Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

31. Взяття на облік юридичних осіб - платників податків (схема).

Етапи: 1)взяття на облік; 2)вживання заходів щодо забезпечення повноти обліку платників; 3)внесення змін і доповнень до обліку даних платників; 4)зняття з обліку.

Взяття на облік юр.осіб відбувається за такою схемою:

1) надходження відомостей від державного реєстратора про проведення реєстрації Подання документів до податкового органу на протязі 20 днів з дня отримання свідоцтва про державну реєстрацію (для фізичних осіб-5 днів) та відкриття відомостей реєстраційної картки суб’єкта господарювання.

2) перевірка даних у поданих документах; занесення даних із заяви до єдиного банку даних; занесення даних з єдиного банку до журналу обліку; оформлення і видача довідки про взяття на облік;

Оформлення та видача довідки, можливі такі варіанти:

А) у єдиному реєстраційному офісі в податковому органі (через 2 дні після подання документів

Б) довідка надсилається поштою і якщо вона повертається з надписом «адресата не знайдено» то матеріали передаються до податкової міліції для розшуку платника

3) повідомлення платником податкового органу про відкриття рахунку в банку (на протязі 3 днів з дня відкриття рахунку);

4) формування облікової справи платника, реєстраційна частина;

5) підготовка та передача списків платників до підрозділів по роботі з юридичними особами для подальшого контролю;

6) встановлення і забезпечення повноти обліку.

32. Дрфо: поняття, мета створення, джерела формування інформаційного фонду, зміст інформації

Державний реєстр фізичних осіб - платників податків (далі - ДРФО) - це автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов'язані сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та до державних цільових фондів у порядку і на умовах, що визначаються законодавчими актами України. Формування та ведення ДРФО здійснюється органами державної податкової служби.

З 1 січня 1996 р. створено «Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів», який передбачає облік усіх громадян — платників незалежно від джерела їхніх доходів. Тобто поряд з громадянами, які отримують доходи не за місцем основної роботи та від підприємницької діяльності, до Державного реєстру заносяться також громадяни, які отримують доходи лише за місцем основної роботи.

Реєстрація фізичних осіб з присвоєнням їм ідентифікаційних номерів здійснюється органами державної податкової служби в порядку, визначеному законодавством України та іншими нормативно-правовими актами.

Для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, зберігаються раніше встановлені форми обліку платників податків та інших обов'язкових платежів. У паспортах зазначених осіб робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

Створення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків забезпечує: 1) повний облік фізичних осіб – платників податків; 2) організація автоматизованої обробки інформації про сплату податків та інших обовязкових платежів фізичними особами; 3) взаємодія державних податкових органів з метою забезпечення контролю за правильністю та своєчасністю сплати податків; 4) організацію нормативно-довідкової інформації для взаємодії державних податкових органів з іншими державними податковими органами.

Державний реєстр створюється вищою ланкою ДПС і складається з інформаційного фонду, що міститься в базах даних податкових органів усіх рівнів.

До інформаційного фонду Державного реєстру включаються такі дані:

- індивідуальні ідентифікаційні номери, що надаються фізичним особам-платникам податків і зберігаються за ними протягом їхнього життя;

- загальні відомості про фізичних осіб-платників податків;

- інформація про сплату фізичними особами податків та обов’язкових платежів.

Джерелами формування інформаційного фонду є:

- дані державних податкових інспекцій про фізичних осіб;

- інформація підприємств та фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності про виплачені громадянам доходи та утримані суми прибуткового податку;

- інформація виконавчих комітетів місцевих Рад народних депутатів та інших органів, уповноважених проводити державну реєстрацію фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності;

- відомості міських, районних відділів внутрішніх справ про громадян, які прибули на проживання в даний район або місто чи вибули з них;

- відомості відділів реєстрації актів громадянського стану виконавчих комітетів місцевих Рад народних депутатів про громадян, які померли.