Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать
  1. Облік платників пдв: поняття Реєстру, мета його створення, особи що підлягають обов’язковій і добровільній реєстрації

Облік платників ПДВ ведеться в окремому реєстрі – автоматизована система збору, накопичення, та обробки даних про осіб, які згідно з законодавством зобов’язані сплачувати ПДВ до бюджету.(Обсяг оподатковуваних оперцій більше 300 тис). Реєстр ПДВ створюється з метою:

  1. Реєстрації та єдиного обліку платників ПДВ

  2. Забезпечення єдиних принципів ідентифікації платника

  3. Контролю за справлянням ПДВ

  4. Організації суцільного і вибіркового аналізу

Реєстр формує вища ланка ДПС – ДПСУ. Обов’язковою умовою внесення в реєстр є взяття на загальний облік платників податків. Для занесення в реєстр подається заява:1)Для осіб, що обов’язково мають за реєстр – протягом 10 днів наступних за місяцем, у якому досягнуто відповідний обсяг оподатковуваних операцій (300 000 грн..)2)Для осіб, що добровільно реєструються – за 20 днів до початку місяця, в якому вони хочуть бути визнані платниками ПДВ. Мають вказати бажаний термін отримання свідотства. Свідотство видається протягом 10 днів з моменту отримання заяви або в указаний бажаний термін (для добровільників).

Платник не має права відносити суми на податковий кредит до моменту отримання свідотства. Проте платником ПДВ зобов’язання визнаються з 1 числа місяця, в якому подано заяву.

Щоб стати на облік платнику ПДВ необхідно бути зареєстрованим як звичайний платник ПДВ, тобто бути внесеним до єдиного банку даних. Потім подається заява в податкову з проханням внести. При обов’язковій реєстрації заява подається протягом 10 календарних днів після досягнення обсягу оподатковуваних операцій в обсязі 300 тис грн.. При добровільній реєстр. Заява подається за 20 календарних днів до початку періоду, в якому така особа вважатиметься платником пдв та матиме право на податковий кредит.

При переході зі спрощеної системи на загальну заява подається до 10 січня поточного року або в момент подачі заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування.

Добровільно мають право зареєструватися:1)Здійснюють обсяг менше 300 тис але за 12 календарних місяців обсяги поставки іншим платникам ПДВ перевищують 50% заг обсягу поставки.2)Статутний капітал або балансова вартість активів(о/з) перевищує 300 тис грн.Дані з заяви обов’язково звіряються з однойменними даними платника в єдиному банку даних.Протягом 10 днів податківці повинні видати свідоцтво платника ПДВ(або не пізніше наступного робочого дня, з якого платник виявив бажання стати платником) ятя. відмова від взяття. Якщо платник підлягає реєстр, але не зареєструвався , він все одно вважається платником ПДВ. Але не має права на податковий кредит і бюджетне відшкодування поки не зареєструється, а також несе відповідальність за не нарахування і несплату.

Виключення платника з реєстру:1)Платник має подати заяву про зняття з обліку, свідоцтво платника ПДВ з усіма завіреними копіями. 2) Податківці протягом 10 днів розглядають і при наявності підстав знімають його з обліку або надають мотивовану відмову(ст. 184 підстави про зняття платника).