Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать
  1. Взяття на облік юридичних осіб - платників податків (схема)

Взяття на облік може відбуватися за двома принципами: а)принцип організаційної автономності (за неосновним місцем обліку) – державна реєстрація СГД і взяття його на облік як платника податків відбувається відокремлено через певний часовий лаг б) принцип організаційної єдності (за основним місцем) – реєстрація + взяття одночасно

Облік охоплює так етапи: 1)Взяття на облік.2)Вживання заходів щодо встановлення повноти обліку. 3)Внесення змін до облікових даних платників. 4)Зняття з обліку

Взяття на облік: 1) Надходження до ДПІ повідомлення від держ реєстратора про проведення держ реєстрації юр особи + відомості з реєстраційної картки.

АБО

Надходження від платника заяви за формою 1ОПП, копії свідотства про держ реєстрацію, копію док про присвоєння ЄДРПОУ //10 днів післі реєстрації//

2)Запис в журналі обліку платників інформації про надходженні дану

3)Занесення даних із заяви платника до єдиного банку даних про платників податків юр осіб //не пізніше наступного дня після отримання відомостей.

4) Передача даних про взяття на облік відповідному держ реєстратору//в день взяття на облік

5) Видача довідки про взяття на облік //Поштою наступного робочого дня/ за згодою платника – не пізніше наст роб дня – безпосередньо платнику(уповноваж особі) в ДПІ//

6) Формування облікової справи платника і передача списків до підрозділів оподаткування юр осіб

7) Відкриття платником рахунку в банк повідомлення банками ДПІ про відкр рах (3дні)

  1. Дрфо: поняття, мета створення, джерела формування інформаційного фонду, зміст інформації

Центральний орган державної податкової служби формує та веде Державний реєстр фізичних осіб - платників податків.До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які є: громадянами України; іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні; іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

Основна мета створення Державного реєстру — забезпечення повного державного обліку фізичних осіб, які постійно проживають в Україні, мають об'єкти оподаткування, передбачені чинним законодавством, і зобов'язані сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі до бюджетів та внески до державних цільових фондів, а також осіб, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства повинні сплачувати податки в Україні.

Облік фізичних осіб - платників податків, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім'ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки.

До облікової картки фізичної особи - платника податків та повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) вноситься така інформація: 70.2.1. прізвище, ім'я та по батькові; 70.2.2. дата народження; 70.2.3. місце народження (країна, область, район, населений пункт); 70.2.4. місце проживання, а для іноземних громадян - також громадянство; 70.2.5. серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий.

До інформаційної бази Державного реєстру включаються такі дані про фізичних осіб: 70.3.1. джерела отримання доходів; 70.3.2. об'єкти оподаткування; 70.3.3. сума нарахованих та/або отриманих доходів; 70.3.4. сума нарахованих та/або сплачених податків; 70.3.5. інформація про податкову знижку та податкові пільги платника податків.

Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) використовуються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, юридичними особами незалежно від організаційно-правових форм, включаючи установи Національного банку України, банки та інші фінансові установи, біржі, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, фізичними особами - підприємцями, а також фізичними особами в усіх документах, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків. (ст..70.12)

Відомості з Державного реєстру: 70.15.1. використовуються органами державної податкової служби виключно для здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства України; 70.15.2. є інформацією з обмеженим доступом, крім відомостей про взяття на облік фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.