Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

1.Теоретичні засади податкового менеджменту: поняття, об’єкт та суб’єкт управління, їх взаємозв’язок. Навести приклад управлінських рішень у сфері оподаткування, що не відповідають об’єктивним закономірностям розвитку об’єкту.

Податковий менеджмент-сукупність дій, прийомів, методів організації податкових відносин і руху податкових надходжень з метою формування доходної частини бюджету та забезпечення впливу податків на розвиток соціально-економічного життя суспільства. Складовими податкового менеджменту є: законотворча діяльність, планування податків, адміністрування податків-діяльність контролюючих органів з організації сплати податків і контролю за платежами. В процесі законотворчої діяльності визначаються принципи оподаткування, встановлюються види податків і обов’язкових платежів та їх елементи (платники, об’єкт, ставки, пільги), розробляється порядок розрахунків з бюджетом. Планування податків-цей вид діяльності передбачає визначення сум податків та обов’язкових платежів, які мають надійти щороку до бюджету для фінансування видатків. Контроль за дотриманням податкового законодавства здійснюється шляхом проведення камеральних, документальних та тематичних перевірок. Законотворча діяльність та планування податків належать до стратегічного управління в сфері податкової діяльності, а податковий контроль-до оперативного.

Всі складові податкового менеджменту знаходяться у певному взаємозв’язку, наприклад: законотворча діяльність і податковий контроль: недоліки в законодавстві, дискусійні питання призводять до суперечок між податківцями і платниками в процесі проведення перевірок. В результаті в одних випадках несправедливо караються платники, а в інших недораховуються належні суми до бюджету. Законотворча діяльність впливає на пошук шляхів з боку платника зниження податкового тягаря. Це відбувається у разі встановлення високого рівня оподаткування. Рівень оподаткування за офіційною статистикою не досягає 30%.

Об’єкт і суб’єкт управління утворюють єдину систему, більш активним елементом якої є суб’єкт. Але визначальним елементом є об’єкт, тому що нехтування об’єктивними закономірностями розвитку об’єкта призводить до негативних наслідків діяльності суб’єкта. Об’єктом впливу в податковій сфері є відносини, що виникають між державою та платниками з приводу сплати до бюджету податків і обов’язкових платежів. Результатом такого впливу має бути, з одного боку, формування централізованого фонду держави, а з іншого-створення сприятливих умов для розвитку господарської діяльності; регулювання соціально-економічного життя суспільства. Вказана мета випливає з двох функцій податків-фіскальної та регулюючої

2. Складові податкового менеджменту.

На макрорівні:

Стратегічне управління:

1. Законотворча діяльність. В процесі законотворчої діяльності визначаються принципи оподаткування, встановлюються види податків і обов'язкових платежів та їх елементи (платники, об'єкт, ставки, пільги), розробляється порядок розрахунків з бюджетом.

2. Організація оподаткування - це визначення системи уповноважених органів і наділення їх відповідними функціями.

3. Планування та прогнозування податків. Планування податків - передбачає визначення сум податків та обов'язкових платежів, які мають надійти щороку до бюджету для фінансування видатків.

Оперативне управління:

4. Адміністрування податків - процес організації сплати податків і контролю за цим процесом.

Складові адміністрування:

1) облік платників;

2) облік податкових надходжень;

3) обслуговування платників (роз'яснення податкового законодавства (консультаційне обслуговування платників));

4) управління податковим боргом (податковою заборгованістю);

5) податковий контроль.

На мікрорівні:

1. Податковий облік.

2. Податкове рахівництво - це система принципів, методів та заходів планування, обліку, нарахування та внутрішнього контролю податкових (обов'язкових платежів) та складання податкової звітності. Сучасна економічна наука не зводить податкове рахівництво лише до ведення податкового обліку і складання звітності.

3. Податкове планування - оптимізація оподаткування, з метою зменшення податкового навантаження (тягаря).

Законотворча діяльність, організація і планування податкових надходжень відносяться до стратегічного управління. Адміністрування податків і всі складові мікрорівня належать до оперативного управління.

3. Взаємозв’язок складових податкового менеджменту: законотворча діяльність, консультаційне обслуговування, податкове рахівництво, оптимізація оподаткування.

Законотворча діяльність. В процесі законотворчої діяльності визначаються принципи оподаткування, встановлюються види податків і обов'язкових платежів та їх елементи (платники, об'єкт, ставки, пільги), розробляється порядок розрахунків з бюджетом.

Консультаційне обслуговування: за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Податкове рахівництво - це система принципів, методів та заходів планування, обліку, нарахування та внутрішнього контролю податкових (обов'язкових) платежів та складання податкової звітності.

Податкова оптимізація — це зменшення розміру податкового зобов'язання шляхом ціленаправлених правомірних дій платника податку, що включають в себе повне використання всіх наданих законодавством пільг, податкових звільнень та інших законних переваг.

Отже, бачимо тісний взаємозв’язок між такими поняттями, як законотворча діяльність та консультаційне обслуговування: податкові органи тлумачать платникам те, що було розроблено законотворцями. Варто сказати, що з прийняттям ПКУ це є дійсно дуже необхідним, оскільки платники самі не здатні розібратися у всіх нюансах ПК. Із результатами законодавчої діяльності та консультаційним обслуговуванням пов’язані схеми оптимізації оподаткування, оскільки це є легальний спосіб зменшення витрат підприємства/особи на виплату податків, і щоб скористатися ним на повну потрібно чітко знати і розуміти податкове законодавство. Податкове рахівництво також побудоване на законодавстві та є важливим елементом при оптимізації податків.

4. Взаємозв’язок складових податкового менеджменту: планування і прогнозування податкових надходжень, податковий контроль, управління податковим боргом.

Планування та прогнозування податків - передбачає визначення сум податків та обов'язкових платежів, які мають надійти щороку до бюджету для фінансування видатків.

Податковий контроль — система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Управління податковим боргом – це сукупність заходів, пов’язаних із мінімізацією податкового боргу.

Взаємозв’язок: податківці прогнозують надходження податків/зборів до бюджету на наступний рік, тобто Кабмін при складанні бюджету розраховує на певну суму надходжень, і виходить з неї. Щоб платники не занижували суми податків у деклараціях, вчасно сплачували свої зобов’язання існує податковий контроль, що вирішує деякою мірою питання касового розриву та наповнення бюджету. Управління податковим боргом також має значний вплив на виконання бюджету, оскільки при прогнозуванні та плануванні податків враховується і сплата платниками боргу за минулі періоди.