Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

78. Методи документального контролю.

Залежно від предмету контролю методи поділяються на дві групи: методи документального контролю і методи фактичного контролю.

Методи документального контролю - це прийоми і способи ревізійної перевірки документів платника податків з метою встановлення достовірності інформації, включеної до податкової звітності.

При безпосередньому огляді (читанні) окремих документів можливість виявлення реальності, вірогідності та законності операцій обмежена, тому використовують різні методи документального контролю. Розглянемо їх.

Метод логічного дослідження ґрунтується на встановленні взаємозв'язків між окремими операціями, коли одні види операцій залежать від здійснення інших. Суть хронологічного підходу полягає у тому, що документи перевіряють у тому порядку, в якому вони зброшуровані. Він застосовується у тому випадку, коли треба відстежити послідовний рух матеріальних цінностей або грошових коштів. Цей спосіб використовується в тих випадках, коли є заяви, скарги на окремих відповідальних осіб, і установити порушення чи зловживання іншими прийомами не вдається. Крім того, цей метод може використовуватися в разі перевірки платника з незначним обсягом документації. У решті випадків треба застосовувати систематизований метод перевірки. Суть систематизованого методу перевірки полягає у групуванні документів. Групування може здійснюватися за різними ознаками. Метод зіставлення і порівнянь зводиться до встановлення відповідності однойменних даних, відображених у різних документах або у різних примірниках одного й того ж документа. Метод аналітичних процедур - суть в тому, що операція розкладається на окремі етапи або складові, які знаходяться між собою у певному взаємозв'язку, та виявляється вплив факторів на операційні процеси, що дає можливість визначити негативні ділянки при здійсненні тих чи інших операцій. Найбільш розповсюдженими є такі аналітичні процедури:моніторинг динаміки залишків по рахунках за різні облікові періоди;аналіз виконання планових показників;виявлення змін у співвідношенні окремих статей звітності;зіставлення однойменних показників у вартісному і натуральному виразі, зокрема, зведень про обсяг випуску продукції в грошових і натуральних одиницях;зіставлення фінансових показників (фінансових коефіцієнтів) з середньо галузевими значеннями.

Метод арифметичних підрахунків - суть полягає у математичному обчисленні податковим інспектором окремих сум, підсумків, загальних оборотів і сальдо в документах. Метод повторного виконання - передбачають повторну перевірку розрахунків, здійснених платником протягом періоду, що перевіряється.

79 Методи фактичного контролю, їх характеристика, приклади застосування. Методи фактичного контролю - це методи перевірки основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, готової продукції, показників вимірювальних приладів, інших речовинних предметів, які використовуються в операціях платника і пов'язані з нарахуванням та сплатою податків. Спостереження - це метод використання податковим інспектором своїх органів чуттів для сприйняття інформації з метою оцінки певних дій у господарюванні платника. Цей метод сприяє виникненню початкових вражень про платника, діяльність якого перевіряється.. Але одного спостереження недостатньо, щоб встановити і підтвердити факт порушення. Цей метод може використовуватись у комплексі з іншими методами.

Фізичний огляд - це встановлення кількісних і якісних характеристик об'єктів контролю. Як правило, застосовується до товарно-матеріальних цінностей та готівки. Цей метод використовується при інвентаризації товарно-матеріальних цінностей і основних фондів, коли встановлюється фактична наявність активів, а потім ці дані порівнюються з даними бухгалтерського обліку: розбіжності впливають на розрахунки з бюджетом. Фізичний огляд також можна застосовувати до документів, перевіряючи їх на предмет правильності і повноти заповнення реквізитів, рядків, колонок, наявності штампів і печаток.

Контрольні заміри робіт - прийом фактичного контролю, що застосовується при перевірці виконаних будівельно-монтажних робіт, а також при проведенні фактичного контролю обсягів виробництва, робіт і послуг. Цей метод використовують також на транспорті, в торгівлі, промисловості. Різновидом цього методу є хронометраж робочого часу.

Метод закупки товару (замовлення послуги). Цим методом можна встановити ціну на товар чи послугу, що продається.

Запит про платника податків - суть в отриманні письмової або усної інформації від інформатора, клієнта платника або безпосередньо від посадових осіб чи працівників самого платника у вигляді відповідей на питання податкового інспектора. Цей метод потрібно відрізняти від зустрічної перевірки, оскільки остання оформлюється відповідним актом. Відповідь на запит не може слугувати достатнім доказом здійснення порушення податкового законодавства.

Метод конфірмації - це одержання в письмовій або усній формі відповіді третьої незалежної сторони, що підтверджує точність інформації про платника.