне задоволення скарги.

  3. В день отримання рішення від ДПС вищого рівня

В день звернення платника за отриманням розстрочки чи відстрочки зобов’язань, що оскаржується